önkéntesség

2020.12.31. 07:39

A kijárási tilalom betartását is ellenőrzik szilveszterkor megyénk polgárőrei

Nem csupán a koronavírus-járvány okozta rendkívüli állapotok miatt bővült ki karácsony környékén a polgárőrök feladatköre. Az ünnepek előtt, alatt és után is akad bőven munkájuk a bűnmegelőzésben és a közbiztonság erősítésében kiemelt szerepet vállaló önkénteseknek.

Hegedűs Henrik

Szolgálatban a tari polgárőrök, Balogh János (balra) és Surányi Gábor

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

A polgárőrség területi lefedettsége tekintetében Nógrád megye országos szinten kiemelkedik, járásonként alig akad olyan kisebb község, ahol nem működik helyi egyesület, ha pedig nincs külön csapat ezekre a feladatokra, a szomszédos falvak önkéntesei segítenek az ellenőrzésekben. Hasonlóképpen igaz ez az ifjú polgárőrök bevonására, akiknek a tevékenységével elégedettek a szervezet vezetői.

A Nógrád Megyei Hírlap megkeresésére Vass Miklós, a megyei szövetség elnöke elmondta, az év végi időszakban is a megszokott intenzitással segíti a tagság a hatóságok munkáját.

– Szerencsére egyelőre az időjárás kifejezetten kegyes hozzánk, nem voltak még komolyabb fagyok, ezzel együtt jelentősebb hóhullás sem, ami azért nagy könnyebbséget jelent – fejtette ki az elnök. – Természetesen felkészülten várjuk azokat a napokat, amikor komolyabb szükség lesz az elviselhetetlenebb körülmények között bevethető terepjáró gépjárművekre, amivel minden település fél órán, negyven percen belül elérhető, ha baj történik. Addig is koncentrálunk a járványhelyzetből fakadó feladatainkra, például a falvakban az idősebb lakosok ellátásának biztosítására.

Szolgálatban a tari polgárőrök, Balogh János (balra) és Surányi Gábor
Fotó: L.B. / NMH

A szövetség vezetője kifejtette, hogy az ünnepeket megelőző, illetve azokat közvetlenül követő időszakokban a bevásárlóközpontok, üzletek és nagyobb parkolók környékén egyaránt megerősített szolgálatot láttak és látnak el a polgárőrök.

– A rendőrkapitányságok állományával együttműködve ügyelünk a zsúfoltabb helyeken az esetleges zsebtolvajlások megelőzésére, hasonlóképpen árgus szemekkel figyelik járőrözés közben a parkolókat, megakadályozva a gépkocsifeltöréseket – tette hozzá Vass Miklós.

Önként vállalják a szolgálatot

Vass Miklós, a megyei szövetség vezetője lapunknak kifejtette: mivel a különböző korlátozásokat a kormány jövő év elejéig meghosszabbította, a szilveszteri kijárási tilalmat is szigorúan betartatják a szolgálatot teljesítő polgárőrök, közösen a rendőrséggel, ez értendő a közterületi italfogyasztásra, illetve a petárdázásra vagy tűzijáték-használatra. Remélem, kollégáinknak az újévköszöntések során senkit sem kell majd a szabályok szerinti viselkedésre figyelmeztetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában