segítség

2021.01.28. 13:50

A vérplazma reményt adhat a gyógyulásra, Salgótarjánban is telepítenek berendezést

Akik kigyógyultak a koronavírusból, plazmaadással segíthetik a súlyos állapotú fertőzöttek felépülését. Január végéig a salgótarjáni területi vérellátóban is telepítenek a művelethez szükséges berendezést.

Gulyás Edina

Folyamatosan jelentkeznek plazmaadáshoz szükséges mintavételre a véradók

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

Tavaly októberben a magyar koronavírus-fertőzöttek gyógyulási esélyeinek növelése érdekében indult az a kezdeményezés, amely a betegségen túlesetteket buzdítja plazmaadásra. A gyógyult betegek plazmája ugyanis közvetlenül felhasználható a fertőzöttek kezelésében, mivel készen kapják a vírus ellen harcoló antitesteket, támogatva ezzel a saját védekezőrendszerüket.

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) tájékoztatása szerint a levett plazmából koronavírus elleni gyógyszert lehet előállítani, ami nagyobb koncentrációban tartalmazza az antitesteket, mint a hagyományos plazmakészítmény. Eddig szűkebb hazánkból a fővárosba kellett utazni annak, aki ezen a módon segítette volna embertársait, azonban a vérplazma gyűjtésére szolgáló berendezés várhatóan még januárban megérkezik Salgótarjánba.

Ennek köszönhetően, akár napi 4 donortól is gyűjthető lesz majd a plazma. A telepítésnek nincs külön költsége, ez a személyzet oktatásával együtt része a beszerzési árnak. Speciális személyzet sem szükséges annak működtetéséhez, a vérellátó szolgálat munkatársait képezik ki a berendezés kezelésére.

A Nógrád megyében levett alapanyagot Budapestre szállítják majd, ahol megtörténik a kivizsgálás, a feldolgozás, a kiadhatóság engedélyezése, majd a szükség szerinti mennyiséget kapják meg a Salgótarjánban kezelt betegek.

Folyamatosan jelentkeznek plazmaadáshoz szükséges mintavételre a véradók
Fotó: L.B. / NMH

Az OVSZ arról is beszámolt, hogy a speciális célú plazmaadományozásra folyamatosan várják a gyógyult betegeket, mivel nagyjából csak minden ötödik jelentkező bizonyul alkalmasnak. A salgótarjániaknak eddig Budapesten volt lehetőségük plazmát adni, segítő szándékuknak köszönhetően ez több esetben meg is valósult. Nógrád megyében eddig 14-en jelentkeztek mintaadásra, közülük 4 minősült alkalmasnak és 3 donor adott is plazmát a fővárosban. Természetesen abban bíznak, hogy a salgótarjáni helyszín megnyitása tovább gyarapítja majd a jelentkezők és a donorok számát is.

Kérdésünkre arról is tájékoztattak, hogy a magántulajdonú plazmacentrumok által levett plazmából szintén gyógyszereket állítanak elő, de nem a koronavírus-fertőzésben szenvedők kezelése céljából, hanem elsődlegesen az immunhiányos vagy veleszületett vérzékenységben szenvedők gyógyításához.

– A Nógrád megyei véradóeseményeken folyamatosan jelentkeznek plazmaadáshoz szükséges mintavételre a donorok. Sajnos azonban átlagosan tíz emberből csak kettő vérében van kellő mennyiségű ellenanyag. Ezért is szükséges, hogy minél többen ajánlják fel a segítségüket. A mintavételre nemcsak a területi vérellátóban, hanem a külső helyszíneken is lehetőség van – hangsúlyozta Tóthné Simon Andrea, a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezetének véradásszervező koordinátora, aki arról is beszámolt: – Tapasztalataink szerint elsősorban azok akarnak ezen a módon segíteni a betegségben szenvedőkön, akik korábban is rendszeres véradással támogatták embertársaikat.

Elvárás az átvészelt betegség a donorokkal szemben

Az Országos Vérellátó Szolgálat tájékoztatása szerint plazmavételkor egy speciális berendezés segítségével kivonják a vérből a plazmát, de a vörösvérsejtet és a vérlemezkét azonnal visszakapja a donor, így gyakrabban, akár hetente is adhat plazmát. Maga a gyűjtés 40–60 percet vesz igénybe, az adminisztrációval, orvosi kivizsgálással és utólagos megfigyeléssel együtt a folyamat mintegy 2 órán át tart. Plazmavétel előtt semmilyen különleges elvárás nincs, a legfontosabb a bizonyítottan átvészelt betegség. Ajánlott a bőséges folyadékbevitel és kerülendő a zsíros ételek fogyasztása, mert ez utóbbi, extrém esetben akár a plazma felhasználását is lehetetlenné teszi. Speciális célú plazmaadományozás esetén a donorokat költségtérítés illeti meg, ami az utazási költségek és a ráfordított idő ellentételezését szolgálja. További információk a www.ovsz.hu honlapon találhatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában