jövőbe tekintés

2021.01.04. 11:27

Új tervekkel intettek búcsút a múlt évnek a megyei kistelepülések vezetői

Búcsút intettünk az elmúlt évnek, amelyben a pandémia a kistelepülések életére is hatást gyakorolt. A polgármesterek azonban gőzerővel dolgoztak annak érdekében, hogy a falvak és a községek még ezekben a gondterhes időkben is fejlődni és szépülni tudjanak.

Palchuber Kinga

Szügy községben újabb kerékpárút épülhet a pályázati támogatásból.

Forrás: Illusztráció

Fotó: NMH

A kistelepülések vezetőinek nem volt könnyű feladata 2020-ban, hiszen a fejlesztéseken túl a lakosság védelmét is szem előtt kellett tartaniuk. S bár a koronavírus-járvány több elképzelést is meghiúsított a nógrádi falvakban és községekben, a kitartó munka gyümölcseként mégis számos új beruházást és nyertes pályázatot üdvözölhetett a lakosság.

Ferencz Nándor Lajos, Zabar polgármestere érdeklődésünkre elmondta: a járványhelyzetben a helyiek megmutatták, hogy egy emberként segítik egymást a bajban.

– Aggódtunk egymásért, ugyanakkor a Magyar Falu Program nyertes pályázatainak köszönhetően gazdaságfejlesztéssel is telhetett az év. Jövőre is folytatjuk a falu szépítését és építését, s bízom benne, hogy idén is több szükségszerű projekt sikerét könyvelhetjük majd el. Nemrégiben sikerült korszerűsítenünk a helyi óvodát, amelynek a további bővítését tervezzük. Emellett egy régi parasztházból korhű tájházat építenénk ki, hogy megőrizzük a helybeli idősek gyűjtötte tárgyakat és értékeket – tette hozzá a polgármester.

Szügy községben újabb kerékpárút épülhet a pályázati támogatásból.
Fotó: NMH / Illusztráció

A faluvezető legnagyobb bánatára a januári hidegfesztivált – a vírushelyzet miatt – kénytelenek elhalasztani, ám terveik között szerepel, hogy egy év múlva méltóan bepótolják az eseményt. Ugyanakkor a hideg és Zabar neve ezúttal is összeér majd: Szilágyi Zoltán, a magyar jégember ugyanis január 30-án ezúttal a településen készül újabb rekordkísérletre. Az ország leghidegebb pontján aznap a hőmérséklet akár mínusz 20 Celsius-fok alá is eshet, s a tervek szerint a sportoló – aki már próbafutáson is járt a községben – rövidnadrágban és félmeztelenül mintegy 21 kilométert kíván megtenni a dermesztő hidegben.

Horváth János, Mátramindszent polgármestere elmondta: kisebb faluszépítő beruházásokat a vészterhes időszakban is megvalósítottak a településen.

– Az elmúlt években több nagyobb beruházás tette élhetőbbé községünket, jelenleg is több pályázat eredményére várunk. Reményeim szerint a közeljövőben olyan fejlesztésekbe kezdhetünk bele, mint a közösségi ház és a parókia megújítása, de folyamatosan szemezgetünk a pályázati lehetőségek között, egy még élhetőbb jövőt építve – emelte ki a településvezető.

Frenyó Gábor, Szügy polgármestere érdeklődésünkre elmondta: a községben is nem várt feladatokat és költségeket rótt az önkormányzatra a koronavírus-járvány terjedése.

– Szügy külterületén sikerült egy inkubátorházat felépíteni, de az ipari park kialakítása is a véghajrába ért. Emellett iskolakezdési és telekvásárlási támogatást vezettünk be, míg az első és a második hullámban védőeszközöket és vitaminokat juttatunk el a lakosságnak – ismertette a község első embere, hozzátéve:

– Nemrégiben teljesen megújult a ravatalozónk és az óvoda játszótere, de az Ady Endre úton és a József Attila utcában is új járdán sétálhatnak a helyiek. Emellett újabb kerékpárút megépítéséhez kaptunk zöld utat, lehetőségünk nyílik egy elhagyott ingatlant új funkcióval megtölteni és a Hősök téri játszótér is korszerűsödhet.

A kistelepülések vezetői igyekeztek felvenni a kesztyűt a nehézségekkel, s megyeszerte új tervekkel köszöntötték a 2021-es évet.

Nyertes pályázatoknak örülhetnek

Széll Istvánné, Nemti polgármestere kérdésünkre elmondta: bár szűkös az önkormányzat költségvetése, ugyanakkor 2020 a nyertes pályázatok tekintetében igen pozitívnak mondható a településen. – Egy testvértelepülési pályázat mellett játszótéri eszközöket és falugondnoki buszt is vásárolhattunk, de a hivataltól nem messze egy százméteres járdaszakasz felújítása is megkezdődhet az idei esztendőben. A faluszépítésen túl a járványhelyzetben kiemelten figyeltünk lakosainkra, főleg azokra, akik egyedül élnek – mondta a községvezető, hozzátéve: – Szeretnénk rendbe tenni a temetőt, a civil házat, a belvízelvezetést a Vasút utcában és egyéb önkormányzati utakat is, de intézményeink működtetése is kiemelt feladat a jövőre nézve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában