koronavírus

2021.02.08. 20:02

A nógrádiak bőre is megsínyli a járványhelyzetet: erre kell ügyelni az arcunk ápolásakor

Lassan egy éve már, hogy a koronavírus-járvány berobbanásával a mindennapokban öltözködésünk kötelező kellékévé vált a szájmaszk. S bár e védőeszköz talán megóv a fertőzéstől, ugyanakkor hosszan tartó viselése számos arcproblémát eredményezhet. Utánajártunk, mire érdemes odafigyelni a maszk alatt.

Palchuber Kinga

Az arcbőr nehezen képes alkalmazkodni a mindennapos maszkhasználathoz

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Szinte már rutinná vált a nógrádi emberek körében, hogy az utcára lépve a táskájukba vagy a zsebükbe nyúlnak a szájmaszkot keresve. Ugyanakkor munkájuk miatt sokan – mások mellett a kereskedelemben, a szépségiparban vagy az egészségügyben dolgozók, tanárok, diákok és rendőrök – akár napi tíz-tizenkét órán át is kénytelenek maszkot hordani.

S habár a lakosság kezd hozzászokni a mindennapos maszkhasználathoz, az arcbőr közel sem ennyire alkalmazkodó...

Az arcbőr nehezen képes alkalmazkodni a mindennapos maszkhasználathoz
Fotó: L. B. / NMH

Bujtár Dorottya salgótarjáni kozmetikus érdeklődésünkre elmondta: a maszk hosszan tartó viselése kiütéseket, pattanásokat, gyulladásokat és egyéb bőrproblémákat okozhat.

– Az egészség megőrzése mindennél fontosabb, ugyanakkor a maszk alatt fokozódhat az arcbőr állapotromlása. Több olyan állandó vendégem van, akiket régóta kezelek, de a járványhelyzet előtt nem tapasztaltam náluk feltűnő problémát. A védőeszköz alatt a bőrt állandó dörzshatás éri, jobban izzadunk és a maszk alatti rész hamar bepállik. A vészterhes időkben sem árt odafigyelni a bőrápolás fontosságára, hogy az arc átvészelje a maszk okozta megpróbáltatásokat – tette hozzá a kozmetikus, aki munkájából adódóan önmagán is tapasztalja az orca és az áll környéki elváltozásokat.

Bujtár Dorottya kiemelte: a panaszokat fokozhatja az arcápolás hiánya, a maszkviselés hossza, valamint a nem természetes anyagú és szűk maszkok használata.

– Az állandó súrlódás következtében mechanikai aknék alakulhatnak ki, de a levegőtlen környezetben a baktériumok is könnyebben megtelepednek a kitágult pórusokban – ismertette a szakember.

A kozmetikus elárulta, hogy szalonjában a járvány berobbanásakor a vendégek száma hirtelen megcsappant, ugyanakkor a második hullámban már bátrabban vállalták a kozmetikai kezeléseket. Ez a szakember szerint, visszavezethető az állandó maszkhasználat okozta bőrproblémák kialakulására is.

A bőr állapotromlása pár praktikával azonban csökkenthető, ha teljesen nem is elkerülhető.

Bujtár Dorottya azt tanácsolja, hogy az arc rendszeres tisztításához kímélő, aloe verás arctisztítót és tonikot használjunk a szappan és a tusfürdő helyett. Emellett a bőrradírozás is jót tesz az arc felfrissítésének. Ha a gyulladás régóta megkeseríti a mindennapokat, érdemes szakemberhez fordulni.

Fontos figyelni a rendszeres hidratálásra is

A bőr természetes ellenálló képességét javítva csökkenthetőek a problémás elváltozások, illetve azok megjelenései.

Bujtár Dorottya salgótarjáni kozmetikus a rendszeres hidratálás fontosságára hívja fel a figyelmet. Azt javasolja, hogy a megfelelő folyadékbevitelre és az arcpermetek használatára figyeljünk oda.

Utóbbival akár egy bolti vásárlást követően is felfrissíthető az arcbőr. Emellett egy nappali arckrém, valamint a fátyolmaszk felhelyezése is segíthet a gyulladások megelőzésben.

A szépségért felelős szakember, Bujtár Dorottya kiemelte: a már gyulladt bőr esetében niacin- és szalicilsav-tartalmú szereket érdemes bevetni. Ezekkel azonban érdemes óvatosan bánni, mert túlzott használtuk kiszáríthatja az amúgy is sérült bőrfelszínt.

Ön tisztában van a házi szépségápolási praktikákkal? Töltse ki kvízünket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában