Nógrád megye

2021.01.28. 10:37

Határon is szolgáltak a vöröskeresztesek

A koronavírus-járvány miatt a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezetének a szokásosnál is sokkal több feladatot hozott az elmúlt esztendő. A megoldandó problémák sorában újak is felmerültek, és sokszor a megszokottól eltérően kellett végezni munkájukat. Grubert Roland megyei igazgató mindezekkel együtt is sikeresnek értékeli a tavalyi évet, és új tervekkel vág az ideinek.

Gulyás Edina

– Az elmúlt esztendőben, a megszokott tevékenységek mellett, a koronavírus-járvány okán felmerülő feladatokból is kivették részüket a Magyar Vöröskereszt munkatársai. Kollégáim az Országos Mentőszolgálat mintavételre igyekvő szakembereit a megadott címekre szállították, majd a levett mintákat elvitték a központba. A Vöröskereszt megyei munkatársai és önkéntesei a határátkelőknél 12 órás szolgálatban ellenőrizték az átlépni szándékozókat, hőmérsékletet mértek és a fertőzésgyanús eseteket jelentették a mentőszolgálatnak – fogalmazott Grubert Roland.

A Vöröskereszt Nógrád megyei szervezetének igazgatója arra is kitért: szintén a járványhoz köthető, hogy tavaly a szokásostól is több adomány érkezett az országos központba – így a megyébe is – nagy multinacionális vállalatoktól és a Mészáros-cégcsoporttól. A felajánlásokat márciustól folyamatosan osztották a rászorulóknak, karácsony előtt sikerült minden adományt célba juttatni. Egy pályázati támogatásnak köszönhetően pedig több ezer tisztasági csomag is gazdára talált a szervezet jóvoltából.

– Két intézményt üzemeltetünk Nógrád megyében, az egyik Salgótarjánban a Családok Átmeneti Otthona. Örömmel mondhatom, hogy itt egyetlen ellátott sem lett vírusos. Sajnos a dolgozók közül volt, aki megfertőződött – tájékoztatott az igazgató. Hozzátette: Balassagyarmaton a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezete tartja fenn a húsz férőhelyes átmeneti szállót, a 80 fős nappali melegedőt és a népkonyhát. Idén novembertől 15 embernek éjszakára is helyet tudnak biztosítani.

Mint mondta, itt több változás is történt az elmúlt évben. Intézményvezető-váltást követően az addigitól eltérő szakmai irányba indult az ellátás. Ennek köszönhetően felújították a hajléktalanokat fogadó épületeket, és új szolgáltatással is bővült az intézmény feladatköre: időszakos éjjeli menedékhely fogadja a krízisidőszakban a fedélnélkülieket. A hajléktalanellátás szempontjából ez fontos lépés.

– A 2020-as évben a véradások megszervezése is komoly kihívások elé állította a Vöröskereszt munkatársait, hiszen a járvány miatt sok külső helyszín kiesett, a rendezvények elmaradtak. A tavaszi első hullám idején leállt az elsősegély-vizsgáztatás. Az elmaradt vizsgákat természetesen pótolni kellett. Szinte minden téren átalakultak, megnövekedtek a feladatainak. Azonban elmondható, hogy kollégáim a megváltozott körülmények között is helytálltak, és a felmerülő nehézségeket sikeresen megoldották – hangsúlyozta Grubert Roland.

Társadalmi vállalkozást terveznek

A Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója kiemelte, hogy figyelemmel kísérik a különböző pályázati lehetőségeket is.

– Az előttünk álló esztendőben a legfontosabb célunk, hogy a nógrádi megyeszékhelyen – a Miskolcon szintén a helyi Vöröskereszt által működtetett Tű, Cérna, Szeretet Varroda mintájára – létrehozzunk egy társadalmi vállalkozást. Itt megváltozott munkaképességűeknek biztosítanánk pénzkereseti lehetőséget amellett, hogy valamilyen értéket hoznánk létre – fogalmazott Grubert Roland, aki arról is beszámolt: – Többféle elképzelés is van, hogy mit termelne az üzem, azonban végleges döntés még nem született erről. A szükséges előkészületek folyamatban vannak annak érdekében, hogy a megyei szervezet megváltozott munkaképességűek tekintetében akkreditált foglalkoztatóvá váljon.

 

Ezek is érdekelhetik