Salgótarjáni Mályvavirág Pont

2020.11.15. 14:15

A televízióban indul útjára a méhnyakrák elleni kampány Tarjánban

A méhnyakrák felszámolásának felgyorsítását célzó globális stratégia indul útjára szerte a világban november 17-én. A kezdeményezéshez szerte a világban csatlakoznak, így egyebek mellett a Salgótarjáni Mályvavirág Pont is készül egy beszélgetéssel, amelyet az érdeklődők a televízióban követhetnek majd nyomon.

Veres Edina

Forrás: NMH

Fotó: H. M

A több, mint kétszáz féle daganatos betegség között van egy, amelynek már ismerjük a kiváltó okát. Ez a méhnyakrák, amely ellen a védekezési rendszer napjainkban két lábon áll: az elsődleges megelőzést a védőoltás, míg a másodlagos védvonalat a szűrés jelenti.

Kreicsi Mária, a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetének elnöke, illetve a megyeszékhelyen működő Mályvavirág Pont vezetője elmondta: idén augusztusban az Egészségügyi Világközgyûlés elfogadott egy határozatot. Ez magába foglalja a méhnyakrák felszámolását és az e törekvés megvalósítására irányuló stratégia elfogadását is.

– A méhnyakrákot megszüntetheti a világ és ezt ideje is megtenni. Az ügy jelentőségét mutatja az is, hogy még a COVID-19 járvány jelentette veszélyhelyzetben is támogatják e kezdeményezést a világ országai. A WHO, azaz a World Health Assembly hivatalosan bejelentette: elindítja november 17-én az úgynevezett megszüntetési kampányt. Ennek keretében egyebek mellett Amerika, Európa, Afrika, Dél-Ázsia és a Csendes-óceán országaiban helyi eseményeken ünneplik az indulást. Az Egészségügyi Minisztériumok aznap szűrővizsgálatokat, míg a betegtámogató csoportok helyi megbeszéléseket szerveznek. Az eseményt a világ minden régiójában azok a nők fogják megnyitni, akik túlélték a méhnyakrákot. Emellett pedig – sok minden más mellett – a műemlékeket és az épületeket a méhnyakrák tudatosságának színével, a kékeszölddel fogják megvilágítani világszerte – mondta Kreicsi Mária, hozzátéve – A cél nem más, minthogy 2030-ig minden országban megvalósuljon 90 százalékos Human Papilloma Vírus (HPV) átoltottság, illetve a szűrési megjelenés legalább 70 százalékos legyen.

A hazai eseményeket szervező Mályvavirág Alapítvány 2013. májusában alakult azzal a céllal, hogy egyszer elmondhassuk: Magyarországon egyetlen nőt sem veszítünk el méhnyakrák miatt. Az alapítvány tagjai azon dolgoznak, hogy minél több ember jusson naprakész szakmai információhoz a megelőzés fontosságáról. Ezért jött létre a Mályvavirág Pontok hálózata az országban. Salgótarjánban is létrehoztak egy ilyen pontot 2018. február 20-án, ezzel hazánkban a hatodik volt a városok és települések között a megyeszékhely.

A világméretű esemény indító napjához a Salgótarjáni Mályvavirág Pont az Egészség Est tévéadás keretében csatlakozik, ahol egy méhnyakrák érintett mellett szakemberek is megszólalnak a témával kapcsolatban.

– Az Egészség Est című műsort a városi televízió november 17-én fogja közvetíteni 19 óra 30 perctől, majd több alkalommal ismételni fogják az adást. Egyfajta kerekasztalbeszélgetés lesz ez a témáról, amit a Mályva Pont vezetőjeként szerveztem, illetve a moderátor szerepét is én töltöm majd be. A riportalanyom, Balogh Nárcisz, egy fiatal méhnyakrák túlélő lesz, aki elmeséli majd a történetét. Mellette vendégem lesz Feketéné dr. Zeke Ildikó megyei tisztifőorvos és Dr. Pasztuhov Ágoston szűlész-nőgyógyász főorvos is. A Covid-19 járvány miatt sajnos nem tarthatjuk meg a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban tervezett nyilvános rendezvényünket – közölte.

A Salgótarkáni Mályvavirág Pont vezetője emellett abban bízik, hogy megyénk településeinek vezetői köréből, csakúgy, mint a lakosok közül minél többen csatlakoznak majd ehhez a kezdeményezéshez. Hiszen ahogy fogalmazott: meg kell ragadni azokat a lehetőségeket, amelyek jelenleg elérhetők méghozzá azért, hogy a ma született lányok egy e betegségtől már mentes világban élhessenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában