Korszerűsítés

2021.01.05. 11:27

Visszaköltöztek a rászorulók az Acélgyári úti férfi átmeneti szállóra

Salgótarjánban a hajléktalanok – több mint másfél év után – nemrég visszaköltözhettek a felújított férfi átmeneti szálló épületébe, az Acélgyári út 61. szám alá. A korszerűsítés kivitelezése ugyan kissé elhúzódott, de a lakók elégedetten foglalhatták el a helyüket a minden igényt kielégítő, modern épületben.

Fodor Orsolya

A fedél nélkül élőket új ágyak is várják a megszépült lakószobákban

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

Az elmúlt időszakban a Hajléktalanok Átmeneti Szállása teljes korszerűsítésen esett át. A 2019 tavasza óta tartó felújítás befejeződött és a múlt év végén megkapták a végleges működési engedélyt. Mostanra pedig – az ideiglenesen kialakított szállásról – a rászorulók már vissza is költöztek a modernizált épületbe.

Peleskei-Balázs Rita, a Sal­gótarján és Térsége Egészség­ügyi-Szociális Központja intézményvezetője elmondta, hogy tovább tartott a felújítás, mint ahogyan azt tervezték.

A felújítási munkálatok idejére a fedél nélküliek a Rákóczi út 184. szám alá költöztek, ahol ugyanúgy zajlott az ellátás, mint korábban.

A fedél nélkül élőket új ágyak is várják a megszépült lakószobákban
Fotó: Hüvösi Csaba

– A férőhelyek száma nem emelkedett, 42 maradt, mint ezt megelőzően. Annyi különbség azért van, hogy ebből kettő külső férőhely, amit „kiléptető” lakásoknak nevezünk. Helyileg ezek a belvárosban találhatók – mondta el az intézményvezető, hozzátéve: a felújított épület elnyerte a lakók tetszését, elégedettek az új környezettel és a kibővített lehetőségekkel.

Mint mondta, a felújítás során elvégezték az akadálymentesítést, megtörtént a nyílászárók cserélje, és két közösségi helységet is kialakítottak a lakók számára. Az épület tetőcseréjénél beépítették a felső szintet, ahol most szobák és vizesblokk is található. A lakószobák zsúfoltsága megszűnt, azokban az új ágyak és a bútorok kaptak helyet, így teljesül a rendeletben meghatározott személyenkénti négy négyzetméternyi lakóterület.

– Mindkét közösségi helységben található televízió, hűtőszekrény és mikrohullámú sütő. A mosókonyhában mosó- és szárítógép is a lakók rendelkezésére áll, ezeket viszont csak a személyzet segítségével használhatják. Az alsó és a felső szint is húsz férőhelyes. Mindkét szinten négy lakószoba található. A lenti részen ezen kívül még egy betegszoba is található. Összesen öt zuhanyzó és hat illemhely használatára van lehetőség – fejtette ki az intézményvezető.

Peleskei-Balázs Rita arra is kitért, hogy a kijárási tilalom nem befolyásolta a férőhelyek kihasználtságát, az viszont igen, hogy többen nem vállalták a járvány miatt feltételnek előírt teszteket. Jelenleg nagy létszámmal, ám mégsem telt házzal működik a szálló.

Leletekkel lehet igénybe venni

A férfi átmeneti szálló felújítása 142,5 millió forintba került. A korszerűsítés nagyrészt vissza nem térítendő támogatásból valósult meg, aminek az összege 100 millió forint volt. A beruházáshoz szükséges önerőt az önkormányzat biztosította – 41 millió forintot a kivitelezéshez és 1,5 millió forintot a tervezéshez.

– Az átmeneti szállást igénybe vehetik azok a hajléktalanok, akik – egy évnél nem régebbi – érvényes negatív tüdőszűrő lelettel rendelkeznek és egy háziorvosi igazolással, ami alapján közösségben elhelyezhetők. Ezenkívül két negatív koronavírusteszt is szükséges – fogalmazott Peleskei-Balázs Rita intézményvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában