karácsonyi készülődés

2020.12.23. 11:30

Kevesebb, de jobb minőségű szaloncukrot vásárolnak a Nógrád megyeiek

Nem emelkedett jelentősen a szaloncukor ára, ugyanakkor az emberek a vírushelyzet miatt kevesebbet költenek az ünnepi édességre.

Nagy Orsolya

Salgótarján. Szaloncukor körkép. Talpas László Tiborné mutatja portékáját a salgótarjáni piacon.

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

Közeledik a karácsony, így megindult a dömping az ünnepi édességekért, mint például a szaloncukrokért. Idén azonban óvatosabbak a kereskedők. A koronavírus miatt kevesebb árut rendelnek, hiszen az első hullám idején a húsvéti finomságok iránti érdeklődés például drámaian visszaesett.

Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke az MTI-nek elmondta korábban, hogy a szezonális édességek árai nem változtak lényegesen, de a minőségi kereslet emelkedésével nőtt a minőségi kínálat is, utóbbi termékekért az emberek hajlandóak többet is fizetni.

Átlagosan egy család pedig egy kilogramm szaloncukrot vásárol és kétezer forintot költ rá.

A salgótarjáni piacon mostanra a legtöbb kereskedőt már kifosztották.

Tóth Péter, aki a salgótarjáni piacon árul, kiemelte, hogy az elmúlt évhez képest csak kis mértékben emelkedtek a szaloncukorfélék árai.

Botos András egy salgótarjáni üzletben a kimérve kapható, mintegy nyolcféle szaloncukor közül válogat
Fotó: Hegedűs Márk / NMH

 

– Hozzávetőlegesen negyvenféle terméket kínálunk ünnepek előtt a vásárlóknak, közöttük sok-sok különleges ízt is, mint például aszalt szilvásat vagy robbanós cukorkásat. Ezeket nagyon szeretik, ugyanakkor a hagyományos szaloncukrok is közkedveltek, így a zselés vagy a kókuszos is. Áruk pedig 1500 forinttól kezdődik és egészen 5 ezer forintig kapható minőségtől függően – közölte Tóth Péter.

Hozzátette: meglepő volt, hogy idén egyre többen keresték a régi fajta konzum szaloncukrot.

A piaci árus arra is kitért, hogy többnyire december első két hetében érkeznek a legtöbben, utána már kevesebben keresik a szaloncukrot. Az ünnepek előtt egy-két héttel már alig maradt nyolc-tíz féle édesség, amelyekből választhatnak a vásárlók, akik egyre jobban keresik a minőségi termékeket.

– Idén a járványhelyzet miatt nagy a visszaesés. Az elmúlt évekhez képest csak a harminc százalékát tudjuk eladni az árunak. Tavaly sokkal több szaloncukor fogyott, hiszen még a Felvidékről is érkeztek vásárlók. Most azonban jóval kevesebbet költenek az emberek, a világjárvány rányomja bélyegét a kereskedelemre – árulta el a Nógrád Megyei Hírlapnak Tóth Péter.

SASVÁRI ANDRÁSNÉ, Salgótarján: – A férjem mindegyiket szereti, nem válogat. Nekem a rumos-kakaós a kedvencem. Általában két-három kiló szaloncukrot szoktunk venni apránként az ünnepekre, viszont azt vettük észre, karácsony után már emelkedik az áruk, főleg a márkásabbaknak. Nálunk még a hagyomány szerint ékes dísze a fának, de nem a teljes mennyiség.

FORGÓ ZOLTÁN, Salgótarján: – Mindig a feleségemre bízom a vásárlást, viszont még nem próbáltuk ki az Erős Pistásat, pedig nagyon kíváncsi lennék, hogy a csokoládénak erős paprikával vegyítve milyen az ízvilága. Egyébként a zseléset és a csokisat szeretem, a kókusz ízűvel ki lehet kergetni a világból. Nálunk a karácsonyfát is díszíti és a fa alatt is megvan a helye.

BERTA ISTVÁNNÉ, Salgótarján: – Épp’ szaloncukorért jöttem a vásárcsarnokba, mert az idén még nem sikerült megvásárolnom. Nagyon szeretem a csokoládé bevonatos gyümölcs-zseléset, de az igazán nagy kedvencem a konyakos meggy. Úgy terveztem, hogy a magam részére éppen annyit vásárolok, amennyi egy kis tálkába belefér, amit aztán a fenyőfa alá teszek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában