sokszínű

2020.10.05. 13:50

Rengeteg madarat megcsodálhattak a kisterenyei gyűrűzésnél

Az Európai Madármegfigyelő Napok apropóját az őszi madárvonulás adja, amikor is a szakemberek ingyenes programokkal csábítják szabadba a lakosságot. E programhoz csatlakozva múlt szombaton Kisterenyén a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Nógrád Megyei Helyi Csoportja madármegfigyeléssel- és gyűrűzéssel várta az érdeklődőket, akik testközelből váltak részeseivé a madárvilág csodáinak.

Palchuber Kinga

A hagyományosan október első hétvégéjére meghirdetett Európai Madármegfigyelő Napokat a Nemzetközi Madárvédelmi Tanács, a BirdLife International még 1993-ban indította hódító útjára.

Immár huszonhét éve örvend töretlen sikernek a rendezvénysorozat, amelyhez már közép-ázsiai partnerek is csatlakoztak, így két kontinens őszi madárvonulásáról is gyűjthetővé váltak az adatok.

A program magyarországi koordinátora a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), amelynek Nógrád Megyei Helyi Csoportja múlt szombaton Kisterenyén biztosított az érdeklődőknek nem mindennapi élményeket.

Molnár Márton, a nógrádi csoport titkára elmondta: a rendezvény egyrészt európai szintű információgyűjtést tesz lehetővé az őszi madárvonulásról, másfelől a madárvédelem fontosságára is felhívja a figyelmet. Hozzátette: a program a szakmai célok mellett a közösségerősítést is támogatja, hiszen a lakosságot a madármegfigyelés közös élménye még közelebb hozhatja egymáshoz.

– Nógrád megyében évek óta nagy sikere van az Európai Madármegfigyelő Napoknak, korosztálytól függetlenül szép számban csatlakoznak programjainkhoz. Kisterenye kiváló helyszínnek bizonyult a madarak gyűrűzéséhez és megfigyeléséhez, ugyanis madárvilága rendkívül sokszínű. A gyűrűzés során tudományos céllal megjelöljük a befogott madarakat, hogy vonulási szokásaik és útvonalaik nyomon követhetőek legyenek – ismertette Molnár Márton.

A szakember a résztvevőkkel közösen ellenőrizte a helyszínen felállított hálókat, a befogott madarakat pedig mindenki testközelből csodálhatta meg. Mindez a gyerekek és a felnőttek számára is izgalmas kikapcsolódási lehetőséget jelentett, akik nem csupán a szakemberek munkájával, hanem a különféle madárfajokkal is megismerkedhettek. Kisterenyén elsősorban a nádi énekesmadarak felbukkanása a jellemző, de az elmúlt években volt már példa különlegesebb példányok, mint a kékbegy megjelölésére is.

A madárgyűrűzés mellett a tollasok közelebbi megfigyelésére is alkalma nyílt a jelenlévőknek, hiszen kézi távcső és teleszkóp segítségével is leskelődhettek az élőlények után. A családok és az idősek is kényelmesen tudtak csatlakozni a szabadtéri kalandozáshoz.

„Kibéreltük” a dobogós helyeket

A program egy játékos verseny is az országok között, ahol a helyszínek, a résztvevők és a megfigyelt madarak száma alapján hirdetik ki a virtuális dobogós helyeket. Az összesített eredmények szerint 2019-ben 35 ország 1089 helyszínén több mint 4,2 millió madarat figyelt meg a mintegy 29 ezer résztvevő. Magyarország általában mindig jól szerepel a megmérettetésen. Tavaly mindhárom kategóriában – 140 helyszínnel, 3128 érdeklődővel és 325 039 példánnyal – sikerült elfoglalnunk a dobogós helyeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában