intenzív havazás

2021.02.11. 14:02

Hókáosz Nógrádban! Így bénította meg a megyét a csütörtöki időjárás

A csütörtöki havazás következtében szinte megbénult a megye, a fagy és viharos szél több helyen is fákat döntött ki, 2500 család pedig áramszolgáltatás nélkül maradt.

Nool

Somoskőújfaluban távolítják el a vezetékre esett faágakat

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Szerdáról csütörtökre éjszaka, egészen ma hajnalig Salgóbánya, Somoskő és Bárna közelében körülbelül tizenöt méter magas fák dőltek az úttestre, Zagyvaróna és Rónafalu közötti útszakaszon pedig öt darab nyolc méter magas fenyőfa zárta el teljes szélességben az utat. A salgótarjáni és bátonyterenyei hivatásos tűzoltók motoros láncfűrészek segítségével megszüntették a forgalmi akadályokat.

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a Cered és Tótújfalupuszta közötti szakaszon több fa is az útra dőlt, ezért a tűzoltók 14 óra után a helyszínre vonultak.

Az árokba hajtott egy sószóró csütörtök reggel Szarvasgedénél síkosságmentesítés közben, amikor egy kamion nem akart lehúzódni az úttestről. Miután a közút járműve lehúzódott, az elmúlt napok nagyon csapadékos időjárása miatt felázott útpadkán megsüllyedt. Később kamionmentő húzta ki az elakadt gépjárművet, amely folytatta tovább a munkáját.

Mátranovákon, Somoskőújfaluban, Salgótarján-Salgóbányán és Salgótarjánban a megrongálódott a villanyvezeték miatt 2500 fogyasztási helyen szünetelt, vagy akadozott az áramszolgáltatás. A hiba elhárításán az ELMŰ-ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Zrt. a katasztróvédelem munkatársaival együttműködve dolgozik.

Somoskőújfaluban távolítják el a vezetékre esett faágakat
Fotó: L. B. / NMH

A fent említett négy településből már délelőtt hármat visszakapcsoltak, míg Somoskőújfaluban is már a lakosság 80 százalékánál helyre állt a probléma.

Csütörtök reggel a Salgótarján 11B helyi járatai Eresztvényig közlekedtek egy magasfeszültségű vezeték leszakadása miatt, így a járatok nem érintették Kőbánya, Erdészház, Salgói Újbánya, Salgóbánya Fmsz megállóhelyeket. Késtek a buszok Salgótarján és Cered között is, amikor egy kidőlt fa torlaszolta el az utat, csütörtök délelőtt. Azóta helyreállt a közlekedés.

Egy 15 méteres fa dőlt az úttestre Zagyvaróna és Rónabánya között, csütörtökön a délelőtti órákban. A salgótarjáni hivatásos tűzoltók vonultak a helyszínre. Nem sokkal később a Salgótarján és a Bárnai elágazás között a teljes úttestet elzárta egy kidőlt fa.

A társaság meghatározott rend szerint, ütemezetten, első körben a gyorsforgalmi utakon, majd a főutakon, végül a mellékutakon dolgozik, és ezeket a köröket addig ismétli, amíg az időjárás és az útviszonyok indokolják. A szakemberek arra kérik az autósokat, hogy mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról, a forgalmi helyzetről a www.utinform.hu oldalon, vagy szükség esetén a társaság országos és megyei diszpécsereinél.

Tisztítják a hótól Salgótarján Fő terét is
Fotó: H. Cs. / NMH

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás szűkebb hazánkban, Nógrád megye egész területére figyelmeztetést adtak ki a havazás miatt. A csapadék mellett napközben többfelé előfordulhatnak viharos széllökések és hófúvás.A hőmérséklet folyamatosan csökken, napközben már országszerte fagyni fog, 0 és -6 fok közötti értékek valószínűek, késő este -5 és -12 fok várható.

https://www.nool.hu/idojaras/helyi-idojaras/minusz-20-fokkal-es-viharos-szellel-tamad-a-sarkvideki-hideg-nograd-megyere-3759259/?fbclid=IwAR3JMk5zvKLhC5YL-F6b32hVcq6FSseiGmngXUeIoxIoNTYrUANineVO7Y8

Az Ipoly Erdő Zrt. – Kelet-Cserháti Erdészet facebook-oldala arra figyelmezteti a túrázókat, hogy a fákra rakódott nagy mennyiségű vizes hó miatt, illetve az OMSZ által jelzett várható viharos szél következtében jelentős balesetveszélyt jelent a fák kidőlése, ágak letörése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában