csodás kis ékszerdoboz

2020.12.02. 06:57

Közel két évtizede egyesület működik Mátraalmás fejlődéséért

Amikor az utazó megérkezik a Mátra lábainál fekvő aprócska településrészre, és annak határában lepillant a körülötte elterülő látványra, nehezen szabadul attól. A Szuhához tartozó, de attól több kilométerre található néhány házból álló falurész egy csodás kis ékszerdoboz, amelynek megőrzéséért és fejlesztéséért közel húsz éve egyesület alakult.

Gulyás Edina

Sőreg Csaba imádja a Mátrát, házat is épített a településen

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Peták István, a Másfél millió lépés Magyarországon című, nagy sikerű ismeretterjesztő televíziós sorozat szerkesztője maga is szívesen túrázott hazánkban. A Mátra mindig kedvelt úti célja volt, így Mátraalmáson házat vásárolt magának. Majd a településrész értékeinek megóvása és fejlesztése céljából 2003-ban életre hívta a Mátraalmásért Egyesületet, amelynek tagjai napjainkban is aktívan dolgoznak lakóhelyükért.

– Néhány évvel ezelőtt, amikor Pista bácsi idős korára való tekintettel már nem tudta tovább vinni az egyesület ügyes-bajos dolgait, én kerültem az élére – tájékoztatott Sőreg Csaba, aki azt is elmondta: – Nem a településen születtem, azonban családommal beleszerettünk az itt tapasztalt nyugalomba, és a festői tájba. A helyiek gyorsan maguk közé fogadtak, annak ellenére, hogy még aktívan dolgozom, ezért csak a hétvégéket tudom itt tölteni.

Sőreg Csaba imádja a Mátrát, házat is épített a településen
Fotó: L. B. / NMH

Mint mondta, az egyesület elsőként a falu fő terét újította meg egy pályázat segítségével. Kertészmérnök tanácsaira, ötleteire hagyatkozva alakították ki a szabadtéri színpadot, a járdát és a parkolót. A kicsi teret keresztülszelő patakot egykor csőbe vezették és betemették, ezt kibontották, és a víz azóta szabadon csordogál.

– Ezt követően meggyőztük a falu vezetését, hogy a téren húzódó, gyakorlatilag funkció nélküli kerítést el kell bontani. Így kialakult a központ mai arculata – fogalmazott az egyesület elnöke, hozzátéve: – A fő tér minden eleme az itt élők keze munkáját dicséri. Egyébként minden fejlesztés cégek és magánszemélyek adományaiból készült el. Ennek köszönhetően alakítottunk ki egy fedett kiülőt a focipálya mellett, ahol baráti és családi összejöveteleket is lehet szervezni.

A faluban tartott nemzetközi fafaragó tábor végére készült el a harangláb, és egy vándorpihenőt is kialakítottak | Fotó: L. B. / NMH

Sőreg Csaba arra is kitért: nemzetközi fafaragó tábornak is helyet biztosított a településrész. Az Erdélyből, Ukrajnából és természetesen Magyarországról érkező művészeket a helyiek szállásolták el, és az étkezésüket is biztosították. Az alkotásokhoz szükséges faanyagot egy helyi vállalkozás szállította. A tábor végére elkészült a központban felállított harangláb. De az alkotásoknak köszönhetően gyönyörű, faragott kerítés öleli körbe a kicsi sírkertet, és a település határában kialakították a vándorpihenőt, ahol helyet foglalva bárki gyönyörködhet az elé táruló látványban.

Az itt élők minden lehetőséget megragadnak lakókörnyezetük szebbé tételére: egyforma utcanévtáblákat helyeztek ki, és egy ivókutat is felállítottak a fő téren.

– Egyesületünk tagjai többnyire helyi emberek, egy maroknyi csapat, akik mindent megtesznek azért, hogy ezt a kis ékszerdobozt megőrizzük. A meglévő lehetőségeket kihasználva, a gyönyörű természeti környezetbe illő, emberi léptékű fejlesztésekkel szeretnénk lakóhelyünket saját magunknak élhetőbbé tenni – fogalmazott Sőreg Csaba.

Nagy sikerű világzenei koncertsorozatot is szerveztek a falu főterére

A Mátraalmásért Egyesület elnöke és tagjai nem csak különböző fejlesztésekkel teszik szebbé falujukat. Több, nagy sikerű rendezvény ötlete és lebonyolítása köszönhető nekik. – Néhány éve rendeztük meg az Almások almása elnevezésű programot, amelyre az ország almás elő- vagy utónevű településeit hívtuk meg. Összesen nyolc ilyen van hazánkban – tájékoztatott Sőreg Csaba, aki azt is elmondta: – A nagyszabású rendezvény megszervezése komoly feladat volt, amiben a szuhaiak is sokat segítettek. Az egyik legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a távolról érkező résztvevőknek szállást biztosítsunk a környéken. Mint mondta, világzenei koncertsorozatot is szerveztek hét éven keresztül, amelyen skót, ír, orosz, spanyol, dél-amerikai, szerb, horvát, görög zenét játszó zenekarok és fellépők is színpadra álltak. Közel negyven koncertet hallgathattak meg a településre érkező érdeklődők. Előfordult, hogy egy-egy előadásra több százan voltak kíváncsiak. Sajnos, az elmúlt másfél-két évben nem volt lehetőségük a koncertsorozat folytatására. – A jövőre vonatkozóan is ezer ötletünk van, ezeket közösen, a kicsi zsákfalu adottságaihoz illően szeretnénk megvalósítani – fogalmazott Sőreg Csaba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában