energetikai korszerűsítés

2020.11.18. 16:20

Közel félmilliárd forintból újul meg a Balassi Bálint Megyei Könyvtár

Közel félmilliárd forintból korszerűsítik a salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtár épületét.

Forrás: NMH

A közleményből kiderül, hogy a pályázat során elnyert 449,82 millió forint támogatásból egy olyan épületet kíván elérni a fenntartó, mely hosszú távon is takarékosan üzemeltethető.

A projekt célja a megtakarítás, hiszen a jelentős alapterületű, többszintes könyvtárépület állapota mára már leromlott, fenntartása jelentős költségeket ró a fenntartóra. Az Önkormányzat ezért a teljes épület energetikai felújítását tervezi, mellyel jelentős költségmegtakarítás érhető majd el. Az épület méreteiből fakadóan az itt elvégzett energetikai munkálatok nagymértékű megtakarítást eredményeznek majd.

A látványtervek szerint, így fog kinézni a Balassi Bálint Megyei Könyvtár

A közleményből az is kiderül, hogy az épület kivitelezés során külső hőszigetelést kap, a homlokzat tetőszigetelése is megújul, a nyílászárók is cserélve lesznek, a csapadékelvezetés korszerűsítésre kerül, a villamos- és fűtési rendszert részlegesen felújítják, valamint egy közel 50 kWp-s napelemes rendszer járul majd hozzá az energiamegtakarításhoz.

A teljes felújítás a tervek szerint ötszáz napot vesz igénybe, mely 2020. november 12-ei munkaterület átadással indult. A könyvtár működése biztosított lesz a munkálatok alatt, de némi szolgáltatáskimaradásra, átszervezésre lehet számítani, melyről az intézmény ad részletesebb felvilágosítást a felújítás ideje alatt.

A fejlesztés eredményeként szebb, korszerűbb és energetikailag hatékonyabb épület várja majd a művelődni vágyó vendégeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában