koronavírus járvány

2020.11.13. 11:30

Bezárták kapuikat a Nógrád megyei intézmények

A koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében a nógrádi városok önkormányzatainak többsége rendkívüli intézkedésekről döntött. Bizonytalan ideig nem látogatható például számos intézmény.

A salgótarjáni tanuszoda csak egy az elővigyázatosságból bezárt létesítmények közül

Fotó: H. Cs.

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere szerda este jelentette be közösségi oldalán a megyeszékhelyen csütörtöktől érvénybe lépő változásokat.

A városvezető arról számolt be, hogy bezár a József Attila Művelődési Központ és a Belvárosi Mozgásstúdió, a Balassi Bálint Megyei Könyvtár, a Dornyay Béla Múzeum, a Bátki József Közösségi Ház, valamint a Civil és Ifjúsági Ház is.

– A Városi Sportcsarnokot és a tanuszodát kizárólag versenysportolók látogathatják. A sportcentrumban, illetve az extrém sportpályán egyéni sportolásra van lehetőség, az amatőr csapatsport azonban tilos. A sportcentrumban a teniszsátor is zárva tart – tette hozzá a megyei jogú város első embere.

Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere szintén közösségi oldalán jelentette be az új szabályokat.

– A Gazdasági Műszaki Ellátó és Szolgáltató Szervezet konyhái továbbra is működnek. A helyben való étkezés a diákokon kívül mások számára nem lehetséges, az csak elvitellel megoldható. A sportcsarnokba új szervezetek – akiknek eddig nem volt időpontjuk – nem mehetnek, még akkor sem, ha egyébként lenne rá kapacitás. Azok közül is, akiknek már van fix időpontjuk, csak azok a csapatok látogathatják a csarnokot, ahol a szakági szövetség úgy dönt, hogy folytatódik a bajnokság, természetesen zárt kapus edzések, meccsek formájában – tudatta Csach Gábor.

Hozzátette: az idősek vásárlási idősávját egyelőre nem vezetik be a városban. Bezárják viszont a Vizy utcai „lengyel piacot”, az ottani árusok bemehetnek a Thököly utcaira. A többi vásárhely nyitvatartását nem korlátozzák, a péntekenkénti termelői piac zavartalanul működik.

– A gyermekjóléti szolgálat és a védőnők esetében utasítottuk a kollégákat a személyes kontaktusok minimalizálására. Kértük, hogy a munka jelentős részét telefonon vagy interneten keresztül bonyolítsák le. A művelődési központban folyamatban vannak a folyó képzések, illetve a honvédségi kiképzés folytatásának jogszabálynak megfelelő biztosítása. Megkértem a könyvtár és művelődési központ munkatársait, hogy még ezen a héten dolgozzák ki azokat a házhoz menő, illetve virtuális szolgáltatásaikat, városrész-élénkítő programjaikat, amelyek az adventi időszakban a lelki töltődést, a szolgáltatások elérését lehetővé teszik a ránk váró egyre sötétebb hetekben – fejtette ki Csach Gábor.

A salgótarjáni tanuszoda csak egy az elővigyázatosságból bezárt létesítmények közül

Bátonyterenyén a tanuszoda, valamint az Ady Endre Művelődési Ház és Könyvtár bezárta kapuit, nem fogad látogatókat.

– A kulturális intézmény átáll online módra. Ahogyan a koronavírus-járvány tavaszi első hulláma idején, úgy most is az interneten igyekszünk különböző programokat biztosítani – tájékoztatott Maruzs-Molnár Ágnes ügyvezető, hozzátéve:

– Már november 16-tól, hétfőtől lehetőség lesz telefonon és interneten is a könyvek kölcsönzésére, amit igény esetén ki is szállítunk olvasóinknak. Emellett csatlakoztunk az Országos Rajzfilmünnephez is, ennek keretében november 14–15-én saját videómegosztó csatornánkon ismert mesefilmeket, és a városról készült bemutatkozó videókat láthatnak az érdeklődők.

Mint mondta, ezenkívül is számos ötletet szeretnének megvalósítani, egyebek mellett az Európai Hulladékcsökkentő Héthez csatlakozva újrahasznosított eszközökből, tárgyakból készült alkotásokat várnak. Az ezekről készült fényképeket az intézmény külső falán fogják majd elhelyezni, így megtekinthetik azokat a járókelők.

– Bátonyterenyén a műfüves pályát csak a helyi focicsapat használhatja szervezett edzésekre, más nem látogathatja – fogalmazott dr. Lengyel Tamás jegyző, aki azt is elmondta:

– A szabadtéri kondiparkban azonban lehet gyakorlatokat végezni. A játszótereket is lehet látogatni, azonban ott a maszk viselése kötelező. A városban a gyerekesély iroda, és a kisterenyei településrészen működő civil ház sem fogad látogatókat.

Rétságon, a polgármesteri hivatalban továbbra sem lehet személyesen ügyet intézni, s ugyanez vonatkozik a család- és gyermekvédelmi szolgálatra is.

Stayer László, Szécsény polgármestere korábban arról tájékoztatta lapunkat, hogy a településen az országos szigorításokon kívül egyelőre nem terveznek bevezetni további intézkedéseket.

Pásztón több intézmény is bezárta kapuit, bizonyos helyeken pedig szigorításokat vezettek be.

A településen lévő Zsigmond Király Általános Iskola egész területén kötelező maszkot viselni, még az intézmény udvarán is, valamint a másfél méteres távolságot is be kell tartani.

A Pásztói Múzeum a közösségi oldalán közölte a hírt, miszerint bizonytalan ideig zárva tart a látogatók előtt a bejelentés értelmében, valamint tekintettel a koronavírus terjedésének lehetséges kockázataira. Ezen túlmenően a Teleki László Városi Könyvtár és Művelődési Központ sem fogad vendégeket határozatlan ideig.

A Mikszáth Kálmán Gimnáziumban átálltak digitális oktatásra, a kollégiumból pedig a diákok haza költöztek. A szóbeli érettségi vizsgákat, valamint az Oktatási Hivatal által szervezett versenyeket azonban lebonyolítják, de a járványügyi szabályoknak megfelelően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában