betakarítás

2020.11.15. 07:30

Már betakarították a napraforgó nagyját a Nógrád megyei gazdák

A száraz tavaszi időjárás miatt ugyan nem festettek túl jól a napraforgótáblák, de a később érkező csapadék hatására a növény „összeszedte” magát. A végleges termésátlagok vélhetően legfeljebb megközelítik, de inkább alulmúlják a tavalyit. Ugyanakkor a gazdák az előző évhez képest valamivel magasabb áron értékesíthetik az olajnövénymagvak tonnáit.

Veres Edina

A szélsőségesen száraz tavasz nem tett jót a napraforgótábláknak, ez a terméshozamon is meglátszik

Fotó: Archív fotó: Ladóczki Balázs

Az őszi búza után szűkebb hazánkban a napraforgó bír a legnagyobb vetésterülettel. Idén a megyei gazdák 8 ezer 216 hektárt vetettek be ezzel az olajnövénnyel a megyei szántóterületekből.

Szandai József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Nógrád megyei elnöke elmondta: a szélsőségesen száraz tavaszi időjárás miatt a vetést követően kelési problémák alakultak ki a napraforgótáblákon.

– Az állományok nagy része nem volt egységes, így bizony idén – a káposztarepcéhez hasonlóan – a napraforgónál is előfordult egy-egy letárcsázott terület. A később megérkező csapadék hatására azonban legtöbb helyen „összeszedte” magát a növény. Az állományok kiegyenlítetté váltak, és elég jó képet mutattak. Persze voltak olyan táblák, amelyeken továbbra is elmaradt a fejlettségi állapot az ideálistól. A tavaszi és a nyári időszakban a kultúra gyommentesen tartása jelentette a legnagyobb kihívást a gazdáknak. Különösen a parlagfű okozott jelentős problémát, illetve a vadkár helyenként ezekben a növényállományokban is előfordul – mondta Szandai József.

A betakarítással kapcsolatban azt is kifejtette, hogy nagy különbségek mutatkoztak a növénykultúra száradásában is.

A szélsőségesen száraz tavasz nem tett jót a napraforgótábláknak, ez a terméshozamon is meglátszik
Fotó: Archív fotó: Ladóczki Balázs

 

– Az esős napok megérkezése előtt a vágásra alkalmas, megfelelő nedvességtartalommal betakarított táblák mellett a vetésterület közel egyharmadán még magas, hozzávetőleg 10 százalékos szemnedvességet is mértek. A napraforgó 90 százalékát már betakarították a földekről a gazdák, a kint maradó szemtermések esetén sajnos számolni kell az olajminőség romlásával. A tavalyinál gyengébb volt a termés, ugyanakkor nagy szórás mutatkozik e növény esetében is. Így például voltak területek, ahol csupán 1,5 tonna napraforgót tudtak betakarítani a gazdák, míg a megye egy másik pontján ez az érték akár a 4 tonnát is elérhette – közölte.

Az agrárkamara megyei elnöke szerint a végleges termésátlag legfeljebb megközelíti a tavalyi évit, de inkább alatta várható.

Szandai József úgy véli, hogy a tavalyinál magasabb áron tudják majd értékesíteni a gazdák a napraforgót. A növény fajtától, mennyiségtől és minőségtől függően 118–120 ezer forint között mozoghat egytonnányi napraforgó ára, illetve a magas olajsavtartalmú fajták esetében egy tonna termésért a gazdák akár 120–130 ezer forintot is kaphatnak.

A felvásárlási árak emelkedése – az alacsonyabb termésátlagok miatt is – jó hír a napraforgó termesztésével foglalkozóknak.

Elmaradtak a kiemelkedő átlagok

Kuris Péter szécsényi gazdálkodó a legnagyobb vetésterülettel bíró olajnövénnyel közel 60 hektárt vetett be a földjeiből.

– Az egész országban szakaszosan kelt a napraforgó. A kelés és a virágzás vontatottsága miatt a szokásosnál néhány héttel később kezdhettünk hozzá a betakarításhoz. Szerencsére mi az esős időjárás beköszönte előtt végeztünk a földjeinken a munkálatokkal. A fajsúly alacsonyabb a megszokottól, ezért nincsenek kiemelkedő termésátlagok. Ezt mutatja az is, hogy az átlagok nálunk is 2–2,5 tonna per hektár között alakultak. Ugyanakkor jó hír, hogy jelenleg élénk kereslet mutatkozik a napraforgó iránt. A magasabb felvásárlási árral valamelyest kompenzálható az elmaradt terméshozam – mondta Kuris Péter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában