bűnbánat

2021.02.16. 15:31

Kezdődik a negyvennapos böjt: hamvazkodásra lesz lehetőség Szentkúton

A katolikus hitvilág szerint a hamvazószerda a nagyböjt első napja, amellyel a farsangi időszak is lezárul. Ezzel kezdetét veszi a húsvét előtti negyvennapos előkészületi, bűnbánati időszak.

G. K.

Forrás: pixabay

A nagyböjt lényege, hogy a hitben való elmélyüléssel, a kiengesztelődéssel és a lemondással a hívek felkészüljenek Krisztus feltámadásának ünnepére. Ebben az időszakban az egyház a böjt mellett az imát és a szegények megsegítését is ajánlja az embereknek.

– Február 17-e idén is szigorú böjti nap, ami a 18–60 év közötti korosztály számára háromszori étkezést és egyszeri jóllakást jelent. Ezen a napon a 14 éven felülieknek tilos húst fogyasztani. Azonban a betegeknek egyáltalán nem kell böjtölniük, de szenvedéseik elfogadásával és felajánlásával bekapcsolódhatnak az egyház böjtjébe – mondta el portálunknak Oroszt Lóránt.

A nemzeti kegyhely igazgatója hozzátette: Szentkúton a hamvazkodásra február 17-én, szerdán, a 7 óra 15 perckor kezdődő szentmisén, illetve a vasárnapi liturgiákon lesz lehetőség.

Címkék#böjt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában