Újabb adag vakcina érkezett a Nógrád megyei oltópontra

Kedden megérkezett a második adag koronavírus elleni vakcinaszállítmány a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórházba. Az első adagot december utolsó napjaiban juttatták el az intézménybe, azzal már több mint száz egészségügyi dolgozót oltottak be.

Gerhát Karina

Eger, 2021. január 5. A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináit csomagolja ki Majnár Miklós szakgyógyszerész 2021. január 5-én az egri Markhot Ferenc Kórházban, ahol folytatódott az egészségügyi dolgozók oltása. MTI/Komka Péter

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

Megérkezett a harmadik vakcinaszállítmány Magyarországra. 39 ezer adag oltóanyagot hoztak hazánkba, ebből mintegy 5000 a Semmelweis Egyetem központi gyógyszertárába került. A Pfizer-BioNTech vakcinájából összességében 4,4 millió adag érkezik hazánkba, de a kormány más gyártókkal is kapcsolatban van, és több mint 17 millió adag oltóanyagot kötött le – hangzott el az M1 aktuális csatornán kedd délelőtt.

Hétfő este Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere közösségi oldalán jelentette be, hogy a helyi Dr. Kenessey Albert Kórház koronavírus részlegén aznap 102 ember gyógyult, 4 beteget figyeltek meg, 12-en pedig lélegeztetőgépen voltak.

– Elmondható tehát, hogy december közepe óta csökken a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma – akkor ugyanis 200-an voltak a részlegen. Reméljük, ezen az ünnepek sem változtattak – ez jövő héten derülhet ki – írta Csach Gábor.

A Pfizer-BioNTech vakcinájából összességében 4,4 millió adag érkezik hazánkba
Fotó: Komka Péter / MTI

A városvezető hozzátette: a balassagyarmati kórházban rendben zajlik az egészségügyi dolgozók oltása a Pfizer-BioNTech vakcinával. Hétfőig 55 kórházi munkatársat oltottak be, egyiküknek sincs figyelemre méltó tünete, kedden pedig újabb 60 kolléga következett.

– Sajnálatos módon a 770 dolgozó közül eddig alig több mint 130 igényelte a védőoltást. Mintegy 150-en, akik az elmúlt 5-6 hónapban átestek a fertőzésen, jelenleg védettséggel bírnak. Nyilvánvaló, hogy minden bizonytalanság ellenére az újabb korlátozások, a gazdasági- és az iskolai leállások, vagyis a harmadik hullám egyetlen ellenszere a minél nagyobb átoltottság lesz. A balassagyarmati kórház a megye oltóközpontja – ott van megfelelő hűtőkapacitás –, de mivel a vakcinák 5-7 napig normál mélyhűtőben is tárolhatók, így több oltóponton is lehetséges az oltás. Ez lesz majd a várhatóan tavasszal induló tömeges oltás technikája is. Szerdától a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban is alakítanak ki oltópontot, így az ottani kollégáknak nem kell Balassagyarmatra utazniuk. Fontos tudni, hogy keddtől minden Balassagyarmat és környéki egészségügyi dolgozó – például háziorvosok, védőnők – regisztrálhat az oltásra a koronavirus.gov.hu oldalon – emelte ki Csach Gábor.

A polgármester kifejtette továbbá: a vakcinainfo.gov.hu oldalon pedig mindenki más jelentkezését várja a hatóság azért, hogy területileg minél pontosabb kép legyen a szükséges vakcinaszámról. Az oltás több lépcsőben zajlik majd. Az egészségügyi dolgozók után a szociális szférában tevékenykedők és az idős otthonokban lakók kerülnek sorra. Várhatóan az ő oltásuk februárban kezdődhet.

– A helyi Szent Erzsébet Idősek Otthonában a 240 dolgozó közül 50 feletti a vakcinát igénylők száma. A betegségen az elmúlt hónapokban 100-an estek át. A szociális intézményben egyébként minden rendben van – tudtuk meg Csach Gábortól.

Kérdőívet kell kitölteni

– Az oltást megelőzően mindenkinek egy alkalmassági kérdőívet kell kitölteni, aki azon megfelel, csak annak adható be a vakcina. Hiába kéri azt az illető, ha nem alkalmas valami miatt az oltásra, akkor nem kaphatja meg. Az orvostudomány alapelve ugyanis, a nem ártani!

– mondta el korábban lapunk kérdésére dr. Szabó Géza.

A balassagyarmati kórház korábbi főigazgatója – aki január elsejétől már a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházat vezeti – hozzátette: tudni kell, hogy aki időközben átesett már a betegségen, az rögtön nem oltható.

– A vakcinákat egy erre alkalmas hűtőszekrényben tároljuk. Ez az orvostechnikai berendezés a sajátunk, mivel korábban az intézmény már részt vett bizonyos kutatásokban, és az anyagtárolás miatt szükség volt egy ilyen beszerzésére. Ezt a kitűnő állapotú hűtőszekrényt most a koronavírus elleni harcba állítottuk be. A vakcinákat fél évig lehet tárolni mínusz 70–80 fok Celsius-között – tudtuk meg dr. Szabó Gézától.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában