Korszerűsítés

2020.10.09. 14:22

Iskolaavató: Soltész Miklós szerint a nemzetet is erősíti a nézsai beruházás

Nézsán nemrégiben számos beruházás valósult meg. Többek között megtörtént az önkormányzat épületeinek energetikai korszerűsítése, megújult a művelődési ház, felújították a Szent János szobrot, valamint az általános iskola is sok fejlesztéssel gazdagodott. Mindezt egy ünnepélyes projektzáró rendezvényen adtak át hivatalosan is.

Lászlók Judit

Forrás: NMH

Fotó: T. A

A Mikszáth Kálmán Iskola udvarán megrendezett ünnepségen Kucsera Andrásné, a Nézsai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte magyarul és szlovákul is a résztvevőket. Ebben megemlékezett a kezdetekről, amikor még csak 106 tanulója volt az intézménynek és azt a bezárás fenyegette. Majd kiemelte, hogy amióta az intézmény fenntartója a nemzetiségi önkormányzat, nem csak a tanulók létszáma növekedett, hanem több fontos projekt is megvalósult. Megújult többek között az aula, az udvar és a sportpálya, felújították a tantermeket, egyéni foglalkoztatót alakítottak ki, beszereztek egy iskolabuszt, valamint új eszközöket és bútorokat is vásároltak. Önerőből pedig egy konyhát is kialakítottak az épületben. Az 1980-as évek óta pedig most először fordul elő, hogy az iskolában két első osztályt is indítottak.

Soltész Miklós, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a szlovák nemzetiségi önkormányzatok hét nemzetiségi köznevelési intézményt tartanak fent, köztük egyet Nézsán. A településen az elmúlt években az önkormányzat, az országgyűlési képviselő, valamint országos és helyi vezetők összefogásával jöttek létre a beruházások. Az államtitkár kitért arra is, hogy a magyar és a szlovák kormány együttműködésével épül meg.

Budapesten az összmagyarországi szlovákság otthonául szolgáló központ. Emellett felhívta a figyelmet arra is, hogy már megjelentek a nemzetiségi civil kiírások.

A 450 millió forintos keretre november 2-ig lehet pályázni, de hamarosan kiírják a következő két tendert is. Végül pedig arra kérte a diákokat, hogy a középiskolai vagy felsőoktatási tanulmányaik befejezése után jöjjenek vissza Nézsára és szolgálják azt a közösséget, amely oly sokat ad nekik.

A rendezvényen beszédet mondott még Balla Mihály, országgyűlési képviselő, valamint Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke.

Ezt követően Máthé György helyettes plébános megáldotta a Mária zarándokútvonalon lévő felújított Szent János szobrot. Az alkotást renoválására a Nézsai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat a Miniszterelnökség Bethlen Gábor Alapítvány útmenti keresztek felújítása című kiírásán nyert el hatszázhuszonkilenc ezer forintot.

Korszerűsítették az önkormányzati épületeket

Nézsa önkormányzata épületeinek energetikai korszerűsítésére is nyert el támogatást. A pályázat által megvalósult az iskola, a háziorvosi-, fogorvosi-, és védőnői rendelő épületének energetikai korszerűsítése. A Vidékfejlesztési pályázaton megszerzett összeg pedig lehetővé tette az energiahatékonyság fokozását a közösségi funkciót betöltő művelődési ház épületében. Utóbbihoz az önkormányzat 19 millió forint önerővel járult hozzá. – Az iskola és orvosi rendelő felújítása 90 millió forintból valósult meg – mondta Styevó Gábor. A polgármester hozzátette: – Az intézményben kicserélték a nyílászárókat, korszerűsítették a fűtési rendszert, valamint a padlás födémet hőszigetelték. Az orvosi rendelő épületének külső homlokzata hőszigetelést kapott, illetve kicserélték a kazánt, napelemeket telepíttetek, valamint a padlásfödémet hőszigetelték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában