önkéntesség

2021.01.10. 20:00

Nehéz sorsú gyerekek mindennapjait teszik szebbé a Nógrád megyei egyesület tagjai

Az Ezerszín, Ezernyi Szív Egyesület három éve működik hivatalos keretek között, azonban tagjai már hosszú évek óta azon fáradoznak, hogy a környezetükben élő, nehéz sorsú emberek, különösen a gyerekek mindennapjait szebbé tegyék. Elhivatottságukat a közelmúltban az Év Nógrád megyei önkéntese díjjal ismerte el a Nógrád Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház.

Gulyás Edina

Három éve jegyezték be az egyesületet, azóta még szorosabban együttműködnek a civil szervezetekkel

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

– Nagyobb baráti társaságként kezdtük el hosszú évekkel ezelőtt a munkát, amivel a környezetünkben élő roma és nem roma hátrányos helyzetű embereknek szeretnénk segítő kezet nyújtani – fogalmazott Danyi Erika, az Ezerszín, Ezernyi Szív Egyesület elnöke, hozzátéve: – A mögöttünk álló években számtalan módot találtunk arra, hogy a fenti célt megvalósítsuk. Nagyon sok rendezvényen veszünk részt, amelyeken különböző kézműves- és gyermekfoglalkozásokkal, főzéssel, ételosztással tesszük színesebbé a programokat. Mindezek mellett felzárkóztató képzések lebonyolításában is részt vállalunk, de a különféle adományok gyűjtésében és kiosztásában is részt veszünk.

Három éve jegyezték be az egyesületet, azóta még szorosabban együttműködnek a civil szervezetekkel
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

Mint mondta, három éve jegyezték be az egyesületet, azóta még szorosabban együttműködnek a hasonló tevékenységet végző civil szervezetekkel. A koronavírus-járvány első hulláma alatt a Magyar Vöröskereszt Nógrád megyei szervezetének munkáját segítették azáltal, hogy a megyeszékhely peremterületeire és a környező településekre eljuttatták a tartós élelmiszerekből, tisztálkodási és fertőtlenítőszerekből összeállított csomagokat. Mindezt saját autóval, saját költségükön vállalták az egyesület tagjai, akik szabadidejüket, sokszor szabadságukat áldozzák arra, hogy ott lehessenek a karitatív eseményeken.

– Nekünk ez nem jelent áldozatot. Szeretjük egymást, szívesen vagyunk együtt, szívből csinálunk mindent, amivel a nehéz helyzetben élőket támogathatjuk – veszi át a szót Majnek Tamásné Erika, aki azt is elmondja: – Mindenhová jókedvvel megyünk, és ezt érzik is a rendezvényeken részt vevők. Mindig a mi sátrunk előtt állnak a legtöbben. Sokszor nemcsak a rászorulóknak szánt ételt osztjuk ki, hanem azt is, amit az egyesület tagjainak készítünk. Jól tudjuk: az sem mindegy, hogyan adjuk át az általunk főzött fogásokat, mindenkinek szívesen adjuk a finomságokat, és ezt érzik az emberek.

Angyalné Fazekas Anikó elmondta: mindenhol barátként fogadják az egyesület tagjait. Nevetve idézi fel, hogy részt vettek egy kolbászfesztiválon is, ahol első helyen végeztek. Nyereményként az elkészült finomságok felét hazavihették a csapatok, azonban az Ezerszín, Ezernyi Szív Egyesület mindenkit vendégül látott, akik ellátogattak az asztalukhoz, így üres kézzel tértek haza.

Danyi Erika az év önkéntese elismerést is átvette az egyesület nevében
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

– Lehet, hogy a kezünk üres volt, de a szívünk megtelt azzal a sok hálával, ami felénk árad az emberekből. Tudjuk jól, bárhol kerülnénk is bajba Salgótarján könyékén, mindenhol lenne egy segítő kéz, amit felénk nyújtanának – hangsúlyozza Zolnai Katalin, hozzátéve: – Ha jót ad az ember, jót is kap vissza. Sajnos egyre többen szorulnak támogatásra, de szerencsére egyre többet is tudunk segíteni. A csapatunkhoz a férjeink és gyermekeink is csatlakoztak, így ők is látják, hogy az elesettek felé empátiával és segítő szándékkal kell fordulni.

Az egyesület tagjai egymást is átsegítik a magánéleti nehézségeken

– Az a sok támogatás, amit az egyesület tagjai egymásnak nyújtanak, a magánéleti nehézségen is átsegít – mondta el Berkiné Gazsi Mónika, hozzátéve: – Pozitív energiával töltjük fel társainkat, így könnyebben megbirkózunk a bánattal, megoldjuk a különböző problémákat. A jövőbeni tervekkel kapcsolatban Toronyi Józsefné Mária kifejtette: szeretnének vásárolni egy kisbuszt, mert jelenleg saját autóval oldják meg a rendezvényekre való eljutást és az adományok szétosztását is. – Emellett nagy álmunk, hogy saját rendezvényként életre hívjuk a Nógrád Megyei Fiatalok Tehetségtáborát. Ez egy olyan összejövetel volna, ahol a szegény sorban élő gyerekek meg tudják mutatni az értékeiket, ügyességüket – fogalmazott Bereczkiné Holczer Tímea, aki azt is elmondta: – Szakértők, művészek bevonásával szeretnénk felkarolni a tehetséges fiatalokat. Ezzel kitörési pontot biztosíthatnánk számukra a nehéz helyzetükből, lehetőséget adnánk egy jobb, sikeresebb életre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában