krízisidőszak

2020.12.10. 17:28

Csak negatív teszttel fogadják a hajléktalanokat a megyei szállókon

A krízisidőszak beköszöntével, november elejétől az átmeneti hajléktalanszállók mellett a nappali melegedők éjszakai menedékkel kiegészülve várják a hajléktalanokat. Azonban a vírus miatt az eddiginél szigorúbb szabályokkal vehetők igénybe a szolgáltatások.

Gulyás Edina

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

– Salgótarjánban az átmeneti szállókra jelenleg egy évnél nem régebbi negatív tüdőszűrőlelettel, illetve két darab negatív koronavírusteszttel lehet bekerülni. A nappali melegedőben és az éjjeli menedékhelyen csak a negatív tüdőszűrőlelet szükséges – tájékoztatott Peleskei-Balázs Rita, a Salgótarján és Térsége Egészségügyi Szociális Központja igazgatója, hozzátéve: – A koronavírustesztet a háziorvos kéri meg, de ez a hajléktalan számára térítésmentes.

A koronavírus-járvány még inkább megnehezítette a fedél nélkül élő emberek helyzetét Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Mint mondta, a szállón élők számára a házirend betartása az elsődleges, ezenfelül a szigorú higiénés szabályokat is megkövetelik tőlük az ott dolgozó szakemberek. Ilyenek a gyakori kézmosás, a kézfertőtlenítés, a felület és a padló naponta többszöri fertőtlenítése, a gyakori szellőztetés, a távolságtartás és a maszk viselése.

Az egészségügyi központ igazgatója azt is kifejtette: jelenleg az átmeneti szállókon látogatási tilalom van érvényben. A dolgozókat heti rendszerességgel, az ellátottakat pedig koronavírus gyanúja esetén tesztelik. Az intézményben naponta kétszer testhőt mérnek.

– Salgótarjánban a női szálló kihasználtsága 90 százalékos, a férfié 80, az éjjeli menedék 120, míg a nappali melegedő 140 százalékos kihasználtság mellett működik – tájékoztatott Peleskei-Balázs Rita, aki azt is elmondta: – A népkonyha hétköznapokon 12–14 óra között látogatható. A helyiségbe egyesével, hőmérőzés és kézfertőtlenítés után lehet belépni. Az egyszer használatos tányérok és evőeszközök szintén a vírus elleni védekezést biztosítják.

Balassagyarmaton a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezete tartja fenn a húsz férőhelyes átmeneti szállót, a 80 fős nappali melegedőt és a népkonyhát. Idén novembertől 15 embernek éjszakára is helyet tudnak biztosítani.

– Az utcán élők itt rendezni tudják alapvető szükségleteiket. Egy automata mosógép és szárítógép is a rendelkezésre áll, emellett mosószert és tisztálkodószereket is biztosítunk számukra. A nappali melegedő és az éjszakai menedék esetén nem szükséges negatív tesztet bemutatni– fogalmazott Duberné Dunaveczki Éva intézményvezető.

Mint mondta, az átmeneti szállóra egy negatív koronavírusteszttel lehet bekerülni, abban az esetben, ha megüresedik egy hely. A házirend betartása mellett jelenleg a szigorú egészségügyi szabályokat is be kell tartani, úgy mint a gyakori fertőtlenítő kézmosás, a maszkviselés és a távolságtartás.

– Egy cégtől ózongenerátort kaptunk, ami a helyiségek fertőtlenítésében jelent nagy segítséget – közölte az intézményvezető, aki azt is kifejtette: – Az átmeneti szálló telt házzal működik és az időszakos menedékhely is megtelik, de egy tál ételt mindig tudunk adni a rászorulóknak.

Feloldották a gyarmati karantént

Balassagyarmaton az átmeneti hajléktalanszálló a régi munkásszállók mintájára működik, azt térítés ellenében lehet igénybe venni. Az itt élők aktív emberek, akik dolgozni járnak és napközben ügyeiket intézik. A népkonyhát azonban ők is igénybe vehetik. – Igyekszünk méltó körülményeket biztosítani az itt élőknek, mosó- és szárítógép áll a rendelkezésükre, az épületet pedig az elmúlt években felújítottuk, a fűtést korszerűsítettük – tájékoztatott Duberné Dunaveczki Éva, hozzátéve: – A lakók általában megértik, hogy egymáshoz kell alkalmazkodniuk, nem jellemző, hogy megsértenék a házirendet és bántalmazás sem szokott előfordulni. Az intézményvezető elmondta, hogy az átmeneti szállót az elmúlt időszakban le kellett zárni, mert az egyik lakó koronavírustesztje pozitív lett. Azóta azonban feloldották a karantént, és szerencsére újabb fertőzöttet nem találtak.

Borítóképünk illusztráció: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában