ellátás

2021.01.23. 06:50

Van elegendő hely a nógrádi melegedőkön és a hajléktalan szállókon

Keményen fagy már éjszakánként, veszélyben vannak a fedél nélküliek az utcákon. Megyénkben a szakemberek kiemelt figyelmet fordítanak az ellátásukra.

Fodor Orsolya

DCIM100MEDIADJI_0499.JPG

Duberné Dunaveczki Éva, a Balassagyarmaton található és a Magyar Vöröskereszt Nógrád megyei szervezete által fenntartott Hajléktalanokat Ellátó Egyesített Intézmény vezetője elmondta, hogy több szolgáltatást is biztosítanak a hajléktalanoknak. Nyolcvanadagos népkonyhát vehetnek igénybe, és egy nyolcvan férőhelyes nappali melegedő is a rendelkezésükre áll.

– Húszszemélyes átmeneti szállót működtetünk a fedél nélkülieknek. Ezenfelül – no­vember és április között – tizenöt ember befogadására alkalmas időszakos férőhelyet biztosítunk azok számára, akik egyéb lakhatási lehetőség híján a közterületen töltenék az éjszakáikat. A nappali melegedő és az átmeneti szálló százszázalékos kihasználtsággal üzemel, míg az időszakos férőhely jelenleg nyolcvanszázalékos betöltöttségű – fogalmazott az intézményvezető.

Hozzátette: a hideg idő beköszöntével emelkedett az elhelyezést kérők száma. Az utcai szociális munkások rendszeresen ellenőrzik azokat a területeket, ahol korábban hajléktalanok húzták meg magukat, de most nincs a közterületen életvitelszerűen tartózkodó személy.

Mint mondta, meleg élelemhez az intézmény népkonyháján lehet hozzájutni, valamint itt érhető el az Élelmiszerbankon keresztül kapott pékáru, tejtermék, zöldség és gyümölcs is.

– Az időszakos férőhely bevezetésével megoldódott a krízishelyzetbe került hajléktalanok elhelyezése, és ezáltal megelőzhetőek a kihűléses halálesetek – hangsúlyozta Duberné Dunaveczki Éva.

A salgótarjáni nappali melegedő – ami egyben éjjeli menedékhely is – tizenöt férőhelyes. Átlagosan naponta húszan fordulnak meg itt ezekben a hideg időkben.

– A női átmeneti szálló húsz férőhelyén tizennégy ellátott tartózkodik, míg a férfi átmeneti szálló negyvenkét helyéből harminchárom foglalt – nyilatkozta Szőllős Józsefné intézményegység-vezető.

Hozzátette: a szakemberek a megyeszékhelyen alig néhány olyan hajléktalanról tudnak, akik az utcán töltik idejük nagy részét. Rájuk rendszeresen odafigyelnek.

– Éjjel nincsenek a közterületen, mert elhúzódnak valahová. Állandó kapcsolatot tartunk velük, de úgy vettük észre, hogy különösebb segítséget nem igényelnek. Szükség esetén intézményi ellátást biztosítanánk számukra. Ezenkívül takaróval, hálózsákkal, ruházattal, élelemmel és gyógyszerekkel is tudjuk segíteni őket – mondta Szőllős Józsefné.

Amint arról beszámoltunk: Kásler Miklós miniszter elrendelte az úgynevezett vörös kód kiadását. A hajléktalanok életét védi az intézkedés, ami vasárnap délben lépett életbe és várhatóan ma délelőttig tart. Ennek lényege, hogy ha a hajléktalanokat ellátó rendszer megtelik, akkor valamennyi szociális intézménynek be kell fogadni a fedél nélkülieket, hogy senki ne töltse kint az éjszakát a kemény fagyban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában