karácsonyi készükődés

2020.12.12. 17:11

A Nógrád megyei gyermekotthonokban is készülnek a karácsonyra

A Nógrád megyei gyermekotthonokban 120 gyermek várja izgatottan a karácsonyt. Számukra is éppen olyan sokat jelent ez az ünnep és a készülődés, mint a családban nevelkedő társaiknak. Örömmel készítik ajándékaikat az adventi időszakban és bensőséges műsorral készülnek az ünneplésre.

Fodor Orsolya

A salgótarjáni „Fészek” Gyermekotthon lakói is izgatottan várják a szeretet ünnepét

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

120 gyerek várja izgatottan a karácsonyt gyermekotthonokban szűkebb hazánkban. Számukra is éppen olyan sokat jelent ez az ünnep, mint a családban nevelkedő társaiknak. Örömmel készítik ajándékaikat az adventi időszakban, és bensőséges műsorral készülnek az ünneplésre.

Nógrád megye – Megyénkben öt gyermekotthon működik, nyolc telephelyen és tizenkét csoporttal. A nálunk nevelkedő gyermekek is nagyon várják már a karácsonyt. Az adventi időszak ideális arra, hogy felkészítsük őket és magunkat is a szeretet ünnepére. Ilyenkor számos lehetőség adódik a közös tevékenységekre és ajándékkészítésre – mondta el Cserkuti Gáborné.

A Nógrád Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat intézményvezetője hozzátette: az ünnepre való készülődés nemcsak külsőségekben és a díszítésben nyilvánul meg, hanem a lelki ráhangolódás is fontos szerepet játszik a gyermekek és a felnőtt dolgozók esetében egyaránt.

Mint mondta, ezt a ráhangolódást szolgálja a kis csoportokban való készülődés, a bensőséges karácsonyi műsor megalkotása és a finom sütemények közös elkészítése is. Ezen az ünnepen minden gyermekotthon megajándékozza az ott nevelkedőket életkoruk szerint egy személyre szóló meglepetéssel.

Nézd meg galériánk a karácsonyi készülődésről!

 

– Karácsony tájékán a szeretet jegyében megnő az emberekben a segítőkészség és az adakozási kedv. Cégek és magánszemélyek elsősorban játékok és édességek adományozásával segítenek, aminek mindannyian nagyon örülünk. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Karácsonyi ajándékozás program keretében idén is biztosítja gyermekeink számára

az általuk kért személyes ajándékot. A jelenlegi rendkívüli helyzetben a központi karácsonyi ünnepség ugyan elmarad, de minden gyermekotthon meghitt körülmények között saját kis ünnepséget szervez, ahol a gyermekek megkapják az ajándékokat – fogalmazott Cserkuti Gáborné.

Az intézményvezető elmondta, hogy az idei nehézségek összekovácsolták a gyerekeket és dolgozókat egyaránt. Sok kreatív megoldást kellett találni például a szabadidős tevékenységek kivitelezését illetően. A gyermekek türelmére és kitartására is szükség volt a járvány elleni hatékony védekezés érdekében.

Beragyogja a lelküket az ünnep fénye

Cserkuti Gáborné elmondta, hogy most még fontosabb a karácsonyi készülődés, mint korábban. A digitális oktatás a gyerekeknek és a dolgozóknak is kihívást jelentett, de sikeresen helytálltak. A dolgozók képesek voltak hozzásegíteni a tanulókat ahhoz, hogy teljesíteni tudják a követelményeket.

– A 2020-as év nem a megszokott mederben zajlott. Valószínűleg az év hátralévő részében sem térhetünk vissza a régi életritmusunkhoz, de a karácsony fénye ugyanúgy beragyogja a lelkeket, és méltóképp fogjuk megünnepelni a Megváltó születését – fogalmazott az intézményvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában