Tisztítsuk meg az országot!

2021.01.30. 11:20

Hatvan köbméter szeméttől tisztították meg a nógrádi erdőket

Az Ipoly Erdő Zrt. is csatlakozott a Tisztítsuk meg az országot! című kezdeményezéshez. Két erdészetük tavaly év végén 60 köbméternyi illegálisan lerakott hulladékot szállíttatott el az erdőből. A múlt évben elkezdett munkát az idén folytatni szeretnék.

Veres Edina

PET-palackokat és szemetet pakoló önkéntesek a Tisza partján, Tiszaszőlős közelében 2020. november 11-én.

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Az Ipoly Erdő Zrt. is csatlakozott a kormány Tisztítsuk meg az Országot! nevű programjához. A tavaly októberben indult kezdeményezés célja az illegális hulladéklerakók felszámolása.

Osztrozics Dóra, a társaság kommunikációs vezetője elmondta: a projekt keretében az állami erdőgazdaságok 1100 köbméter illegálisan lerakott hulladékot gyűjtöttek össze ősszel.

– Tavaly decemberben az Ipoly Erdő Zrt. munkatársai 60 köbméter szemetet szállíttattak el. Az erdőterületeinken – az országos helyzethez hasonlóan – a vegyes kommunális hulladék volt a legjellemzőbb. Az erdészek tapasztalatai ugyanakkor azt mutatják, hogy jelentős az építési törmelék, a gumiabroncs, az autóalkatrész és az egyéb veszélyes hulladék illegális kihelyezése is – mondta Osztrozics Dóra.

Rámutatott: a társaság kelet-cserháti erdészete 50 köbméternél is több hulladékot gyűjtött össze Bátonyterenye-Kisterenye, Salgótarján és Vizslás határában. A szeméthalmokat konténerekbe pakolva szállíttatták el, mintegy 500 ezer forintos költségen. A szintén az Ipoly Erdő Zrt. gondozásában működő váci erdészet pedig Sződ közelében közel 10 köbméter építési törmeléket gyűjtött össze. A konténernyi illegális szemét elvitelének, illetve a megfelelő hulladéklerakóban történő elhelyezésének több mint 100 ezer forint költségét itt is az erdőgazdaság vállalta.

Osztrozics Dóra hozzátette: az Ipoly Erdő Zrt. 2021-ben szeretné tovább folytatni az őszi időszakban megkezdett feladatot. Ennek érdekében az erdőgazdaság egy pályázatot nyújtott be az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz. Az eredményhirdetés márciusban várható.

Többen túráznak

– A világjárvány miatt bevezetett korlátozások hatására az erdeinkben jelentősen megnövekedett a látogatószám. Egyre több kiránduló, illetve túrázó keresi fel a Börzsöny és a Cserhát túraútjait. Azt szeretnénk elérni, hogy ezt minél tisztább és egészségesebb környezetben tehessék, ezért bízunk benne, hogy az elmúlt évben megkezdett munka idén is folytatódhat. Azt azonban ne felejtsük el, hogy a legmegnyugtatóbb megoldás mégiscsak az lenne, ha az erdőterületeken senki nem helyezne ki illegálisan hulladékot – hangsúlyozta Osztrozics Dóra.

Az Ipoly Erdő Zrt. kommunikációs vezetője hozzátette: a megelőzés érdekében az Agrárminisztérium felhívására az állami erdőgazdaságok elkészítettek egy tervezetet. Ennek alapján a megtisztított területekre a jövőben 900 kamerát, és több mint 300 sorompót helyezhetnek ki. Mindezt azért, hogy megakadályozzák a hulladék újbóli lerakását az erdőkben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában