múltidéző

2020.12.20. 19:30

Fényes múltja van, de vajon jövője is lesz a salgótarjáni Strand Hotelnek?

Az 1982-ben épült, egykor két csillagot is kiérdemelt Strand Hotel évtizedes fennállása alatt nehéz sorsra volt ítélve. A gyakori bérlő-és tulajdonosváltások miatt sokszor évekig bizonytalan volt a fenyőerdő alatt elterülő épületegyüttes sorsa, ma pedig már csak egy „csontig rabolt”, félelmetes romhalmaz.

Sz. R.

Salgótarján. Elhagyatott épület a tóstrandnál

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

Festői környezetben 1982-ben épült fel a salgótarjáni strand és csónakázó tó partján a Strand Hotel. Nem túlzás ha azt mondjuk, közös összefogással, a megye szakszervezeti tagsága által összeadott téglajegyek árából, nem kevés központi segítséggel húzták fel a falakat.

Az alagsorban a szakszervezeti könyvtár kapott helyet, felső szintjén a megye és az ország kádereinek, szakszervezeti fukcionáriusainak tartottak egy-két hetes országos szintű képzéseket. Festői környezetével, egyre fejlődő kínálatával mindvégig az ott megfordulók pihenését szolgálta, mindig nyitva volt a városlakók számára is. Ezért is vált kedveltté a helyiek és távol élők számára is a Strand Hotel.

[eweb-voting id="3646129"]

A Szakszervezetek Megyei Tanácsának Oktatási Központja és bázisa az évek során több tulajdonosváltást is megérve, egészen 2008-ig működött elismert vendéglátóhelyként, szállodaként.

A tájba szervesen belesimuló épületegyüttes tágas teraszairól a strandon fürdőzők népes seregét láthatta a kitekintő. Oldalról a közel fekvő Salgó várában gyönyörködhettek az ország és a határon túlról érkező vendégek. A hotel 22 szobával rendelkezett és 80 személy befogadására volt alkalmas. A benne lévő könyvtár, fitnessterem és szauna kellemes kikapcsolódást ígért, miként az idelátogatókat szolgálta a 150 fős konferenciaterem és egy különterem is.

Szakmai tanácskozásoknak, családi rendezvényeknek, esküvőknek, szilveszteri és pótszilveszteri buliknak is helyet adott a két csillagos, szállás és pihenőhely. A Strand Hotel híresen jó konyhával is rendelkezett, finom ételeivel, gasztronómiai ritkaságaival ugyancsak vonzotta a betérni vágyókat.

Hogy az egykor szebb napokat megélt hotel történetét jobban megismerhessük, felkutattuk a Nógrád Megyei Hírlap régi példányait.

„Igyekszünk vendégeinknek jó programokat szervezni, péntekenként diszkóparti, szombatonként élőzene nyújt szórakozást. Vasárnaponként az egyedülállók klubja várja a látogatókat. Az étteremben finom, házias ételek kaphatók, s presszóval is rendelkezünk” – nyilatkozott 1990 nyarán Bánkúti József, a Hotel akkori vezetője.

Fotó: Új Nógrád

1990 őszén egy rövid hirdetésben versenytárgyalásra meghirdették a Strand Hotelt. Csupán egy hétig várták az ajánlatokat. A Salgótarjánban csak „rongyosbáróként” ismert úr is szemet vetett a hotelre. Az olcsón felvásárolt géptisztító rongyok mosásából meggazdagodó férfi határozottan állította, hogy kifizeti az épület 60 millió forintos vételárát. A személyzet közül többen csak akkor vették komolyan, amikor kijelentette senkit sem fog megtartani, mert meztelenül fognak felszolgálni a lányok, és minden szobára legalább 1-2 hölgy jut.

Fotó: Új Néplap

1991 márciusában már arról lehetett olvasni a Nógrád Megyei Hírlapban, hogy a potenciális vevő végül különböző okok miatt elállt a vásárlástól. Az épület visszakerült a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének tulajdonába. Akkoriban olcsóbban lehetett megszállni a hotelben, mivel konyha hiányában csak a szállodai részleg működött.

Az ott lakók étkeztetését a közelben lévő Urpin sörözőben, illetve a Tarján vendéglőben intézték. Rendezvényeknek, lakodalmaknak ugyanúgy helyet adtak mint korábban. Viszont ebben az esetben a vendégeknek kellett intézni szakácsokat a korszerűen felszerelt konyhába.

1992 januárjában a nemzetközi ifjúsági szállásbörzék szervezése révén ismertté váló Hungarohostels Kft. kötött három éves bérleti szerződést a Strand Hotelre. Az ifjúsági turizmus élénkülése mellett több korosztály megnyerésében gondolkodtak. A korábbi dolgozók többségét átvette az új bérlő.

Fotó: Új Nógrád

2005 májusában újra tulajdonoscsere történt, az Odeon Kht. egy ragyogóan felújított étteremmel lepte meg az igényes konyha kedvelőit. Az intézmény új igazgatója „egykori karancsosként” fel akarta eleveníteni azokat a szolgáltatásokat, programokat, amelyek annak idején népszerűek voltak a vendégkör számára, például a sokak által igényelt gasztronómiai klub. Az Odeon cégek alapítója akkor úgy nyilatkozott: „Salgótarján és Nógrád maga a paradicsom, csak meg kell tanítani az itt élőket, hogy ők is elhiggyék.”

Fotó: Nógrád Megyei Hírlap

A „csontig rabolt” Strand Hotel

A valamikor szebb napokat látott Strand Hotel 2008-ban végleg bezárt, azóta szinte „csontig rabolták”. Gyakorlatilag csak az épület szerkezete maradt meg, ami mozdítható és kiszerelhető volt, azt ismeretlen tolvajok elvitték.

A Hitel Spektrum Zrt.-t mint akkori tulajdonost, először 2012 júliusában szólította fel az építéshatóság, hogy a karbantartási kötelezettségének tegyen eleget. Az eljárás során azonban kiderült hogy a társaság végelszámolás alatt áll. Idővel a végelszámolási eljárást felszámolási eljárás követte, 2014 augusztusának elején pedig arról érkezett hír, hogy jogerősen is elrendelte a Fővárosi Törvényszék a Hitel Spektrum Zrt. felszámolását.

2016 februárjában arról írt a Nógrád Megyei Hírlap, hogy a salgótarjáni önkormányzat nekilátott az ingatlan tulajdonviszonyának rendezésének, hogy az épület ne váljon az enyészet martalékává. A választókörzet képviselőjének közbenjárására sikerült visszaszerezni az ingatlant, amelyet jutányos áron a Salgó Vagyon Kft. vásárolt meg.

Az adásvételt megelőzően, közösségi összefogással kezdték meg a hotel környékének gazmentesítését és takarítását. Akkoriban az épület teljes kitakarítása is megtörtént, a környezet rendbe tétele zajlott, és egy ideig – állítólag – őrizték is az épületet.

2019 nyarán portálunk is beszámolt róla, hogy komplex fejlesztésen menne keresztül a Tóstrand területe, köztük a romokban álló Strand Hotel épülete is. Az akkori tervek szerint kétemeletes konferencia- és oktatóközpontként kelhetne újra életre, benne többek között 60 új szálláshellyel, wellness részleggel, tekepályával és étteremmel.

A tervek megszülettek, a kivitelezés egyelőre még várat magára
Fotó: Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata

333 millió forintot emésztettek fel a tervek

A 3100.hu információi szerint a fejlesztési csomagot Tóstrandi Sport és Rekreációs Központ összefoglaló név alatt álmodták meg, az önkormányzat költségvetési beszámolói szerint az engedélyezési tervek szintjéig való eljutás 333 millió forintot emésztett fel, ebből 192 millió forint még a 2018-as költségvetést terhelte. A tervezéshez és előkészítéshez szükséges pénzt a Modern Városok Program salgótarjáni beruházásainak megalapozására felhasználható egymilliárd forintos kormánytámogatásból biztosította az önkormányzat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában