megemlékezés

2021.02.09. 15:58

Emberfeletti teljesítményre emlékeztek meg: 75 éve nyerték meg a nógrádi bányászok a széncsatát

A Nógrád Megyei Kormányhivatal épületénél elevenítette fel Fekete Zsolt polgármester a minap az 1946-os széncsata eseményeit. Onnan, abból az épületből szervezték és irányították egykor a nógrádi bányászok győzelmével záródó termelési versenyt.

G. K.

Széncsata megemlkezés Salgótarjánban

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

Az emlékezetes széncsata során a bányásztársadalom vállalta, hogy az ipari termelés beindítása és a villamos energia-hálózat helyreállítása érdekében, jelentős mértékben megnöveli az ország valamennyi bányájának a termelését. Megfeszített munkájukkal a nógrádi szénmedence napi 352 vagonos széntermelését 1946. május 1-re 557-re emelték fel – mondta Fekete Zsolt.

Hozzátette: a megyei szénmedence 12 ezer bányászának hősies és maradandó tette örökre beírta magát a magyar történelembe. A bányászok a koalíciós kormány felhívására megmentették az országot a gazdasági összeomlástól.

– Erre a 75 évvel ezelőtti eseményre emlékezünk annál az épületnél, ahonnan szervezték és irányították a széncsatában résztvevő nógrádi bányászok munkáját. A bányászat megítélésében sokáig tartotta magát az, hogy a bányaipar az őstermelés egyik ágához tartozik. Megyénk és városunk bányászainak mindenkori nagyszerű helytállása, erős közösségi köteléke és összetartozásuk erkölcsi építő ereje, méltó az utókor tiszteletére – hangsúlyozta a városvezető.

A megemlékező beszéd után a Nógrádi Bányász Nyugdíjas Szakszervezeti Bizottság jelenlévő képviselői és Fekete Zsolt koszorút helyezett el az emléktáblánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában