koronavírus

2020.12.15. 17:30

Fertőtlenítéssel és mentéssel is segít a Nógrád megyei speciális mentő egyesület a járvány idején

Tűzoltásnál, műszaki mentéseknél is szükség van az Észak-Mátra Speciális Mentő és Tűzoltó Egyesület munkájára, de a koronavírus-járvány elleni védekezésben is segítenek.

Nagy Orsolya

Elsősorban a katasztrófavédelem területén terveztek tevékenykedni. Speciális mentési feladatokat is vállal az egyesület

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

Az Észak-Mátra Speciális Mentő és Tűzoltó Egyesület tagjai közül újabb önkéntes vehetett át díjat a közelmúltban. Ezúttal Gemibiczki Kristóf vehette át az Év Nógrád Megyei Önkéntese elismerést. Nem ez az első díj, amellyel elismerték a szervezet egyik tagját. A Bátonyterenyei Járási Mentőcsoport tagjaként nemzeti minősítő vizsgát is tettek. Mindez azt mutatja, hogy az egyesületben mindenki odaadóan és lelkiismeretesen végzi el a feladatait. Kökény András elnök portálunknak felidézte a kezdeteket.

– Még 2016-ban alakultunk azzal a céllal, hogy lehetőségeinkhez mérten segítsünk a környezetünkben élőkön. Egyesületünk nevéből is kiderül, hogy megalakulásunkkor elsősorban a katasztrófavédelem területén terveztük kifejteni tevékenységünket. Számos bevetésünk volt már tűzoltásoknál és műszaki mentéseknél egyaránt. Fokozatosan fejlődünk, és minden lehetőséget megragadunk, hogy a lelkesedésünk mellé a szükséges eszközök is rendelkezésünkre álljanak – mondta Kökény András.

Hozzátette: elsősorban tűzoltáskor és műszaki mentésekhez vonulnak, ahol szükség van a munkájukra. Speciális mentési feladatokban, mint például magasból-mélyből mentés, vízi mentés, terepkutatás, eltűnt személyek felkutatása és speciális műszaki mentés során kérik támogatásukat.

Ez a tevékenység nem korlátozódik Nógrád megyére, több alkalommal segítették már a Heves megyei hivatásos kollégák szolgálatát. Tavaly például Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is részt vettek a viharos erejű szél okozta károk felszámolásában is.

Elsősorban a katasztrófavédelem területén terveztek tevékenykedni. Speciális mentési feladatokat is vállal az egyesület
Fotó: H. M. / NMH

 

Az elnök arra is kitért, hogy bőven vannak feladataik, hiszen, amikor nincs esemény, akkor másik vállalt szakterületükön tevékenykednek.

– A lakosság felkészítését nagyon fontos feladatnak tartjuk. Szaktevékenységünk során a lakosság tájékoztatását végezzük a tűzmegelőzés témakörében. Többek között az időszerű tűzvédelmi feladatokról adunk információkat, de legjobban a tanulók felkészítését szeretjük. Ilyenkor játékos formában hívjuk fel a figyelmüket a veszélyekre és a követendő magatartási szabályokra – közölte Kökény András.

Az egyesület elnöke kiemelte, hogy szakmailag a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ad számukra támogatást, hiszen együttműködési megállapodás keretében tevékenykednek. Ezen kívül a megyében működő más mentőegyesületekkel szintén tartják a kapcsolatot, velük gyakorlatokon és szakmai napokon is gyakran együtt dolgoznak.

– A munkánkhoz nagy segítséget nyújtanak továbbá a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által kiírt nemzeti pályázatok által beszerzett eszközök és működési támogatások. Tavaly például a szervezet egy új terepjáró gépjárművet is biztosított, a rámálházott vízkár elleni védekezéshez szükséges eszközökkel együtt – árulta el a szakember.

Az egyesület célja, hogy eszközparkjukat a legmagasabb szintre fejlesztik és bővítik. Ezáltal különböző berendezéseket vásároltak, hogy minél szélesebb palettán tudják segíteni a megye lakosságát és az együttműködő partnereket.

Kökény András kiemelte: több mint 100 esetben voltak bevetésen
Fotó: NMH

A járványügyi helyzetben is mindenütt segítenek, ahol csak tudnak

Kökény András kiemelte, hogy az egyesület a veszélyhelyzet kihirdetése óta különböző módokon igyekszik segíteni a koronavírus-járvány elleni védekezésben. – Önkénteseink több mint 100 esetben voltak bevetésen az elmúlt időben. Szaktevékenységük során 2000 kilométert tettek meg és 300 órát teljesítettek. Felkérésre több államigazgatási, szociális és rendvédelmi szervnek is segítséget nyújtottunk a fertőtlenítési feladatok során – mondta az elnök. Kifejtette: bár egy ilyen mentőszervezettől nem elvárás, hogy szolgálatot adjon, ők mégis úgy döntöttek, hogy két személlyel és egy gépjárművel, 0–24 órás, azonnal vonultatható egységet hoznak létre. Mindezt azért, hogy az esetleges fertőtlenítést minél hamarabb meg tudják kezdeni. A szakember kitért arra is, hogy még az első hullám idején az egyesület részt vett egy kutatási pályázaton, ahol a közel 500 pályázóból bekerültek a legjobb tízbe. Nem nyertek ugyan, de azt a céljukat nem adták fel, hogy tovább bővítsék az eszközparkot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában