járatsűrítés

2020.11.15. 11:30

Húsz új autóbuszt állítottak forgalomba Nógrád megyében

A már megvalósult beszer­zéseknek köszönhetően az elmúlt két évben országszerte 866 új és újszerű autó­busz állt forgalomba a Volánbusz Zrt.-nél és jogelőd társaságainál. Ez idő alatt húsz új járművet helyeztek forgalomba Nógrád megyében, de a flotta fiatalítását célzó program jövőre is folytatódik.

Palchuber Kinga

A Volánbusz kimondott célja a biztonságos és kényelmes utazás biztosítása

Forrás: NMH

Fotó: Hüvösi Csaba

A Volánbusz Zrt. Kommunikációs Igazgatósága lapunk megkeresésére arról adott tájékoztatást: a társaság kiemelt célja a biztonságos, kényelmes és környezetkímélő utazás biztosítása, az utazási igények legmagasabb szintű kiszolgálása, a szolgáltatási színvonal emelése és mindezek legfontosabb pillére, a járműállomány nagyarányú modernizációja. A már megvalósult beszerzéseknek köszönhetően az elmúlt két évben 866 új és újszerű autóbusz állt forgalomba országszerte.

Nógrád megyében 29 helyi és 175 távolsági autóbusz teljesít szolgálatot, az itteni járműállomány átlagéletkora jelenleg 13,82 év. A flottát folyamatosan korszerűsítik a biztonságosabb és kényelmesebb utazás érdekében: az elmúlt két évben húsz új autóbusz állt forgalomba a megyében.

A Volánbusz kimondott célja a biztonságos és kényelmes utazás biztosítása

A Volánbusz Zrt. járműfiatalítási programja folytatódik: 2021 végéig országosan további 574 új dízelüzemű, helyközi kivitelű és 114 gázüzemű autóbusz beszerzését tervezik.

Közszolgáltatóként az országban a Volánbusz Zrt. az elsők között kezdte meg az elektromos autóbuszok üzemeltetését. Kérdésünkre, hogy mi a társaság tapasztalata a nógrádi megyeszékhelyen tavaly áprilistól szolgálatot teljesítő, az önkormányzat tulajdonában lévő elektronikus autóbuszról, közölték: az üzemeltetést tekintve igen kedvezőek az észrevételek.

A nemzeti buszstratégia egyik elemeként 2022-től kizárólag elektromos autóbuszok helyezhetők üzembe a 25 ezer főnél népesebb magyarországi településeken. Ennek érdekében a társaság is részt vesz a Zöld Busz Programban, hogy tesztelje az elektromos autóbuszokat és az így szerzett további tapasztalatokat az új járművek beszerzése során hasznosítsa – tette hozzá a kommunikációs igazgatóság. Cél a járművek károsanyag-kibocsátási értékeinek csökkentése, ezért jelentős darabszámú elektromos és gázüzemű autóbusz beszerzését is tervezik a jövőben, az ezek működéséhez szükséges töltési infrastruktúra kialakításával együtt.

A közlekedési vállalat 16 megyei jogú városban, köztük Salgótarjánban biztosítja a menetrend szerinti helyi autóbusz-közlekedést. A veszélyhelyzet miatt országszerte több mint 330 többletjáratot állítottak forgalomba, illetve számos további vonalon szóló járművek helyett nagy kapacitású csuklós autóbuszok közlekednek, valamint több esetben egyszerre két autóbusz biztosítja az esetleges zsúfoltság csökkentését. Tájékoztattak, hogy Salgótarjánban a reggeli és a délutáni csúcsidőszakban tíz mentesítő és extra járat közlekedik a zsúfoltság elkerülése érdekében. A rásegítés a Bányagépgyár és a Camping-telep környékén élőket érinti elsősorban.

Szabályosan viseljük a maszkot

A társaság továbbra is arra kéri utasait, hogy hordjanak maszkot az autóbuszokon, továbbá az állomási és megállóhelyi helyiségekben is. A maszkviselést megtagadók kizárhatók az utazásból, és 8000 forint pótdíj fizetésére kötelezhetők. A társaság munkatársai rendszeresen ellenőrzik az előírások betartását, a rendelkezés bevezetése óta 27 esetben szabtak ki pótdíjat országszerte. Nógrád megyében nem volt szükség efféle intézkedésre. Fontos, hogy aki lázas és meghűléses tüneteket észlel magán, az ne vegye igénybe a közösségi közlekedési eszközöket. A Volánbusz fokozottan – minden éjjel és napközben – takarítja az állomásokat és a buszokat, vírusölő szerrel mossa le a kapaszkodókat. A védekezés eszközeire eddig félmilliárd forintot fordított a közlekedési vállalat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában