lépés az egészségért

2021.01.11. 18:46

Egyórás sétával csatlakoztak a salgótarjániak a figyelemfelkeltő akcióhoz

Egy egyórás sétával csatlakozott a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni alapszervezetének közössége vasárnap egy kezdeményezéshez. A Rákellenes Világsétán bárki részt vehetett, aki együttérzését

V. E.

A figyelemfelkeltés volt a résztvevők célja

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni alapszervezetének közössége csatlakozott egy, a világot körbejáró figyelemfelkeltő és egyben adománygyűjtő akcióhoz.

Kreicsi Mária, az alapszervezet elnöke elmondta: egy amerikai egyesület, a Relay for Life első alkalommal hirdette meg a World Cancer Walkot, azaz a Rákellenes Világsétát.

A figyelemfelkeltés volt a résztvevők célja
Fotó: L. B. / NMH

– Az anyaszervezetünk, a Magyar Rákellenes Liga jelentkezését követően már a legelső napon regisztráltunk a résztvevők között. A világon 170 ország, míg hazánkból 31 település csatlakozott a kezdeményezéshez, amely úgymond stafétaként valósult meg 24 óra alatt. Az egyórás sétán –előzetes és ingyenes regisztrációt követően – bárki részt vehetett. A tengerentúli szervezet három fő célcsoportot kívánt elérni. Így például voltak, akik egy jelenleg beteg hozzátartozójukért sétáltak együttérzésből, míg mások így emlékezhettek egy rákban elhunyt szerettükre. A harmadik csoportba pedig azok tartoztak, akik hálát éreztek, amiért már legyőzték ezt a betegséget. Köztünk is több olyan sétáló volt, akik már túl vannak ezen a kóron, így például jómagam is – mondta Kreicsi Mária, majd hozzátette: nagyon kellemes meglepetésként érte, hogy a vártnál jóval többen jelentek meg vasárnap délután a Camping telepi autóbusz végállomásnál. Az alapszervezet vezetője szerint mindez azt is mutatja, hogy az emberek figyelnek a felhívásokra, mivel szeretnének egymásnak segítő kezet nyújtani.

Városról városra sétált a staféta

A Relay for Life egy, a daganatos betegségek ellen küzdő amerikai egyesület, amely a kór elleni harcot adománygyűjtéssel is támogatja. Először hirdették meg a világsétát, amely úgymond stafétaként valósult meg. Minden városnak kijelöltek egy időzónát, például Budapest – és Magyarország valamennyi települése – vasárnap 15 és 16 óra között csatlakozhatott a kezdeményezéshez. Az időintervallumok összessége adta ki végül a teljes 24 órás sétát. A sétálók a közösségi oldalakra feltöltött fotók és videók segítségével követhették nyomon a világ különböző városaiban zajló sétákat.

A gyülekező ponton, az indulás előtt már több mint félszáz résztvevő várta, hogy nekivághasson az egyórás útnak. A nagy létszámra való tekintettel végül három különböző intenzitású útszakaszt jelöltek ki az akció teljesítőinek. Voltak, akik egy könnyed sétát tehettek a Besztercei-tó kerül. Akik egy kicsit „meredekebb” túrára vágytak, a Csillagvizsgálóig gyalogoltak, míg a haladócsoport a Kercseg-tető felé vette az irányt. Természetesen a résztvevők a feladat teljesítése közben sem feledkeztek meg az óvintézkedések betartásáról. Így például a maszkviselés jelentőségéről, illetve – a nem egy háztartásból érkezők esetében – a védőtávolság betartásáról.

– A sétával kapcsolatban az a véleményem, hogy nem csak arra hivatott, hogy felhívja az emberek figyelmét. Ez egyfajta szolidaritást is jelent, amely kifejezi, hogy senki nincs egyedül. Hiszen mindenkinek, aki igényli, segítünk átjutni a nehézségeken. Azt hiszem, hogy egy meghallgató beszélgetés manapság fontos, szinte elengedhetetlen része a felépülésnek. A rákbetegség túlélői ezzel ösztönözhetik azokat, akik épp most esnek át hasonló helyzeten. Eloszlathatják a kételyeket és a kétségbeesést élő példaként mutatva: ezt is túl lehet élni. Persze a lelki támogatás mellett fontos, hogy információkkal is segítsük az út elején járókat. Érdemes tudni, hogy minden harmadik rákbetegség megelőzhető, illetve minden harmadik tünetmentessé tehető. Emellett egy jelentős része úgymond krónikus betegséggé változtatható, amivel – a rendszeres orvosi ellenőrzés mellett – együtt lehet élni, mint például a cukorbetegséggel – hangsúlyozta az alapszervezet elnöke.

Kreicsi Mária szerint a gyógyuláshoz vezető úton talán a legfontosabb lépés, hogy nyitottak legyünk, és a rákbetegség többé ne le lehessen tabutéma.

A megyeszélhely polgármestere is teljesítette az egyórás sétát

A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetének csoportja mellett voltak, akik egyénileg, esetleg családdal vagy barátokkal külön-külön vállalkoztak a sétára a megyeszékhelyen. Az ő soraikat erősítette Fekete Zsolt is. Salgótarján polgármestere a közösségi oldalán számolt be arról, hogy csatlakozott a kezdeményezéshez. Amint írta: Magyarországon a sétát délután 3 és 4 óra között lehetett megejteni, a járványügyi szabályok betartása mellett – pár fős társaságban vagy egyénileg – az előzetes regisztrációt követően. A polgármester az egyórás sétája alkalmával többek között a Füleki úton is végigsétált. Fekete Zsolt a posztjában azt is hangsúlyozta, hogy a Magyar Rákellenes Liga minden eseményén igyekszik részt venni, és erre másokat is ösztönöz. Úgy fogalmazott: minden alkalmat meg kell ragadnunk arra, hogy felhívjuk a figyelmet a rendszeres szűrővizsgálatok, valamint a rák elleni küzdelem támogatásának fontosságára!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában