Európa Diploma

2020.11.09. 11:30

Újra diplomát kapott az őslények ipolytarnóci lelőhelye

Ipolytarnóc ősmaradványos védett területe 1995-ben vált az összeurópai természeti örökség részévé. Európa Diplomájának esedékes felülvizsgálata után az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága nemrég úgy határozott, hogy 2030-ig újra meghosszabbítja a diploma érvényességét.

Palchuber Kinga

A nagy hírű védett terület fogadóépülete a világszerte csak innen ismert ipolytarnóci ősfenyőről kapta a nevét

Forrás: NMH

Fotó: Hüvösi Csaba

Az Európa Diplomát 1965 óta azon európai jelentőségű védett területek érdemelhetik ki, amelyek kie­melkedő tudományos, természeti, kulturális vagy esztétikai értékekkel bírnak, és egyben megfelelő oltalom alatt állva, kezelésük is példaértékű.

– Az Ipolytarnóci Ősmaradványok 1995-ben vált az összeurópai természeti örökség részévé, majd a kitüntető címet 2000-ben és 2005-ben újabb öt-öt évre, míg 2010-ben a terület példás kezeléséért ez év szeptemberéig meghosszabbították – mondta el érdeklődésünkre Szarvas Imre, a védett terület vezetője.

A felülvizsgálat után az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága idén is úgy határozott, hogy 2030-ig ismét kitolja a diploma érvényességét.

– Ezzel elismerték eddigi erőfeszítéseinket, és megerősítették csapatunkat abban, hogy jó irányt követve dolgozunk napról napra a terület fejlesztéséért, értékeinek megőrzéséért.

Az időszerű felülvizsgálatra Maurice Hoffmann belga ökológus professzort jelölték ki, a helyszíni ellenőrzés még tavaly nyáron megtörtént, de további dokumentációkat is el kellett juttatni a szakértőnek. A koronavírus-veszély miatt a bizottság márciusban videó-konferencián hallgatta meg az ellenőrt, s vita nélkül hozta meg felterjesztési javaslatát.

Szarvas Imre hozzátette: az elismerés azt jelenti az Ipolytarnóci Ősmaradványok számára, hogy részesei lehetnek a Föld örökségének, amit mindenkor érdemes megóvni és közkinccsé tenni.

A nagy hírű védett terület fogadóépülete a világszerte csak innen ismert ipolytarnóci ősfenyőről kapta a nevét

Ennek fényében a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság egyik fő küldetése, hogy az alsómiocén földtörténeti múlt relikviáit megőrizze a jövőnek.

Kitért arra is, hogy a diploma fenntartásának szigorú felülvizsgálati követelményei vannak, a megítéléskor ajánlásokat is megfogalmaznak. Az éves jelentések, helyszíni vizsgálatok, terepszemlék és széles körű szakértői vélemények alapján a kitüntetés meghosszabbítható, de ez nem automatikus, hiszen a kezelésben fellépő kedvezőtlen folyamatokra és az ajánlások be nem tartására válaszul a diploma visszavonható.

Kiemelte: az összeurópai természeti értéklistán csupán három magyarországi terület található, a pilisi lennek otthont adó Szénás-hegycsoport, Ipolytarnóc és a Tihanyi-félsziget utóvulkáni képződményei. Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület ezzel a régió egyetlen Európa Diplomás fosszília előfordulása.

Szarvas Imre rávilágított: az Ipolytarnóci Ősmaradványok páratlan földtani örökségének központi szerepével több mint tíz éve jött létre a több mint 1600 négyzetkilométer területű, a határon is átnyúló Novohrad–Nógrád Geopark. Ebből mintegy 1300 négyzetkilométer természeti örökség gondnoka a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

Terjeszti a terület az ismereteket

A védett terület fontos célja, hogy közérthető formában minél szélesebb körrel ismertesse meg az itteni értékeket. Az ipolytarnóci területen egy 17 millió éves időutazásnak lehetnek részesei az érdeklődők. A Miocén Park immár világhírnévre tett szert, míg az Ősvilági Pompeji feltáró kutatása és földtani örökségének állagmegóvása napjainkban is zajlik. A bemutatóhely télen sem zár be teljesen, a fejlesztéseknek köszönhetően a hideg hónapokban is kiváló programok és tematikus túrák várják a vendégeket, akik pénteken, szombaton és vasárnap az óvintézkedések betartása mellett kereshetik fel a területet. Az elmúlt időszak holografikus fejlesztései nagy előrelépést jelentettek a fejlődésben, míg a belső kiállításon kipróbálható interaktív fallal a résztvevők belecsöppenhetnek a miocén ősvilágba is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában