adóemelés

2020.12.02. 08:56

Nem jön össze a tarjáni adóemelés, stopot hirdetett a kormány

A kormány újabb gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedést rendelt el a koronavírus-járvány miatt: megtiltja az önkormányzatoknak, hogy 2021-ben megemeljék a helyi és a települési adókat, új adót vezessenek be, illetve eltöröljék az eddigi adókedvezményeket – közölte a Pénzügyminisztérium (PM) az MTI-vel.

MTI/Nool

Forrás: Shutterstock

Mint arról kedden beszámoltunk, egy új helyi adó bevezetésében látja a gazdaság élénkítésének eszközét Salgótarján baloldali városvezetése. A négyzetméterenkénti hatvan forintos telekadót a használaton kívüli, ipari jellegű telkekre vetették volna ki, illetve az idegenforgalmi adót is jelentősen megemelték volna január elsejétől. Mindezekről Fekete Zsolt szocialista polgármester a Facebook-oldalán tájékoztatta a lakosságot.

A helyi Fidesz-KDNP-frakció közleményben reagált. Ebből kiderült, velük nem egyeztetett az új adórendeletekről a polgármester – aki a veszélyhelyzet idején egy személyben gyakorolja a közgyűlés feladat- és jogköreit –, de egyébként sem támogatják azt, hogy a városvezetés a megfelelő beruházási környezet megteremtése helyett ilyen lépésekkel keressen megoldást a gazdasági problémákra.

Kedden éjszaka kiderült, hogy ezt ezúttal nem is teheti meg Fekete Zsolt, a kormány ugyanis adóemelési stopot rendelt el az önkormányzatoknál. A Pénzügyminisztérium MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozzák: a kormány legújabb intézkedésével a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került magyar vállalkozásokat, a családokat és a lakosságot segíti.

A Magyar Közlöny keddi számában megjelent kormányrendelet rögzíti, hogy a helyi és a települési adó mértékét nem lehet megemelni jövőre. Az adókedvezmények és az adómentességek sem korlátozhatóak vagy szűkíthetőek, azokat ugyanis 2021-ben is biztosítani kell. A települési önkormányzatok jövőre nem vezethetnek be új települési adót se – írják a közleményben.

Emlékeztetnek arra, hogy kormány adócsökkentésekkel segíti a járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásokat, munkáltatókat, hozzájárulva ezzel a magyar gazdaság újraindításához is. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet biztosítja a lakosság, a családok és a vállalkozások védelmét, jövőre ugyanis adóemelésekkel, megszorításokkal egyetlen önkormányzat se sújthatja őket – mutat rá a Pénzügyminisztérium.

A parkolódíjat is emelné a városvezetés

Ahogyan azt tegnap a Fidesz-KDNP közleménye nyomán megírtuk, Fekete Zsolt döntött a parkolódíjak 33 százalékos emeléséről is. Ez annyit jelent, hogy január 1-től 400 forintot fizetnek a salgótarjániak és az ideérkezők óránként a fizető parkolóhelyeken. Arról egyelőre nincs hivatalos információ, hogy ez az emelés életbe lép-e januárban.

Borítóképünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában