utcára tett, kóbor állatok

2020.11.21. 11:27

A hideg és a vírushelyzet is a nógrádi állatmenhelyek ellen dolgozik

Ősz közepén járunk, a ködös, nyirkos, hideg időjárás már most sem kegyes az utcára tett, kóbor állatokhoz. A kemény mínuszok pedig még előttünk állnak. A zord idő és a járvány miatti szigorítások még nagyobb kihívások elé állítja az állatvédő szervezeteket és a menhelyeket, amelyek nyáron sincsenek könnyű helyzetben.

Gulyás Edina

Örökbefogadásra télen is van lehetőség, de csak a biztonsági előírásokat betartva, csoportos látogatókat fogadnak

Forrás: Illusztráció

Fotó: Huszár Gábor

– Még a hideg idő beállta előtt beszerezzük az ólakba való szalmát és a kennelek aljába a tiszta, puha faforgácsot – tájékoztatott Paróczai Katalin, a salgótarjáni Mancs a Szívben Állatvédő Egyesület tagja, hozzátéve: – Annyiban jelent nem is nehézséget, sokkal inkább pluszmunkát télen az állataink ellátása, hogy ezeket időközönként cserélni kell. A forgácsot szinte naponta, a szalmát hetente két-három alkalommal, attól függően mennyire esős-havas az időjárás. Az ólakat sohasem béleljük rongyokkal, hiszen azok azonnal átnedvesednek, bedohosodnak, így nem védenek a hideg ellen.

Mint mondta, nem jellemző, hogy télen több állat kerülne az utcára. Tapasztalataik szerint a tüzelési időszakok után növekszik meg a kitett, elkóborolt kutyák száma.

– A vírus első hulláma idején nagyon nehéz volt beszerezni a megfelelő mennyiségű tápot. Heteket kellett várni, hogy a megrendelt eledel megérkezzen. Abban az időszakban a hétvégi sétáltatós napokat is meg kellett szüntetnünk – közölte Paróczai Katalin, aki azt is elmondta: – Jelenleg folyamatosan van lehetőség az örökbefogadásra, természetesen a biztonsági előírásokat betartva. Előre leegyeztetett időpontokban csak kisebb létszámú csoportokat, személyeket fogadunk.

Örökbefogadásra télen is van lehetőség, de csak a biztonsági előírásokat betartva, csoportos látogatókat fogadnak Fotó: Illusztráció

Az állatvédő azt is kifejtette: Mint minden állatvédő szervezetnek, nekik is óriási szükségük van adományokra. Elsősorban élelemre és orvosi költségekhez való hozzájárulásra. Sajnos az elmúlt hónapokban egyre több legyengült, beteg és balesetes kutya és macska került a gondozásukba, akik hosszabb ideig tartó orvosi kezelésre szorultak.

– Mindezek nagy anyagi terhet rónak a költségvetésünkre. A kennelek építéséhez is szívesen fogadunk felajánlásokat, hogy minél több állatot meg tudjunk menteni, de természetesen minden segítségért hálásak vagyunk – fogalmazott Paróczai Katalin.

Balassagyarmaton és környékén nincs menhely, így még nehezebb helyzetben vannak az állatvédő szervezetek. Menhely hiányában csak azokra a családokra számíthatnak, akik ideiglenes befogadással segítik munkájukat.

– A téli időszakban van a legkevesebb esélyük a kóbor ebeknek az életben maradásra. Megfelelő táplálás és meleg búvóhely híján könnyen megfagynak, főleg a kölykök – tájékoztatott Dallos Szilvia, a San Lazaro Állatvédő Alapítvány tagja, hozzátéve: – A vírus szerencsére még egyetlen befogadó családot sem érintett. Azonban sok tulajdonos, aki karanténba vagy kórházba kerül, tőlünk kér segítséget a kutyák ellátásához. Egyre több olyan esettel is találkozunk, hogy a gazda meghal, az állatok pedig ott maradnak. A korlátaink miatt más szervezetekre vagyunk utalva.

Mint mondta, nagy szükségük van az anyagi támogatásra is, mivel az adó felajánlott egy százalékára csak a következő évtől lesz jogosult a szervezet. A legnagyobb segítség az lenne a számukra, ha átmeneti befogadók jelentkeznének az alapítványnál.

A fejekben kellene rendet tenni

A kóbor állatok tekintetében az egész országban rossz a helyzet, de Nógrád a legutolsó a sorban – mondta Dallos Szilvia. – Nemcsak az utcára tett kutyák okoznak fejtörést, hanem az is, hogy sokan nagyon rossz körülmények között tarják az állataikat. Rengeteg a rövid láncon tartott eb, a legtöbbnek nincs olyan helye, ahová elhúzódhatna az időjárás viszontagságai elől. Az emberek gondolkodásában kellene rendet tenni, mert nagyon sokan nem tartják be az állatvédelmi törvényben előírtakat. – A helyi polgármestereknek és a jegyzőknek határozottabban kellene eltiltani azokat az állattatástól, akik nem megfelelő körülmények között nevelik kutyáikat, macskáikat – hangsúlyozta az állatvédő. Két-három év alatt megnyugtatóan lehetne a kóbor ebek sorsát rendezni, ivartalanítással és törvénymódosítással.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában