párlat verseny

2020.10.30. 19:45

Nemzetközi aranyérmet kapott a nógrádikumnak számító sóshartyáni borzagpálinka

Tóth Adrián, aki a szakmáját tekintve mérnökinformatikus, három éremmel és egy különdíjjal tért haza pálinkáival idén szeptemberben a Brillante – 2020 Hungarian Spirits Award Bér- és Magánfőzők Nemzetközi Párlat Versenyéről. Adrián magánfőzőként indult több mintával. Az aranyérmet és a különdíjat is a vidékünkre jellemző borzagpálinkájával nyerte. A bíráktól az összes szempontnál az elérhető legmagasabb pontszámot megkapta.

Fodor Orsolya

Tóth Adrián termékeivel és a versenyen elnyert díjakkal. A pálinkafőzés aktív pihenés számára Fotó: H. M.

Fotó: Hegedűs Márk

– Régebben a pálinkát nem tartottam finomnak, azt gondoltam, hogy ez valami rettenet. Régi módon készültek azok az italok, ami miatt ez a vélemény fogalmazódott meg bennem – mondta Tóth Adrián, aztán folytatta: – Régen a cefrébe belekerült minden. Nekem az így készült pálinkák sosem ízlettek!

Mint mondta, néhány éve azonban találkozott olyan nedűvel, ami megváltoztatta a véleményét. Ekkor jött rá, hogy nem csak rossz oldala van ennek az italnak. Ezt is lehet élvezettel ízlelgetni, nem pedig csak gyorsan lenyelni, hogy az ember hamar túl legyen rajta.

– Ma, 40 évesen elmondhatom, hogy már lassan öt éve alkalmanként fogyasztok minőségi termékeket. Mielőtt magam is hozzáfogtam a pálinkák főzéséhez, sokat olvastam a cefrekészítés technikájáról – mondta Tóth Adrián. – Az első cefrémből még főzdében készült pálinka, ami elég jól sikerült. Én mégis úgy éreztem, hogy ebből többet is ki lehetett volna hozni. Ezen a ponton döntöttem úgy, hogy magam fogom otthon befejezni az egész folyamatot.

Tóth Adrián termékeivel és a versenyen elnyert díjakkal. A pálinkafőzés aktív pihenés számára Fotó: H. M.

Az informatikus azt is elárulta: rengeteget tanult a szakirodalomból és úgy véli, hogy a cefrekészítés nagyon fontos a jó pálinka szempontjából. Ha jó a cefre, akkor abból lehet jó és rossz pálinkát is csinálni, de ha rossz a cefre, akkor attól már nem várható jó végtermék.

– Pálinkakészítéssel hobbiként foglalkozom, a munkám mellett. Izgalmas kihívás számomra, hogy mit tudok kihozni a gyümölcsből – hangsúlyozta Tóth Adrián.

– Eddig két versenyen vettem részt. Először egy mintával neveztem és akkor bronzérmet hozhattam haza a bor­zaggal. A bírálati lapon pontosan leírták, hogy mik a hiányosságok. Idén igyekeztem tanulni a szakértők észrevételeiből. Úgy tűnik, teljesítettem a feladatot, mert minden szempontból megkaptam a legjobb értékelést. A pálinkám aromáját annyira harmonikusnak találták, hogy az aranyérem mellé még különdíjjal is jutalmazták.

Tóth Adrián elmondta: összesen hat pálinkával nevezett a legutóbbi versenyre. Az általa készített borpárlat ezüstérmes lett, a sárgabarack pedig bronzot kapott.

A versenyen elnyert díj
Fotó: H. M. / NMH

Arról is beszámolt, hogy idén borzagból és szilvából főzött nedűt, de lehet, hogy körtével vagy birsalmával is próbálkozik. Mivel a közigazgatásban dolgozik, a pálinkafőzés kikapcsolódás számára, szeret a természetben tartózkodni.

– A borzagot például augusztusban és szeptemberben gyűjtöm, de idén nem volt valami jó a termés – fogalmazott Tóth Adrián. – A megye egész területét bejártam. Idén is sikerült annyit szedni, hogy kisebb mennyiséget elő tudtam állítani belőle. Az, hogy milyen eredménnyel szerepel a friss pálinka a megmérettetésen, csak jövőre fog kiderülni. Én elégedett vagyok vele…

Kísérletek a kajszibarackkal és a további versenyzéssel

– Célom most egy kimagasló minőségű sárgabarack előállítása, ez a fajta pálinka ugyanis az ország minden részén előfordul, és kihívásnak érzem, hogy ne csak a megyénkre jellemző kuriózummal érjek el sikereket – mondta Tóth Adrián. – Azokkal a mintákkal, amire nem kaptam díjat, az volt a célom, hogy tapasztalatot szerezzek, és megértsem a bírák gondolkodását. Volt olyan mintám, amiről teljesen biztosan tudtam, hogy semmilyen esélye nincs semmire. Csak kíváncsi voltam, hogy mi mindent vesznek észre, és hogy fogalmazzák meg a bírálati lapon a hibákat. Szerencsére a hozzáértésük nem hagyott kivetnivalót. Az illatból és ízből bármilyen nem ideálisan zajló folyamatot pontosan meg tudtak nevezni. Nekem egy bírálati lap a hibajavítási folyamatnak a kezdete – hangsúlyozta Tóth Adrián. – Most azon gondolkodom, hogy egy más megmérettetésre is benevezem a készítményeimet. Jövőre ismét több pálinkával fogok versenybe szállni, és remélem, még jobb eredményt tudok elérni, mint az idei volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában