elhagyatott ingatlanok

2020.11.21. 15:26

Romos, elhanyagolt épületek kapnak új, hasznos funkciót megyeszerte

Idősek otthonát, tájházat, turisztikai és kulturális célú intézményeket, valamint parkolót is kialakítanak a települések önkormányzatai azokból a támogatásokból, amelyeket ingatlanok közcélra történő megvásárlására nyertek el a közelmúltban.

Nagy Orsolya

Évek óta üresen áll egy lerobbant létesítmény Taron. A helyi önkormányzat turisztikai fejlesztést tervezne a helyére

Forrás: NMH

Fotó: L. B

Összesen hét kelet-nógrádi település nyert el támogatást a közelmúltban a Magyar Falu Programban közel harmincötmillió forint értékben.

Becsó Zsolt országgyűlési képviselő lapunknak elmondta: ez a konstrukció megadja a lehetőséget arra, hogy amennyiben egy településen van olyan ingatlan, amely elhagyatott vagy jelenlegi tulajdonosa szeretne tőle megszabadulni, akkor azt az önkormányzat megvásárolhatja és valamilyen közcélra hasznosíthatja.

– A maximális támogatási összeg ötmillió forint lehet a pályázatban, amely azt gondolom, nagyon jó lehetőség, hiszen miközben megszűnik egy, a településképet rontó épület, létrejön egy, a helyieknek hasznos szolgáltatást nyújtó ház. Emellett így az eredeti tulajdonos is bevételhez juthat – mondta Becsó Zsolt.

Évek óta üresen áll egy lerobbant létesítmény Taron. A helyi önkormányzat turisztikai fejlesztést tervezne a helyére | Fotó: L. B / NMH

Az országgyűlési képviselő példaként említette a bárnai önkormányzatot, amely a Váci egyházmegyével állapodott meg, hogy megvásárolják a parókia egy romos épületét, és a helyén további pályázati források bevonásával idősek bentlakásos otthonát hozhatják majd létre.

Schoblocher István, Jobbágyi polgármestere a támogatással kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy egy, a faluközpontban lévő telket vásárolnak meg, amelyen két ingatlan is található. Ezek közül az egyik régen takarékszövetkezet volt, a másik pedig egy évek óta kihasználatlan, romos épület. Utóbbit szeretnék lebontani és a helyén egy parkolót kialakítani. A takarékszövetkezet épületére több elképzelés is van. A beruházáshoz az önkormányzat egyébként hárommillió forint saját forrást is hozzátesz, hogy megvalósulhasson.

Kozárd is nyert a Magyar Falu Program pályázatában közel ötmillió forintot. – Közvetlenül a természeti értékek háza melletti épületet fogjuk megvásárolni, majd később felújítjuk és közösségi, valamint kulturális célra fogjuk használni, amelyek szorosan kapcsolódnak a turizmushoz – közölte Hajasné Banos Márta, a falu polgármestere.

A szomszédok életbiztonságát is zavarhatja egy-egy ilyen rom
Fotó: Illusztráció

Taron a tervek szerint a faluközpontban lévő lerobbant és évek óta üresen álló épületet vásárolja meg az önkormányzat, amelyet a későbbiekben pályázati forrásból korszerűsítenének és a turisztikához kapcsolódó épületként hasznosítanák. Turopoli Zsolt polgármester kiemelte, hogy nagyon jónak tartja ezt a pályázatot, hiszen régi, kihasználatlan épületek kaphatnak olyan funkciót, amely közösségi célt szolgál és ami által szebbé válhat a falukép is.

Ferencz Nándor Lajos, Zabar polgármestere elmondta, hogy a támogatásból régi álmuk válik valóra, hiszen egy régi parasztházból korhű tájházat alakítanak ki, hogy megőrizzék a helyi idősek által összegyűjtött tárgyakat és értékeket. Szeretnék a régi hagyományokat megjeleníteni és továbbadni a fiatal generációnak egy állandó kiállítás keretében.

Veszélyesek az elhagyott ingatlanok, és a településképet is rontják

A településkép-védelem eszközei meghatározzák azokat a követelményeket, amelyek hozzájárulnak a település arculatának formálásához. Ezek betartása azonban az üresen álló, hasznosítatlan épületek esetében jelenleg nem lehetséges. A kistelepüléseken is jellemző, hogy az idősebb emberek elhalálozásával vagy az ingatlantulajdonosok és az örökösök elköltözésével a korábban rendezett ingatlanok elhanyagolttá válnak, állapotuk leromlik, amely idővel veszélyezteti a szomszédok életbiztonságát, zavarja a településképet, az ingatlanon megjelenik a parlagfű és más gyomnövények, fertőzésveszélyes helyzetek alakulhatnak ki, valamint ezek az épületek természetesen vonzzák az illegális házfoglalókat is. Összességében a település többi rendezett részét és az ott lakók komfortérzetét rontják. A pályázatnak köszönhetően azonban az önkormányzatok megvásárolhatják az ingatlanokat, amelyeket lebonthatnak, korszerűsíthetnek vagy felújíthatnak, így hasznosítva azokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában