véradás

2020.11.20. 11:30

Kevesebben adnak vért a koronavírus-járvány második hullámában Nógrád megyében

A koronavírus második hulláma szigorú intézkedéseket hozott: a középiskolák online oktatásra álltak, a közintézmények és a közösségi terek közül sok nem látogatható. Mindezek mellett a fertőzöttek és a karanténban lévők száma is jelentősen emelkedik, így egyre kevesebben tudnak véradással segíteni embertársaikon.

Gulyás Edina

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

A középiskolák teljesen kiestek a véradóhelyszínek közül, mivel digitális oktatásra álltak át. Emellett sok más helyen és településen visszamondják a véradó eseményeket, a cégeknél is sok dolgozó beteg, nem jár munkába – tájékoztatott Tóthné Simon Andrea, a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezetének véradásszervező koordinátora, hozzátéve: – Egyre több a fertőzött személy és természetesen a velük kapcsolatba kerülő, így karanténba kényszerülő ember is, érezhetően visszaesett a donorok száma.

Mint mondta, az elmúlt héten a salgótarjáni moziban tartottak véradást, azonban arra a szokásos húsz helyett kilencen mentek el. A területi vérellátóba és az egyik országos bevásárlóközpont helyi üzletébe is a megszokottól kevesebben vettek részt az eseményen. Azonban Szécsényben meglehetősen sokan, hetvennyolcan nyújtották a karjukat.

– Minden felületen igyekszünk elérni a donorokat, legutóbb kétszáz sms-t küldtünk ki – közölte a szakember, aki azt is elmondta: – A szigorítások is visszatartják a segíteni szándékozókat, hiszen mindenki igyekszik betartani a korlátozásokat, és csak oda mennek el, ahová feltétlenül szükséges. Azonban az Országos Vérellátó Szolgálat tájékoztatása szerint az országos vérkészlet, beleértve a nógrádi ellátást is, jelenleg egyensúlyban van. Továbbra is várjuk a donorokat, és mindenkinek hálásak vagyunk, aki ebben a nehéz helyzetben is igyekszik ezen a módon is segíteni embertársain.

Kell egy kis bátorság a véradáshoz, de az érzés, hogy embertársainkon segíthetünk, felülmúlhatatlan. A kép illusztráció
Fotó: H. Cs.

 

Mint mondta, a véradók napja tiszteletére idén a járvány miatt nem szerveznek ünnepséget. Ennek ellenére november 24-én Salgótarjánban a volt MSZOSZ székházban, november 25-én, szerdán pedig Bátonyterenyén az Ady Endre művelődési központban tartanak véradást, ahol a sokszoros véradók is átvehetik kitüntetésüket.

– Jelen pillanatban a tavaszi első hullámhoz hasonló a helyzet. Az esetlegesen elmaradt munkahelyi véradásokat folyamatosan pótoljuk. Minden helyszínen igen szigorúak a feltételek a véradók és munkatársaink védelmében, amit mindenki fegyelmezetten be is tart – tájékoztatott az Országos Vérellátó Szolgálat, hozzátéve: – A vérkészlet jelenleg kiegyensúlyozott, a kórházak felhasználása is csökken, így kevesebb véradás is elegendő a készlet pótlásához.

A szervezet arról is beszámolt, hogy Nógrád megyében a salgótarjáni területen 252, míg Balassagyarmat térségében 610 egységgel több vért vettek le idén október végéig, mint az előző év azonos időszakában.

– A fertőzöttek gyógyulása érdekében a plazmaferezisre jelentkező gyógyultak segítőkészsége is említésre méltó, elsősorban a nagyobb váro­sokból jelentkeznek mintavételre. A vérükben található ellenanyag mennyisége igen eltérő, tíz jelentkezőből átlagosan kettő felel meg a speciális donációhoz. Nógrád megyében eddig ez az arány ennél sokkal jobb: a négy jelentkező közül kettő volt alkalmas donációra – áll a vérellátó szolgálat közleményében. Mintavételre Salgótarjánban a területi vérellátóban van lehetőség.

Sokat segítenek a felépült betegek

Az Országos Vérellátó Szolgálat a közelmúltban donortoborzó felhívást indított: koronavírus-fertőzésből felépült betegeket várnak, akik vérplazmájukkal segíthetik mások gyó­gyulását. A vérükből előállítható különleges plazmakészítményt súlyos állapotú fertőzött betegek terápiájában alkalmazzák. Az eddigi eredmények alapján még több esetben lenne szükség ezekre a készítményekre, de ez csak a felépült betegek segítségével és együttműködésével lehetséges. A magyar koronavírus-fertőzöttek gyógyulási esélyeinek növelése érdekében a Dél-pesti Centrumkórház és az Országos Vérellátó Szolgálat a lehető legtöbb, korábban PCR-pozitív, de legalább 3 hete tünetmentes ember jelentkezését kéri. Segítségükre nagy szükség van, hogy kellő mennyiségű terápiás plazmakészítményt állíthassanak elő. Erről bővebb tájékoztatás a www.ovsz.hu címen olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában