Alsótold

2021.01.05. 10:33

Toldi legendája elevenedik meg Alsótoldon

Alsótold  önkormányzata – a kozárdi önkormányzattal együttműködve – még 2018-ban nyújtotta be pályázatát a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programba, ,,Cserhátalján-Faluszélén Integrált Turisztikai Projekt” címmel.

G. E.

A támogatási kérelmet pozitívan bírálták el, így Alsótoldon a közelmúltban elkezdődtek az Arany János Toldi című művére épülő, tematikus bemutatóhely kivitelezési munkái.

– A területen két ingatlant alakítunk ki, az egyik a fogadóépület lesz. Ebben bemutatótér, pénztár, büfé és mosdó kap helyet. Megépül a közösségi tér is, a két épületet egy sétány fogja összekötni, amelyen interaktív játékok jelennek majd meg. Ezek mutatják be és vezetik végig a látogatókat híres költőnk közismert művének főbb eseményein – mondta el portálunknak Sándor Szandra Éva, a település polgármestere.

Hozzátette: a cél – a Toldi-monda bemutatásán kívül – a helyi hagyományok ápolása és egy szórakoztató helyszín kialakítása. A látogatók a tervek szerint kipróbálhatják majd a rúdtartást, legyőzhetik a szilaj bikát, de farkasokat is kereshetnek a nádas-labirintusban.

– A középkori játékok, a kemence, a nyársaló, sütögetőhely a helyiek és az ide látogató közösségek összekovácsolását szolgálják majd. A park eszközei korabeli stílusban készülnek el, fából, kőből, vasból alakítjuk ki a tárgyakat – tájékoztatott a polgármester. – A beruházás 50 millió forintból valósul meg.

Ezek is érdekelhetik