tűzeset

2020.12.12. 07:30

Ez maradt a tragédia után, ellátogattunk a tűz martalékává vált csécsei házhoz

Egy héttel ezelőtt, a kora reggeli órákban csaptak fel a lángok Csécsén, egy családi házban. A tető szinte teljesen megsemmisült, a ház lakhatatlanná vált. Az ott élő Kovács család azóta rokonoknál lakik, minden értékük a tűz martaléka lett. A tragédia hírére azonban rengetegen nyújtanak nekik segítő kezet, így él bennük a remény, hogy a teljes újjáépítést követően visszatérhetnek otthonukba.

Gulyás Edina

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

Aki Ecseg irányából érkezik a településre, rögtön felismeri, hogy az egy héttel ezelőtti tűzeset helyszínén jár, hiszen a község első háza fóliával letakarva, tető nélkül köszönti az ide érkezőket. Az udvarban a romok és a kormos sár között csak két cica siet elénk, örömmel üdvözlik gazdájukat.

A cica gazdái költözni kényszerültek Fotó: L.B. / NMH

– A házi kedvenceinket most a szomszédok etetik. Az épületbe még nem volt erőnk bemenni, a tűzoltók javasolták, hogy ne is tegyük, mert bármikor leszakadhatnak az elszenesedett gerendák – mondja Kovács Attila, aki felelevenítette az elmúlt szombati eseményeket: – Éjszakai műszakban dolgoztam aznap, reggel fél hét körül értem haza. Beparkoltam a garázsba az autóval és bementem a házba, ekkor még nem vettem észre semmi különöset.

Mint mondta, szerencsére nem aludt el rögtön, így kevéssel hét óra előtt különös hangot hallott a padlásról. Először arra gondolt, hogy a macskák, vagy nyest zörög fent, de amikor már a lezuhanó szarufák és cserepek robaját észlelte, tudta, hogy nagy a baj.

– Édesanyámmal és édesapámmal élek itt, ordítva ébresztettem őket: menjünk ki a házból, mert ránk szakad a tető – fogalmazott Kovács Attila, aki azt is elmondta: – Pizsamában, mezítláb rohantunk ki az udvarból, és a szemközti épülettől néztük, hogy füstöl a tető, és a lángnyelvek felcsapnak.

Mint mondta, egy helyi lakos éppen arra járt autójával, rögtön hívta a tűzoltókat. A pásztói lánglovagok negyed óra múlva a helyszínre értek, később a bátonyterenyeiek is megérkeztek. Véleményük szerint elektromos tűz okozta a katasztrófát.

Ordítva ébresztettem a szüleimet: menjünk, mert ránk szakad a tető! – mesélte Kovács Attila Fotó: L.B. / NMH

– Mivel édesanyám és én is gyógyszereket szedünk, arra kértük a tűzoltókat, hogy azokat hozzák ki. Emellett az ágyam mellől a telefonomat sikerült kimenteniük – tájékoztatott a férfi, aki arról is beszámolt: – A garázsból még ki tudtuk tolni az autót, ugyanis a kulcsa is a házban volt. Összesen ennyi, ami megmaradt. Azonban szerencsére egyikünk sem sérült meg.

A szomszédok rögtön meleg ruhákat, papucsot, pokrócot hoztak és azóta is érezhető az emberek feléjük irányuló törődése. Az eltelt egy hétben nagyon sokan ajánlottak fel segítséget a családnak. Készpénzt, tartós élelmiszert, ruhákat, berendezési tárgyakat, de van, aki azzal segít, hogy az adományok tárolására felajánlott egy helyiséget.

Nézd meg galériánk a leégett ház romjairól!

– Mindennek örülünk, amit kapunk, hiszen az összes holmink odalett. Az emlékeink, a számunkra fontos értékek a tűzbe vesztek – mondta Kovács Attila, hozzátéve: – Azonban tudjuk, hogy minden tárgy pótolható, csak az élet nem. Ezért hálásak vagyunk, hogy mi hárman megmenekültünk. Bizakodva nézünk a jövőbe és tudjuk: boldog lesz a karácsonyunk, mert van szeretet az emberekben, és ezt mi most mindennél jobban érezzük.

Újra otthont építenek a romokból

– Volt biztosításunk, így mindenképpen újjá szeretnénk építeni a házunkat, amiben negyven éve élünk. A szüleimnek éppen azon a napon volt a 39. házassági évfordulójuk, amikor a tűzeset történt – mesélte Kovács Attila, hozzátéve: – Nyolc évvel ezelőtt veseátültetésem volt, akkor is megtapasztaltuk az emberek összefogását. Most a sors úgy hozta, hogy ismét a jóérzésű ismerősök és ismeretlenek segítségére szorulunk. Végtelenül hálásak vagyunk mindenkinek, aki akár egy jó szóval is támogat bennünket. A polgármester azonnal rendkívüli segélyt hozott és azóta is mindenben mellettünk van. Köszönettel tartozunk annak a helyi lakosnak, aki hívta a tűzoltókat. A legnagyobb hálával azonban a bátyám anyósának tartozunk, aki befogadott magához és mindaddig nála lakhatunk, amíg rendbe nem tudjuk hozatni a leégett otthonunkat. Nagy munka lesz, hiszen a kárszakértő szerint, csak a függőleges falak maradhatnak meg.

Aki felajánlásával segíteni szeretne a csécsei családnak, az a következő OTP-s számlaszámon teheti meg: 11773418-00160537.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában