elismerések

2021.01.05. 20:00

Világszerte népszerűsíti Nógrád természeti szépségeit a gyarmati fotóriporter

Torjay Attila balassagyarmati fotóriporter számos versenyen szerepelt sikerrel az elmúlt időszakban. Nógrád megyében készült alkotásait New Yorkban, Stockholmban és Lisszabonban is kiállítják digitális formában.

Lászlók Judit

Báró az őrhalmi Ipoly-ártérben vadászik – Torjay Attilának ezt a képét New Yorkban is láthatják, a Photographer of the Year 2020 versenyen

Forrás: NMH

Torjay Attila elmondta, a fényképezés szeretetét édesanyjától örökölte. Hobbiszinten már 32 éve fotóz, három éve pedig ezzel keresi a kenyerét. Szerencsésnek érzi magát, amiért azzal foglalkozhat, amit szeret. Korábban több versenyen is sikerrel szerepelt.

A texasi székhelyű Newer Photo Gallery a nap képének választotta a Város színei című fotóját 2017-ben, ugyanezt az alkotását elismerte a Photographer Of The World nemzetközi fotósközösség is. Egy évvel később a Gurushots amatőr és profi fotósokat tömörítő versenyoldalon végzett első helyen, több mint 30 ezer pályázó közül. Bár a munkája az utóbbi években kevésbé engedte, hogy részt vegyen hasonló megmérettetéseken, mivel azonban az elmúlt időszakban kevesebb fotózást vállalt, ezért ismét több neves kihíváson sikerült jól szerepelnie. Ennek köszönhetően pedig a világ nagyvárosaiban is kiállítják a képeit.

– A nemzetközi versenyekre általában 30-40 ezer fotós nevez, átlagban 120-160 ezer képre lehet szavazni. Szerencsére a Gurushots rendszere törekszik az igazságosságra. Így a szavazás anonim módon történik, és a voksoláskor csupán a kép látszik. A fotók kiegyensúlyozott, véletlenszerű rotációban jelennek meg, s a fényképészek így értékelhetnek. Minél komolyabb érdemei vannak egy-egy fotósnak, annál többet ér a szavazata – mondta Torjay Attila.

Hozzátette: – A Photographer of the Year 2020 verseny kapcsán New Yorkban, a város központjában található Agora galériában kiállítják az őrhalmi Ipoly-ártérben készített fotómat Báróról, az ország legnépszerűbb gólyájáról. A tárlat virtuálisan is megtekinthető lesz. A kihívásra 35 ezer fotós nevezett, mintegy 140 ezer fotóval. Összesen több mint 117 millió szavazat érkezett.

Báró az őrhalmi Ipoly-ártérben vadászik – Torjay Attilának ezt a képét New Yorkban is láthatják, a Photographer of the Year 2020 versenyen
Fotó: NMH

De nemcsak New Yorkban, Lisszabonban a Espaço Espelho d’Água nevű kiállítótérben is megtekinthető lesz egy fotója, a Ködben úszó sziget című. Emellett a Gurushots egyik kihívásán sikerült bekerülnie a legjobb száz fényképész közé. Ezáltal pedig az Érsekvadkerten készített Kedvenc fám című műve lesz látható a budapesti PH21 Galériában februárban. Az Este a Palóc Ligetben című alkotással pedig Stockholmban találkozhatunk majd márciusban. Az Nphoto által indított megmérettetésen a Málnás csendéletet választották be a legjobbak közé, ami a világ egyik legrangosabb fotós magazinjának weboldalán fog megjelenni.

Liszabonban a „Best of Black & White” nevű versenyen, a Ködben úszó sziget című képet állítják ki, amely a szécsényi horgásztónál készült
Fotó: NMH

– A kiállítások a vírushelyzetre való tekintettel virtuálisan is megtekinthetőek lesznek, illetve a fenntarthatóság jegyében digitális formában lesznek láthatók a galériákban – mondta a fotóriporter. Aki természetesen nagyon örül mindegyik eredménynek, és annak is, hogy tovább öregbíti szűkebb hazánk fotósainak jó hírét.

Torjay Attila kitért arra is, hogy idén még egy görögországi kiállításra nevezett, azonban annak eredményhirdetése csak január elejére várható. Így valószínűsíthető, hogy a jövőben még több nagyvárosban láthatják Nógrád megyében készített gyönyörű képeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában