divatdiktátor négylábúak

2021.01.06. 06:58

Kutyadivat: a nógrádi négylábúak is követik az öltözködési trendet

Nógrád megye utcáit járva egyre több olyan kutyát látni, akik a legújabb és legtrendibb öltözékekbe bújva vészelik át a kinti mínuszokat. Szakemberek szerint télen a kistestű ebeknél a ruha szinte kötelező kiegészítő, mivel ők sokkal érzékenyebbek a hidegre, mint nagyobb társaik.

Palchuber Kinga

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Ahogy Coco Chanel mondta: „Nem én diktálom a divatot. Én magam vagyok a divat.” Nos, gazdáiknak köszönhetően ezt ma már Nógrád megye jó néhány négylábúja is büszkén világgá vakkanthatná. Csinosabbnál csinosabb ruháikban sétálva ugyanis minden kíváncsi tekintet a felöltöztetett szőrgombócokra szegeződik, akik szinte ellenállhatatlanul vonulnak a kapucnis dzsekikben, a mellényekben, a meleg pólókban és az esőkabátokban.

Bodor Tivadar, a megyében működő Aranyszem Állateledel és Felszerelés boltvezetője érdeklődésünkre elmondta: a kistestű kutyáknak a védőöltözet szinte kötelező a hideg hónapokban, de néhány nagyobb termetű, rövidszőrű ebfajtának is jól eshet a beöltöztetés.

Komkáné Balcza Tünde jól öltözött kutyáival, jobbra Gyilkos, balra Sugi
Fotó: L. B. / NMH

– A benti kutyák a meleghez vannak hozzá szokva, a mínuszokba sétálva védőöltözet nélkül könnyen felfázhatnak. Ellenben a kint tartott négylábúakat nem célszerű beöltöztetni, nekik inkább az adott hőmérséklethez képest egy 15 Celsius-fokkal melegebb, hőszigetelt helyet kell kialakítani az udvaron – tette hozzá a boltvezető.

Bodor Tivadar szerint a kutyák típusától is függ, hogy milyen ruhát keresnek a gazdák. Volt időszak, amikor elsősorban a kistestű és lakásbéli ebeknek vásároltak öltözéket a sétáltatáshoz. Ma már nem ritka, hogy a testesebb négylábúaknak is választanak egy-egy holmit. Utóbbiak tulajdonosai között az átlátszó és színes esőkabátok a legnépszerűbbek, hiszen ez jól védi kedvencüket a piszkolódástól.

– Színek tekintetében rendkívül széles a paletta, szinte mindenki megtalálja a számára kedveset. A kan kutyáknak többnyire a sötétebb, míg a szukáknak a pirostól a rózsaszínen át a liláig szinte mindent válogatnak. Jelenleg sláger szín a méregzöld, a sötétszürke, a fekete és a mélybordó, mert ezeket a legkönnyebb tisztán tartani. A túlzottan mintás darabok kevésbé fogynak, ellenben az apróbb hópelyhekkel, tappancsokkal és feliratokkal díszítettek igen kelendőek. A kisebb kutyáknak többféle – vízálló, vastag, laza – ruhát is betáraznak a kutyás szekrénybe. Sokan inkább az egyszerűségre, a kényelemre és a minőségre esküsznek – emelte ki a boltvezető, hozzátéve:

– Olyan öltözékek is keresettek, amelyekre a pórázt egyből rá lehet kapcsolni, így nem kell a sétához külön nyakörv vagy hám. Emellett az ünnepek közeledtével karácsonyi feliratú holmikat is beszereznek.

Bodor Tivadar elmondta: szeptembertől folyamatosan növekszik a melegebb kutyaruhák eladása, a gazdák a latyakos időre felkészülve egyszerre több darabot is vásárolnak. A tavaszi és nyári hónapokban az esőkabátok fogynak elsősorban.

A boltvezető elárulta: kutyacipőt csak egy lábsérülés esetén ajánlott az ebre adni. Télen egy-egy séta után érdemes mindig lemosni a kutyák tappancsait, mert a járdára szórt só kimarhatja őket.

Célszerű a hidegben az ebek számára kifejlesztett mancs- és orrápolókrémeket is beszerezni, hiszen egy gondos gazda mellett a kutya nem csak divatossá, de védetté is válik a tél viszontagságaival szemben.

Válogatnak a ruhák között

A salgótarjáni Komkáné Balcza Tünde kutyáinak, Gyilkosnak és Suginak nagyon fontos, hogy a mínuszokban sétálva egy-egy trendi öltözék melegen tartsa a testüket. – Folyamatosan a lakásban vannak, ezért, ha kimegyünk a hidegre sétálni, muszáj ruhával védeni őket, nehogy megfázzanak. Emellett kistestű kutyákként a mellkasuk nagyon közel van a földhöz is, de az öltözékkel ettől is óvva vannak. Nálunk nem a divat, hanem a praktikusság dominál: abban megegyeztünk, hogy a lábatlan holmikat szívesebben hordják! – mondta a gazda. Oláh Bernadett kínai meztelen kutyájának, Zarának számos ruhája van már odahaza, amely a télen várhatóan tovább bővül. – Mindig megnézem a boltban a legújabb holmikat, hiszen a sok mosás és hordás miatt könnyen elhasználódnak. Zara a pólókat szereti, ugyanakkor a kezes-lábast és a mellényt már kevésbé preferálja. Fajtájából adódóan őt nyáron is fontos felöltöztetni, ilyenkor a napsütéstől óvjuk a testét – mesélte a salgótarjáni kutyatulajdonos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában