keresik a kiutat

2020.12.27. 15:27

Sártenger és járhatatlan utak miatt panaszkodnak Rónabányán – videó

Már-már járhatatlan néhány útszakasz a Salgótarjánhoz tartozó Rónabányán. Különösen kritikus a helyzet a Vasas úton. Az ott lakók nem értik, hogy miért nem kapnak segítséget. Naponta megküzdenek a sártengerrel, ha elindulnak hazulról. Többen panaszkodtak, hogy az autóik rendszeres javításra szorulnak, de olyan is akad, aki már inkább az utca elején hagyja a kocsiját.

Fodor Orsolya

Sárban csúszkáló autót segítenek tolni az utcabeliek. Járhatatlan utakra és méltatlan lakhatási körülményekre panaszkodnak az itt élők

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

Borzasztó állapotban van néhány utca a város keleti peremén található Rónabányán. A helyzet évről évre csak romlik – a Vasas utca mára gyakorlatilag járhatatlanná vált. Ígéreteket már kaptak az ott élők, de ezidáig mégsem történt semmi. Ha a buszmegállóba szeretnének eljutni, akkor rosszabb idő esetén gumicsizmában és bokáig érő sárban kénytelenek gyalogolni több száz métert.

Szőke Renáta a kormányhivatalban dolgozik és elmondta, hogy az út állapota néhány éve fordult ilyen rosszra. Két esztendeje ritkították nem messze innen az erdőt. Az erdészek nem az elkerülő utat használták, hanem az ő utcájukat, mert így találták rövidebbnek. A hatalmas teherautók miatt az út hamar tönkrement, és az erdészet nem tett semmit, hogy a kárt kijavítsa.

Sárban csúszkáló autót segítenek tolni az utcabeliek. Járhatatlan utakra és méltatlan lakhatási körülményekre panaszkodnak az itt élők | Fotó: H. M. / NMH

– Az erdészeti munkálatok után a csatornaépítést – az ásást és a gépek súlyát – is megszenvedte az utca. Olyannyira, hogy a kipufogóm rendszeresen leszakad, ha megpróbálok a házunkig jönni az autómmal. Az elmúlt egy évben többször kellett felnit is cserélnem – fejtette ki Szőke Renáta.

Mint mondta, mielőtt a vízvezetéket lefektető dolgozók munkához láttak, a lakók nem kaptak semmilyen figyelmeztetést, hogy nem fognak tudni kiállni az udvarból a kocsikkal, amíg ők el nem hagyják a helyszínt. Egy nap különösen megdöbbentette az a tény, hogy a munkások megfelelő szerszámmal sem rendelkeztek: az édesapjától kértek sarokcsiszolót, hogy végezni tudják a feladataikat…

– Mindezek bosszantó kellemetlenségek és nem utolsó sorban drága a járművek javítása. A legjobban mégis a nagymamám állapota miatt aggódom. Ő tüdőbeteg, és ha hirtelen rosszul lenne, akkor nem tudnám és nem is merném egyedül kórházba vinni. Mentő pedig ide nem fog tudni eljönni – panaszolta Szőke Renáta, aki arra is kitért, hogy a szemétszállítás ugyancsak problémásan zajlik.

A szolgáltatást végző cégnek rendszeresen szólnak telefonon, hogy a kisebb autót küldjék. Ám legutóbb sem fogadták meg a tanácsukat és a szemeteskocsi majdnem felborult az úton, amely még áldatlanabb állapotba került az esőzések után. A nagy teherkocsi egyik oldala belesüllyedt a sárba és csak traktorral sikerült kiszabadítani.

A Vasas út lakója hozzátette: bíznak benne, hogy valahonnan mielőbb segítséget kapnak, mert ez a helyzet már tarthatatlan.

Jenesné Törös Eszter vállalkozó elmondta, hogy a város ezen része erősen hanyatlik. Nincs posta, üzlet és már orvos sem praktizál itt. Tavasszal ugyanis megszűnt a heti egyszeri rendelés. Pedig nagy szükség lenne rá, hiszen több idős él itt, akik az utca állapota miatt nagyon nehezen jutnak el a szükséges helyekre.

– Én szerettem volna üzletet nyitni itt, de a helyzet korántsem egyszerű. A bérelhető épületek használhatatlan állapotban vannak. Lebontották a kápolnánkat is. A sportpálya rég alkalmatlan bármiféle tevékenységre. Semmit nem tudok mondani, ami az elmúlt években jó irányba változott volna – fogalmazott Jenesné Törös Eszter.

Mint mondta, szereti az otthonát körülvevő nyugodt és jó levegőjű környezetet, de felháborítja a tény, hogy ennyire elhanyagolják őket, holott rendesen dolgozó, adófizető állampolgárok. Úgy érzi, megsértik őket az emberi jogaikban. Egy életveszélyes beszakadt csatorna miatt nyolc hónapon keresztül telefonált, mire küldtek valakit, aki lebetonozta.

– Az út állapotán kívül még nagy probléma, hogy minden télen megszűnik a vízellátás, gyakorlatilag az egész telepen. Nemcsak rövid időre, hanem akár egy hétre is. Ilyenkor naponta küldenek egy lajtos kocsit, amihez vödröket, kannákat cipelve mindenkinek – még az időseknek is – el kell sétálni, hiszen a rossz úton nem tud házhoz menni a segítség – hangsúlyozta a vállalkozó.

Jenesné Törös Eszter hozzátette: a körülmények miatt itt a házak is teljesen elértéktelenedtek, hiába vannak felújítva és szigetelve. Ha meglátják a környezetet, rögtön elmegy az érdeklődők kedve attól, hogy itt vásároljanak ingatlant.

Turcsányi László képviselő elmondta, hogy igen nagy a gond Rónabányán. Az aktuális helyzetről a közgyűlésen folyamatosan tájékoztatást ad és lehetőségeket keres a problémák megoldására.

– Az emberek joggal vannak felháborodva a jelenlegi körülmények miatt. Én mindent megteszek a helyzet javítása érdekében. A vízvezetékek lefektetése nem zajlik zökkenőmentesen. Véleményem szerint alapos minőségi vizsgálat szükséges az átvételt megelőzően. Az átadást február 5-ére tervezték, addigra a kivitelezőnek vissza kell állítani a felbontott útszakaszok eredeti állapotát. Ez több utcában kevés, mert a munkálatokat megelőzően sem voltak megfelelőek az utak – nyilatkozta Turcsányi László.

Gyurkovics Éva: – 69 éves vagyok és szükségem van orvosi ellátásra. Kétségbeejtő a helyzet, gyakorlatilag elszigetelődtünk a várostól. Mindig itt éltem és szomorú vagyok, hogy ezt kellett megélnem. A lányom a közelben lakik a családjával. Szerencsére sokat segít, mert egyedül képtelen lennék boldogulni.

Lakatos Károly: – A nagy gépekkel nemcsak az utat tették tönkre, hanem több helyen a szennyvízcsövet is eltörték a házak előtt, mert annyira süllyed a talaj. Nálam kétszer fordult ez elő, s saját magamnak kellett kiásni és megjavítani a csövet. Sok felesleges kiadásunk keletkezik ilyenek miatt. Várjuk a segítséget.

Hulitka Kázmér: – Teherautó-sofőr vagyok és sokszor problémás korán bejutnom a munkahelyemre, mert sötétben még veszélyesebb ezen az úton végigmenni. Nem mondhatom a főnökömnek, hogy a sár miatt nem tudok időben beérni. Ha emiatt elveszíteném az állásom, akkor nem tudom, mihez kezdenék.

Jenes Gyula: – Úgy érzem, semmibe veszik a jogainkat. Embertelen és rettenetes, hogy a megyeszékhelyhez tartozunk, és ilyen állapotok uralkodnak. A kóbor állatok is problémát jelentenek, mert sokan itt szabadulnak meg tőlük. Néha nyolc kutya is kóborol itt éhesen és az emberek félnek tőlük.

Bana Éva: – Salgótarjánban dolgozom és tényleg nagyon nehéz ilyen körülmények között elindulni reggel a munkába. Édesanyám is itt él, de én közelebb lakom a buszmegállóhoz. Nálunk szokta megmosni a csizmáját, mert bokáig sárosan mégsem indulhat a városba, ha akad valami elintéznivalója.

Telek Melinda: – Amikor a főúton ástak és fektették le a csöveket, akkor kitettek két jelzőlámpát, mert csak egy sáv volt járható. A két lámpa között volt három utca. Mi semmit nem láttunk innen a jelzésből. Balesetveszélyes volt a hosszú szakasz miatt. Hát ennyire figyeltek az itt élő emberekre.

Jenes Gyula, Telek Melinda, Lakatos Károly, Barna Éva, Hulitka Kázmér, Gyurkovics Éva Fotó: H.M. / NMH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában