bővítés

2021.01.28. 20:00

Körpanoráma és új kiállítások is várják majd a látogatókat a világörökségi Hollókőn

A világörökségi Hollókőn egymilliárd forintos turisztikai fejlesztés zajlik éppen. A projekt első részeként gasztronómiai élményközponttal gazdagodott az Ófalu, hamarosan pedig elkezdődnek a munkálatok a középkori várban is, ahol az új kiállítások mellett számos élmény is várja majd a turistákat.

Lászlók Judit

Mintegy 1,1 milliárd forintból fejlesztik a település egyik legfontosabb turisztikai vonzerejét, a hollókői várat

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

A 2022-es év elejéig tartó fejlesztésekre 1,1 milliárd forintot fordíthat a világörökségi falu európai uniós és kormányzati pénzből a Széchenyi 2020 Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) által. A beruházás részeként a középkori várban többek között megépülhet a torony teteje és egy szint, így a régóta vágyott körpanoráma is elkészül.

Polgár Péter, a hollókői önkormányzat képviselője elmondta, hogy a munkálatokhoz szükséges anyagok egy részét már kiszállították. Az építkezés pedig az időjárástól függően, a fagyok elmúltával kezdődhet. Jelenleg folyamatosan egyeztetnek a részfeladatokról, illetve az előkészületi munkálatok már megtörténtek.

Páratlan természeti környezet is várja a Hollókőre látogatókat
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

– A torony teljesen átépítésre kerül, így elkészül a 4. szint. Az itt található ajtó jelenleg le van zárva az érdeklődők előtt, azonban a jövőben lépcsőkön megközelíthető lesz a szint. Ezenkívül megkapja az eredeti magasságát, valamint sisaktetővel lesz ellátva. Így a kornak megfelelő állapotát mutatja majd – mondta Polgár Péter.

Azonban nemcsak a tornyot érintik a változások, hiszen a felső palotarészt is helyreállítják, így újabb emelet válik teljesen fedetté.

– Itt nem lesz annyira szembetűnő a változás, ugyanis az eredeti falak födémeit teszik rendbe a szakemberek – hangsúlyozta a képviselő.

Hozzátette: – Az alsóvárnál véghez vitt munkálatok viszont már sokkal látványosabbak lesznek. Megépül a kaputorony, valamint a vár belső udvarterületén a falcsonkok kiegészítést kapnak. A legnagyobb változásokat a belső terek berendezése jelenti majd. Az új emeletszinten kiállítóteret hoznak létre, ahol az eddig múzeumokban őrzött helyi leletanyag kaphat helyet. A kiemelt szépségű ereklyéket vártörténeti tárlaton tervezik bemutatni.

Mintegy 1,1 milliárd forintból fejlesztik a település egyik legfontosabb turisztikai vonzerejét, a hollókői várat
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

– Ezenkívül egy, a kor sajátosságainak megfelelően berendezett lovagterem kialakítását is célul tűztük ki. A helyszín számos rendezvénynek és találkozónak ad majd otthont. Innen nyílik majd a vár kápolnája is, amelyben akár egyházi esküvők megtartására is lehetőség nyílik – mondta Polgár Péter.

A munkálatok előreláthatólag egész éveben zajlanak majd, ezért a hollókői vár idén már biztosan nem nyitja meg kapuit a látogatók előtt. Az önkormányzati képviselő azt javasolja, hogy akik szeretnék figyelemmel kísérni az építési munkálatokat, azok egy-egy kirándulás alkalmával a várral szembeni dombról ezt megtehetik. Azonban akinek erre nincs módja, az a vár honlapján értesülhet a legfrissebb hírekről.

– Fontosnak tartom megjegyezni, hogy bár a vár nem kapja vissza teljesen az eredeti állapotát – mivel világörökség révén nagyon körültekintően és kis lépésekben járhatunk el – viszont ezek a fejlesztések nem változtatják meg a létesítmény arculatát – mondta Polgár Péter.

A hollókői vár rekonstrukciós munkálatainak befejezése a 2022-es év elejére várható. Az ünnepélyes átadás menetéről az időjárás függvényében döntenek majd.

Újabb szolgáltatásokkal bővülhet a világörökségi település éke

A nagy összegű beruházás során a szolgáltatások is bővülnek. Az átfogóbb bemutató rendszerrel pedig teljesebb képet kaphatnak a vár történetéről az érdeklődők. – A kiállítások egy része átalakul. Az egyik pincerészben a gyerekek számára középkori ismerkedőteret alakítunk ki, középpontban a községhez köthető legendákkal. Ehhez kapcsolódnak középkori várjátékok is – mondta Polgár Péter. Hozzáfűzte, hogy nemcsak a gyermekek, hanem a felnőttek is megtalálhatják majd a kedvükre való szórakozást, ugyanis egy középkori szabadulószobát létesítenek. – Bár a hollókői várban sosem volt börtön, a látogatók mindig érdeklődtek efelől. Ezért úgy döntöttünk, hogy igazán egyedi szolgáltatással bővítjük a kínálatot. Ezzel kapcsolatban annyit elárulhatok, hogy ez nem egy megszokott szabadulószoba lesz – hangsúlyozta Polgár Péter, aki szerint a résztvevők Hollókő helyi legendái és a középkori hangulat mellett a vár történetével is találkozhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában