büntetés

2020.12.02. 13:45

A halottat fényképező tarjáni férfi Németországban két év börtönt is kaphatna

Az ORFK szerint megfontolandó, hogy a baleseti áldozatról való képfelvétel készítését nyilvánítsák önálló bűncselekménynek, és akár két év szabadságvesztéssel is sújthassák. Erről az év elején nagy visszhangot kiváltó, salgótarjáni eset kapcsán írtak szerdán a Facebookon.

Forrás: police.hu

Az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB) által működtetett, Baleset-megelőzés nevű Facebook-oldalra került ki szerdán délelőtt egy bejegyzés, melyben felidézik, hogy kegyeletsértés miatt ítélt el egy férfit a Salgótarjáni Járásbíróság nemrég. A posztot a Nógrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság is " target="_blank" rel="noopener noreferrer" data-saferedirecturl="https://www.google.com/url?q=&source=gmail&ust=1606992952571000&usg=AFQjCNHxaBNf5Nkq9jx5VnNVoQezoP2gMg">megosztotta a közösségi oldalán.

A mai bejegyzésben emlékeztetnek, az ügy előzménye, hogy január 17-én az esti órákban a megyeszékhely belterületén egy kisáruszállító gépkocsi fiatal nőt gázolt el. A jármű vezetője a helyszínről megállás nélkül továbbhajtott. Mint később kiderült, a 34 éves férfi ittas volt. A szerencsétlenül járt nő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A baleset után helyszínre érkezők között volt egy férfi is – mint köztudott, egy salgótarjáni önkormányzati képviselő –, aki odament az áldozathoz, s miután felismerte őt, néhány fényképet készített róla, majd ebből kettőt azonnal feltöltött a közösségi oldalára azzal a bejegyzéssel, hogy a baleset néhány perce történt Salgótarjánban. A drámai képek a családtagokhoz is eljutottak. A kegyeletsértést elkövető férfit 200 ezer forint pénzbírságra ítélték. (Erről itt írtunk bővebben!) A vádlott a bűnösségét az eljárás során mindvégig tagadta.

A hatályos hazai szabályozás szerint a kegyeletsértés egy olyan vétség – egyben gyűjtőkategória –, mely számos elkövetési magatartás által valósítható meg: a meghalt személy rágalmazása, becsületsértése, emlékének megsértése, sírhelyének megrongálása, méltatlan körülmények között történő eltemetése stb. Az eset kapcsán az ORFK-OBB mai Facebook-posztjában úgy fogalmaz: „Ezzel szemben Németországban a baleseti áldozatról való képfelvétel készítése önálló bűncselekménynek minősül, és az elkövető két év szabadságvesztéssel sújtható. Megfontolandó lehet hazánkban is hasonló szabályozást kialakítani, már csak azért is, mert ezáltal a durván kegyeletsértő magatartás jogellenessége minden bizonnyal jobban tudatosulna a közlekedőkben!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában