járványügyi helyzet

2020.12.11. 13:47

A kiszállítás mentheti meg a túlélésre játszó nógrádi vendéglátóhelyeket

Sok étterem örül a kormány támogatásának, ugyanakkor akadnak olyan vendéglátóhelyek, amelyek ideiglenesen bezártak. A túlélésre játszanak most a vállalkozók, és bíznak benne, hogy minél hamarabb véget ér a járványügyi helyzet.

Nagy Orsolya

Készül a kiszállításra szánt ebédcsomag, aminek az áfája öt százalék

Forrás: MW

Fotó: Nagy Gábor

Megviselték a jelenlegi járványügyi helyzet miatt bevezetett korlátozások országszerte az éttermeket, így szűkebb hazánk vendéglátóegységeit is. A vállalkozók többsége kiszállítással próbálja átvészelni a mostani nehéz időszakot és a legtöbben kisebb létszámmal működnek, mint egyébként.

Gyurkó József, az egyik salgótarjáni étterem ügyvezetője portálunknak elárulta, hogy nehéz helyzetben vannak, hiszen ebben az évben már másodszorra kellett bezárniuk a koronavírus miatt. A kiszállítás azonban működik, emellett ételhordóval is be lehet menni a megrendelt ételért. A megyeszékhely étterme egy alkalmazottat sem küldött el, továbbra is változatlan létszámmal működnek, és nagy örömükre szolgál, hogy a kormány megtéríti a bérek ötven százalékát.

Hipszki János Mátrakeresztes egyik szállodájának és éttermének tulajdonosa kiemelte, hogy sajnos ebben a helyzetben egyáltalán nem tudnak fogadni vendégeket.

Igyekeztek a legkisebb mértékben csökkenteni a létszámot a költségek minimalizálása érdekében és támogatás hiányában, hiszen a szállodákra a kormány bértámogatása nem érvényes.

Nyugat-Nógrádban is nehéz időszakon mennek keresztül a vendéglátóhelyek.

Kozma Levente, az egyik szécsényi étterem tulajdonosa elmondta, hogy jó dolog, hogy a kormány segít, ugyanakkor úgy véli, hogy azokat az alkalmi munkavállalókat is támogatni kellene, akik igazoltan hosszabb távon dolgoznak egy-egy vendéglátóhelyen.

– Sajnos több alkalmazottat is el kellett küldenünk a vírushelyzet miatt. Jelenleg egy szakács és egy futár dolgozik. A kiszállítás ugyan működik, de az emberek félnek és spórolnak, így nagy a visszaesés, kevesebb a rendelés. Sok veszteség ért most minket, a túlélésre játszunk, mint sok más étterem – közölte Kozma Levente, aki nagyon várja már, hogy vége legyen a járványügyi helyzetnek és visszatérjen minden a régi kerékvágásba.

Állami támogatásra számíthatnak a vendéglátóhelyek

A kormány számos rendeletet hozott az elmúlt időszakban, amely a vendéglátóegységeket érinti. Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni. A házhoz szállítás adminisztratív terheit a kormány csökkenti, és bevonhatóvá teszi a taxisokat a feladat ellátásába. Az üzemi étkezdék azonban nyitva tarthatnak.

A szállodák turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak. A szállodai foglalások 80 százalékát megtérítik, az éttermek dolgozói után 30 napig nem kell járulékot fizetni, a bérük felét pedig megtérítik.

Az elvitelre kért ételek áfáját a kérésnek megfelelően 27 százalékról 5 százalékra csökkentették.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában