Támogatás

2020.10.24. 07:00

Régen halogatott felújításokba vághatnak bele a nógrádi családok

Mint arról portálunkon már beszámoltunk a minap, otthonfelújítási programot indít a kormány január 1-től. Szűkebb hazánk országgyűlési képviselői nagyszerű lehetőségnek tartják a kezdeményezést. Egy helybeli építési vállalkozó véleménye szerint, a támogatás azoknak is meghozhatja a felújításhoz való kedvet, akik eddig kisebb munkálatokba sem mertek belevágni a költségek miatt.

Munkatársainktól

Salgótarján. Építkezés illusztráció, Oláh Zoltán építkezési vállalkozó.

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a közelmúltban bejelentette: ha valaki 2021. január 1-je után felújításba kezd és gyűjti a számlákat, a költségeinek felét – legfeljebb hárommillió forintot – az állam visszautalja neki. Ez vonatkozik az anyagbeszerzésre és a munkadíjra is.

A bejelentéssel kapcsolatban felkerestük szűkebb hazánk országgyűlési képviselőit, illetve kikértük egy építési vállalkozó, és egy tüzép ügyvezetőjének a véleményét is.

Becsó Zsolt országgyűlési képviselő a kormány legújabb családtámogatási döntésével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy ez egy nagyszerű lehetőség, és akik élnek ezzel, azoknak biztos tető lesz a fejük felett. Mint mondta, ezt a kormány biztosítja a családok részére, legyen szó anyagbeszerzésről vagy munkaerőköltségről, és bármilyen felújításra felhasználható.

A képviselő kiemelte: fontos, hogy minél többen megismerjék az új programot és éljenek vele, hiszen ez egy csodálatos dolog a családoknak országszerte, így megyénkben is. Bízik benne, hogy szűkebb hazánkban is kihasználják minél többen a lehetőséget, és ezáltal otthonossá teszik lakásukat, házukat.

Belső átalakításokra, felújításokra számítanak elsősorban a nógrádi mesterek
Fotó: H. M. / NMH

A nyugat-nógrádi térség országgyűlési képviselőjének is pozitív a bejelentéssel kapcsolatos véleménye. Amint azt Balla Mihály kifejtette: nagy örömmel támogatja a kormány és a családügyekért felelős tárca új programját.

– Ez különösen azoknak a gyermeket nevelő családoknak tud majd segítséget adni, akik szeretnék felújítani otthonukat. Személyesen is tapasztaltam, hogy itt vidéken gyakori az olyan helyzet, amikor szülőktől, nagyszülőktől megöröklik a lakóingatlant a fiatalok, és azt újítják fel. Ez a program nagyon jól illeszkedik a már meglévő otthonteremtési programhoz, amellyel azokat a dolgozó fiatalokat támogatják, akik családot alapítanak, illetve gyermekeket nevelnek – hangsúlyozta Balla Mihály. Hozzátette: bízik benne, hogy térségükben is sokan fognak élni ezzel a lehetőséggel, s ezzel az itteni települések népességmegtartó tárháza bővülni fog.

Deák Attila, a salgótarjáni Silver Tüzép tulajdonosa szerint várhatóan 10 százalékkal lesz magasabb az építőanyagok iránti érdeklődés.

– Azt nem tudhatjuk pontosan előre, hogy mekkora hatást gyakorol majd az emberek felújítási kedvére a bejelentés. Azt nem tartom valószínűnek, hogy annyival növekedne az építőanyagok iránti kereslet, ami miatt a gyártóknak a közeljövőben emelni kellene az áraikat. Azt hiszem, a bejelentés hatására inkább arányaiban fog változni a kereslet, így például többen fognak érdeklődni a felújításhoz, de kevesebben a lakásépítéshez szükséges termékek iránt. Ennek következtében úgy vélem, nem fog megnőni az összkereslet, inkább csak átalakul a piac.

Deák Attila arra is kitért, mivel a támogatás várhatóan január elsejétől igényelhető, nem kell már most a tüzépekre szaladni. Elég az év első hónapjaiban hozzálátni a felújításhoz szükséges anyagok megvásárlásához.

Már jó ideje foglalkozik lakó- és nem lakóépület építésével a salgótarjáni Entria Team Kft. Oláh Zoltán ügyvezető igazgató lapunk érdeklődésére kifejtette: a bejelentés hatására százszázalékos élénkülést vár az építőiparban.

– Abban bízom, hogy azoknak a többsége, akik eddig a költségek miatt nem mertek belefogni egy családi ház vagy egy lakás rendbetételébe, ezután vállalkoznak majd a felújításra. Persze, ehhez a támogatással együtt is szükség van egy alaptőkére. Emiatt attól tartok, hogy még így is lesznek olyanok, akik ezt nem engedhetik majd meg maguknak.

Oláh Zoltán szerint a környéken inkább kisebb felújításokba fognak majd bele az emberek, így feltehetően 500 ezer és 1 millió forint közötti támogatást igényelnek a legtöbben.

– Valószínűleg a megyében inkább a kisebb lakások belső átalakításai, illetve tavasztól a tetőcserék fognak az előtérbe kerülni. Ezek azok a munkálatok, amikkel kapcsolatban az embereknek nagy segítséget jelent a támogatással kapható plusz néhány millió – mondta Oláh Zoltán.

Hozzátette: jelenleg egy családi ház tetőfelújítása 4–5 millió forintra rúg. A szakember véleménye szerint sokan fognak élni ezzel a lehetőséggel. Emiatt érdemes még az ünnepek előtt lefixálni az időpontot a vállalkozókkal, hogy ütemezni tudják a munkát.

– Véleményem szerint érdemes legalább két szakembertől ajánlatot kérni, de azt minél korábban. Azt fontos tisztázni, hogy a helyi vállalkozók közül sokan budapesti munkák elvégzésével keresik a kenyerüket. Nem valószínű, hogy ők egy kétszobás kis vidéki lakás kifestését el fogják vállalni. Salgótarján környékén a cégünkkel együtt hozzávetőleg 20–30 olyan vállalkozó elérhető, akiknek a tevékenységi köre szinte mindent lefed – hangsúlyozta Oláh Zoltán.

Éppen ezért azt javasolja, hogy senki ne halogassa túl sokáig a döntést. Várhatóan az emberek többsége a tavasz beköszöntével kíván majd nekilátni a felújításnak, így aki csak akkor keres vállalkozót, már könnyen szakember híján maradhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában