Művészet

2020.12.12. 13:30

Tarot címmel virtuális kiállítás nyílt Bánkúti Gergő műveiből

A járványügyi helyzetre tekintettel, rendhagyó módon, online kiállítás nyílt Bánkúti Gergő, Nógrád megyei származású képzőművész Tarot című alkotásaiból pénteken az Óbudai Kulturális Központban.

K. K.

(The Fool, Champagne for children)

Forrás: Bánkúti Gergő

A " target="_blank" rel="noopener noreferrer">virtuális kiállítást Gaál József Munkácsy Mihály-díjas festőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Festő Tanszékének az oktatója nyitotta meg.

Mint elmondta a művész legjellemzőbb tulajdonsága a személyesség. A Tarot kártyákra épülő 22 darabból álló sorozat egyfajta bensőséges megközelítése a művész családjának, a szülőfalujának és a környezetének, egyfajta lírai felfogásban, ami olyan kérdéseken elmélkedik, mint a világ, a halál vagy az igazság.

A látogató először azt hiheti, hogy a virág préselt és a kártyalap oda van ragasztva (The Fool, Champagne for children) | Forrás: Bánkúti Gergő

– A sorozat talán az eddigi legelvontabb a művész eddigi munkái közül. A szimbólumok, ahogy összefüggésrendszert alkotnak nyugodtan lehet mondani, hogy nem megfejthető, ahogy a tarot kártyák jelentését is nehéz megfejteni – tette hozzá Gaál József.

A fehérre alapozott vásznon, az olajjal festett és ceruzával rajzolt műveken a kártyalapok mellett felfedezhetünk egy tárgyat, egy növény és egy rövid üzenet.

– A látogató először azt hiheti, hogy a virág préselt és a kártyalap oda van ragasztva, olyan finom, óvatos, precíz technikával készültek a festmények – mondta Gaál József.

A kiállításon a művész nem tudott részt venni külföldön tartózkodása miatt, de egy kommentárban üdvözölte a nézőközönséget és megköszönte a megtekintést.

A járványügyi helyzet feloldását követően a tárlat az Óbudai Kulturális Központban lesz látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában