szakemberhiány

2021.02.17. 06:55

Doktort keresnek – egyre nehezebb pótolni a nyugdíjas orvosokat Nógrádban

Egyre nagyobb mértékű Magyarországon a háziorvosok elöregedése. A megyék közül Nógrád ebből a szempontból is a hátrányosabb helyzetű vidékek közé tartozik. Iszonyatosan nehéz feladat a nyugállományba vonult szakemberek pótlása, sok helyen ez nem is sikerül, így tartósan helyettesítésekkel oldják meg a betegek ellátását.

Hegedűs Henrik

A kisebb településeken általában nincs gyermekorvos, a fogászatra is utazniuk kell az embereknek.

Forrás: Illusztráció

Fotó: DODÓ FERENC

Ha körbetekintünk és megvizsgáljuk, hogy melyik korosztályhoz tartoznak az egyes háziorvosok, elszomorító képpel szembesülünk. Alig akad köztük pályakezdő fiatal, hasonlóképpen nem túl magas a középkorúak aránya, annál inkább találunk közvetlenül a nyugdíj előtt álló, vagy még azon túl is munkát vállaló személyeket. Romhányban igen elkeserítő a helyzet. Itt dr. Jakubecz József váratlan megbetegedése, majd halála miatt alakult ki két éve akut válsághelyzet, majd felesége és hű társa, dr. Bornemisza Éva nyugállományba vonult.

– Helyettesítésekkel igyekeztük stabilizálni a helyzetet, miközben folyamatosan hirdettük meg az állást – mondta el érdeklődésünkre Vezér Attila, a nagyközség polgármestere.

– Itt lényegében négy falu betegellátása került veszélybe, hiszen Romhány mellett Kétbodony, Kisecset és Szente betegei is ide tartoznak. Az egyik praxist nagy nehezen sikerült biztosítani, a doktornő azóta rendszeresen rendel, de a másik orvosi helyre továbbra is keressük a megnyugtató megoldást. Tetézi a bajt, hogy hosszú ideje nincs gyermekorvos és fogorvos sem a településünkön, akikhez viszont hat környékbeli község csatolódna. Ugyanakkor a körülmények megfelelőek.

A kisebb településeken általában nincs gyermekorvos, a fogászatra is utazniuk kell az embereknek.
Fotó: Illusztráció/ NMH

Romhányban néhány esztendeje kívül-belül megújult az orvosi rendelő, azaz aki vállalja, hogy tartósan nálunk dolgozik, huszonegyedik századi színvonal várja, az eszköz- és műszerállomány is modern. Nagyon remélem, hogy hamar rendeződnek az állapotok, mert sokáig nem húzhatjuk-halaszthatjuk, félő, hogy a betegek kikérik a kártyájukat és más orvoshoz pártolnak át.

Cserhátsurányban és Herencsényben dr. Ujcsek Zsófia látta el a háziorvosi feladatokat, ám ő a közelmúltban nyugdíjba ment. Katulin Károly polgármester szerint nem túl vonzó a vidéki doktori pálya.

– Azt gondoltuk, megcélozzuk a fiatalabb korosztályt, hátha a nyugalmas közeg komoly csábítóerővel bírhat, és igen széles feltételek biztosítását ajánlottuk a hirdetésben – fejtette ki a cserhátsurányi faluvezető. – De éppen a fordítottja következett be, egy jelentős szakmai tapasztalatokkal bíró hölgy jelentkezett a fővárosból, aki a környéken személyes kötődésekkel rendelkezik. Tavasszal már munkába állhat, addig elrendezzük a megfelelő szolgálati lakás kialakítását, és szerencsére nálunk is nemrégiben történt meg a rendelő korszerűsítése, amit az új orvosunk az előzetes bejáráson kiváló színvonalúnak minősített.

Helyettesítés oldja meg a hiányt

A Rétsági járásban a közelmúltban két sajnálatos haláleset történt, illetve a járványhelyzet sem javítja az állapotokat. A Balassagyarmati járásban az elmúlt években több háziorvos feladta a praxisát, mások súlyos betegség miatt hosszú hetekre kiestek. A férfiak közül van olyan doktor, aki bőven a hetvenedik életéve fölött járva fogadja a pácienseket. Nem csoda, ha a helyettesítésük sem könnyű, elsősorban a szomszédos körzetekből vagy településekről segítenek be a kollégák, de ezzel ők fokozottabban leterheltté válnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában