visszatérő jelenség

2021.02.09. 06:55

Ledudálják és sértegetik a nógrádi autósok a közút mentén dolgozókat

Országszerte átlagosan hetente történik a közutak mentén, munkaterületen dolgozókkal közlekedési baleset. Ennek ellenére Nógrád megyében nem kiugró az esetek száma: tavaly mindössze egyet regisztráltak, Szendehely környékén, de figyelmetlen vagy szabálytalan sofőrök miatt sem vesztette még életét szűkebb hazánkban munkavégzés során közúti szakember.

Palchuber Kinga

A közútkezelő dolgozói naponta szembesülnek balesetveszélyes helyzetekkel

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

A munkaterületeken történő balesetek nemcsak itthon, hanem a világ valamennyi pontján problémát jelentenek.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az országos, mintegy 32 ezer kilométeres közúthálózaton 93 mérnökségén keresztül látja el a szükséges üzemeltetési és fenntartási feladatokat. A mérnökségeken – így közvetlenül az utakon – mintegy négyezer munkavállaló dolgozik, akik naponta balesetveszélyes helyzetekkel néznek szembe. Nógrád megyében több mint 160 szakember dolgozik a társaságnál, akiknek többsége mérnökségi munkatárs.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője érdeklődésünkre elmondta: 2000-től napjainkig 17 mérnökségi szakember hunyt el munkaterületen figyelmetlen vagy szabálytalan közlekedők miatt.

A közútkezelő dolgozói naponta szembesülnek balesetveszélyes helyzetekkel
Fotó: H. Cs. / NMH

Hozzátette: Nógrád megyében halálos kimenetelű baleset eddig nem történt, ugyanakkor kisebb balesetveszélyes helyzetek többször előfordultak a munkavégzés közben. Emellett valamennyi munkavégzési típusnál naponta visszatérő jelenség, hogy ledudálják és verbálisan szidják a közúti dolgozókat.

– A tavalyi időszakot tekintve a megyében egy esetről tudunk beszámolni, amikor is november elején Katalinpusztán ráfutásos baleset történt. Ekkor balassagyarmati mérnökségünk útellenőri autójának hátulról nekiütközött egy gépkocsi, munkatársaink közül senki nem sérült meg – ismertette a kommunikációs osztályvezető, hozzátéve: – A balesetek azért következnek be, mert a munkaterületek mellett a vétkes jármű vezetője nem a kihelyezett forgalmi jelzéseknek, korlátozásoknak megfelelően közlekedik, és legtöbbször a megengedett sebességet jelentősen túllépi. A legtöbb baleset a munkaterület kezdeténél történik: nem engedik be az elfogyó sávból az autósok egymást, vagy esetleg figyelmen kívül hagyják az előjelzéseket, hogy hamarosan munkaterület következik, és ezért becsapódnak a munkavégzők közé.

A közútkezelő társaság a balesetveszélyes helyzetek minimalizálására és munkavállalóinak védelmében 2018-ban indította el Biztonságunk az Ön kezében van című kampányát, de mérnökségein évente többször tart munkavédelmi oktatásokat. Szakembereik folyamatosan járnak képzésekre, külföldi tanulmányutakra és kiállításokra.

Pécsi Norbert Sándor kiemelte: a munkaterületeken elengedhetetlen, hogy az ott közlekedők fokozottan figyeljenek és tartsák be az ideiglenes korlátozásokat, nemcsak a munkát végzők, hanem saját maguk érdekében is. A közutak mentén hús-vér emberek dolgoznak, akik azért végzik munkájukat, hogy később az arra közlekedők biztonsággal haladhassanak úti céljuk felé. Ezek a személyek nem útakadályok, hanem olyan elkötelezett szakemberek, akik veszélyes helyen dolgoznak, és nagyrészt a közlekedőkön múlik, hogy mindkét fél sértetlenül térjen haza családjához a munka után.

Tanácsos minél lassabban haladni

A közútkezelő társaság arra kéri az autósokat, hogy fokozott figyelemmel, a munkaterületek sebességkorlátozási szabályait betartva haladjanak el a munkások mellett.

– A kihelyezett jelzések minden esetben szükségesek, még ha az autósok adott esetben nem is látják a munkavégzés minden fázisát. Előfordulhatnak váratlan helyzetek – mondta Pécsi Norbert Sándor. Hozzátette: az utazás előtt érdemes tájékozódni a közutakat érintő korlátozásokról és forgalmi helyzetről a társaság Útinform szolgálatánál. Néhány száz méternyi munkaterületen másodpercekben mérhető az az idő, amit a sofőrök azzal nyernek, ha gyorsabban hajtanak, viszont minél nagyobb sebességgel közlekednek, annál hatványozottabban nő a baleset valószínűsége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában