támogatás

2020.10.29. 17:00

Segítik a „fészekrakókat” Nógrád megyében

Szűkebb hazánk önkormányzatai számos módon igyekeznek segíteni a fiatalok első lakáshoz jutását. Legtöbbször kamatmentes kölcsön, vissza nem térítendő támogatás vagy éppen a fecskelakások formájában.  

Lászlók Judit

Balassagyarmaton 1998 óta létezik az első lakáshoz jutók támogatása

Forrás: Archív fotó: Torjay Attila

Balassagyarmaton 1998 óta létezik az első lakáshoz jutók támogatása.

– Használt lakás vásárlásánál ez jelenleg egymillió forint kamatmentes kölcsönt jelent, míg újnál kétmillió forintot – mondta el lapunknak Csach Gábor.

A város polgármestere hozzátette: a hitelt nyolc év alatt kell visszafizetni.

A gyermekek után 2018 óta már vissza nem térítendő támogatás is jár: egy gyerek esetén százezer, kettőnél háromszázezer, míg háromnál ötszázezer forintot vehet fel a fiatal család.

– Tavaly bevezettük az első balassagyarmati lakáshoz jutást is, ami azt jelenti, hogy egy személynek lehet más településen ingatlantulajdona, a lényeg, hogy a városban lakjon életvitelszerűen. Ezen túl nagycsaládos ingyen telkeket adunk 2017 óta, illetve önköltséges közművesített építési telkeink is vannak. Mindemellett a fecskelakás programunkban tizenegy lakásban húsz fiatalnak biztosítunk két évre ingyen bérlakást, csak a rezsit kell fizetniük. Így tudnak gyűjteni az első saját házukra, amelyet most megkönnyítenek olyan kormányzati programok, mint a babaváró hitel és a családi otthonteremtési kedvezmény – fejtette ki a városvezető.

Balassagyarmaton 1998 óta létezik az első lakáshoz jutók támogatása
Fotó: Archív fotó: Torjay Attila

 

Csach Gábor kitért arra is, hogy a városban az elmúlt öt évben összesen ötvennyolc család kapott mintegy hatvanhárommillió forint visszatérítendő támogatást. Hat család pedig másfél millió forint értékben részesült eddig vissza nem térítendő támogatásban.

A nagycsaládos telkekből hatot kiosztottak már, önköltséges közművesített telekből hármat értékesítettek.

Mindezek mellett a hiányszakmákra vonatkozó ösztöndíjprogram keretében havi százezer forint támogatásban részesülhet a Balassagyarmaton letelepedő fiatal, illetve minden újszülött ötvenezer forint kelengyepénzt kap.

Önkormányzatokra is számíthatnak az otthonteremtők.

– Tervezzük a program bővítését, de egyelőre a koronavírus miatt kivárjuk a város gazdaságának stabilizálódását – hangsúlyozta a polgármester.

Nézsa község önkormányzata is igyekszik támogatni az első lakáshoz jutókat a faluban.

– Az önkormányzatunk az első lakáshoz jutók számára biztosít egy egyszeri támogatást – mondta Styevó Gábor polgármester.

A településvezető hozzátette: használt lakás vásárlása esetén ötvenezer forint, míg új ház építésénél százezer forint jár. Ezt pedig az adásvételi szerződés megkötését vagy használatbavételi engedély kézhez kapását követően kell kérelmezni.

Aki jogosult a támogatásra, annak fél éven belül kiutalják a hozzájárulást.

Támogatják a letelepedést

Szügy önkormányzata nemrég határozott úgy, hogy a település népességmegtartó képességének növeléséért, a hosszú távú letelepedés elősegítéséért, a kedvezőbb demográfiai mutatók eléréséért hozzájárul az építési telek vásárlásához. – A lakáscélú támogatás formája egyszeri, vissza nem térítendő – mondta Frenyó Gábor. Szügy polgármestere hozzátette: – Ez maximum egymillió forint, s nem haladhatja meg az ingatlan vételárának ötven százalékát. Kizárólag az önkormányzattól vagy magánszemélytől Szügy közigazgatási területén vásárolt építési telek vételárának megfizetéséhez használhatják fel azok, akik nem rendelkeznek lakóingatlannal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában