október 23.

2020.10.23. 19:50

Így tisztelgett Nógrád megye 1956 emléke előtt

Körképünkben összegyűjtöttük, hogy a megye különböző pontjain hogyan emlékeztek a 64 évvel ezelőtti eseményekre.

Munkatársainktól

Balassagyarmat - 2020-10-23 - 56-os megemlékezés - Torjay Attila

Forrás: NMH

Fotó: T.A.

Salgótarján

A megyeszékhelyen rendezett megemlékezésről korábban már beszámoltunk.

 

Balassagyarmat

A Bajcsy úti emlékműnél megtartott 56-os ünnepi megemlékezésen Balla Mihály országgyűlési képviselő mondott beszédet.

– Az ünnep nem más, mint a múltunk által ránk ruházott felelősség vállalása – összegezte a képviselő ünnepi gondolatait. Az elmúlt 30 évben felnőtt egy nemzedék, akik számára már csak legfeljebb történelem, vagy nyűgös iskolai tananyag a kommunizmus és 1956. A mi felelősségünk, hogy megértessük velük, hogy ez nem egy tananyag, hanem nemzetünk sorsfordító, gyötrelmes, tragédiákkal teli korszaka, és hogy 1956 aranybetűkkel írta be a Szabadság szót az egyetemes történelem lapjaira. 2020-ban pedig erőt meríthetünk az 1956 körüli emberi helytállásból, hazaszeretetből, az önfeláldozó tenni akarásból, az elszántságból, az akkori összefogásból.

A koszorúzást követően a város önkormányzata a Vármegyeházán köszöntötte Balassagyarmat szakmai kitüntetettjeit, kiválóságait.

Balassagyarmat Kiváló Pedagógusa díjban részesült Kotlár Katalin, a Játékvár Tagóvoda óvodapedagógusa, Urhegyiné Lázai Tünde, a Dózsa György Általános Iskola tanára, Jakubecz Andrea, a Mosoly Egysége Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény pedagógusa. Rigó Zoltán, kulturális menedzser több évtizedes munkáját Balassagyarmat Kultúrájáért díjjal ismerték el.

Balassagyarmat Egészségügyéért díjat vehetett át Batuskáné Urbán Rita, a Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet főműtősnője és dr. Pálffy Ágnes, az intézmény neurológiai szakrendelésének főorvosa.

Balassagyarmat Sportjáért díjban részesült Szabó Csaba, a Dózsa György Általános Iskola intézményvezetője és Kopcsányi Tamás sensei, a Ronin Sportegyesület elnöke. Balassagyarmat Szociálpolitikáért díjat kapott Magyar Márta, a Szent Erzsébet Idősek Otthona ápoló-gondozója és Juhász Zoltán, a Cserhát Különleges Mentőcsoport elnöke. A város Balassagyarmat Közbiztonságáért díjjal ismerte el a Balassagyarmati Fegyház és Börtön Biztonsági Osztályának munkáját.

Pásztó

A nemzeti ünnep alkalmából a helyi önkormányzat idén is átadta a kitüntető címet és díjakat azoknak a személyeknek, akik kimagasló tevékenységükkel hozzájárultak a város hírnevéhez és fejlődéséhez. A járványügyi helyzet miatt ezúttal azonban zártkörben zajlott a rendezvény.

Farkas Attila, polgármester Babják Bertold díjat nyújtott át Bucholsky Lilinek és Erdélyi Petrának kiemelkedő tanulmányi és sporteredményei elismeréséért. Keglevich Margit díjat kapott Csonkáné dr. Kéri Annamária és Takács Jánosné, a város egészségügyi ellátása érdekében kifejtett példás munkájukért.

Ezen túlmenően Pásztó érdekében hosszú éveken át kifejtett tevékenységéért, valamint a település jó hírnevét öregbítő példamutató emberi magatartásáért dr. Tasi Borbálát Pásztó Város Díszpolgára címmel ismerték el.

A polgármester Dr. Hegedűsné dr. Pásztor Margit, valamint Zahar Béla részére a közéletben és a közszolgálatban elért kimagasló munkájáért adott át Pásztóért Emlékplakett Díjat.

Továbbá Pásztó Város Sportjáért Díjban részesítette az önkormányzat Káposzta Csabát, aki a városi testnevelés és sport érdekében fejtett ki példamutatóan eredményes tevékenységet.

Közszolgálatért Díjjal ismerték el Vida Ottó Kolos és Mészáros Sándor, a közszolgálatban elért kimagasló és a településért kifejtett példás munkájukat.

Ezen kívül Ágasváry Lajos Díjat kapott Lenkey-Simon Márta, a kiemelkedő oktató-nevelő munkájáért, a város oktatásügye és az ifjúság fejlődése érdekében végzett hivatása megbecsüléseként.

Végül a Rajeczky Szimpatikusokat Pásztó kulturális, közművelődési és művészeti életében elért kimagasló teljesítményükért Csohány Kálmán Díjjal térhettek haza. A délutáni órákban az 1956-os Forradalom és Szabadságharc hősei előtt tisztelegtek a Szentlélek temető melletti emlékműnél.

Farkas Attila, polgármester beszédében felidézte, hogy mi vezetett a magyar történelem egyik legjelentősebb eseményéhez, majd kitért a főbb történésekre is.

– Ez a forradalom nem múlt el nyomtalanul, hiszen ahogy azt nagyon sokan is mondták már, a magyar nép verte az első szeget a kommunizmus koporsóján – mondta a település vezetője, majd az ünnepség végén elhelyezték a megemlékezés virágait a történelmi emlékműnél.

Szécsény

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulójára rendezett városi megemlékezés október 22-én a városháza falán elhelyezett emléktáblánál kezdődött. Stayer László, Szécsény polgármestere köszöntőjében elmondta: az 1956-os harcokban a titkosítás alól 1993-ban feloldott statisztikai adatok szerint 2652 magyar és 720 szovjet állampolgár esett el. Három év alatt 400 embert végeztek ki a forradalomban való részvételéért, több mint 21 ezer 600 embert bebörtönöztek és 18 ezerre tehető az internáltak száma. A veszteséghez hozzátartoznak azok is, akik kényszerűségből, vagy saját akaratukból elhagyták az országot. Az ENSZ 1957. április 1-jén 193 ezer 806 magyar menekültet tartott nyilván.

– Hatalmas, soha nem pótolható emberi és szellemi veszteség érte 1956 végén Magyarországot. Hajtsunk fejet a hősök és az áldozatok előtt, akik egy jobb és szebb élet reményében vesztették életüket – mondta. A koszorúzás után a megemlékezés az Ady Endre úton folytatódott, ahol a 19-es számú házban 1956-ban megalakult és működött a helyi nemzetőrség.

A művelődési házban tervezett ünnepség folytatása a járványhelyzet miatt elmaradt, a Köz Szolgálatáért-díjakat később adják át.

Karancslapujtő

A vírushelyzetre való tekintettel idén ünnepi beszéd és műsor nélkül emlékeztek meg Karancslapujtőn az 1956-os forradalom és szabadságharc történéseiről. A koszorúzás elején Baksa Sándor, polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd Pálné Lipták Anett, a helyi művelődési ház vezetője szólt a 64 évvel ezelőtti eseményekről.

– Úgy tartják, az ember sikerének, sőt, egyenesen egészségének az a titka, hogy ne felejtsük el a boldogság pillanatait, és úgy őrizzük azokat, ahogy az első szerelem emlékét. A nemzetre is igaz ez. Erőt és reményt ugyanis nem meríthetünk a kudarcból, a balsorsból, a sötétségből, csakis a büszkeségre okot adó pillanatokból. Például abból, amit a hatvannégy évvel ezelőtti forradalom és szabadságharc eseményeire emlékezve érzünk – kezdte gondolatait Pálné Lipták Anett.

Hozzátette: ami akkor, itt, velünk, Magyarországon történt, máig reményt és erőt ad. Százezrek álltak egymás kezét fogva városaink főterein, százezrek ölelték meg ismeretlenül is egymást. Akadtak olyanok is, akiknek a szeme könnybe lábadt a boldogságtól, mert a nemzet közös szívdobbanása olyan erős volt, hogy még azok is megérezték, akik nem akarták.

– Ma azért vagyunk itt, hogy közösen emlékezzünk azokra a 64 évvel ezelőtti napokra, amik máig mércéül szolgálnak számunkra. A hazaszeretet, a nemzet iránti elkötelezettség a mércéje most és immár mindörökké annak, ami 1956. október 23-án történt. Mi, itt mindannyian, a pesti srácok és lányok utódai vagyunk. Az ő élni akarásukból, szabadságvágyukból táplálkozunk ma is. Ha csak felidézzük hősi tetteiket, mosolyra szalad a szánk, büszkeség és megújult életerő költözik belénk – emelte ki a művelődési ház vezetője.

Kifejtette továbbá: mivel ma már négymillió olyan magyar állampolgár él hazánkban, akinek nincs személyes emléke a diktatúra idejéből, új feladatunk van. El kell nekik mondanunk, mennyire boldoggá és megelégedetté tesz bennünket a szabadság, a függetlenség, milyen jó, hogy részünk lehet benne, mennyi áldozatot hozott nemzetünk azért, hogy a szabadság ellenségei ne győzedelmeskedhessenek felettünk. Meg kell nekik tanítanunk, hogy a szabadságot és a nemzeti függetlenséget nem adják ingyen és nem adják örökbérletbe. Minden nap újra és újra meg kell küzdenünk érte. Tudniuk kell nekik is, hogy eljöhet az a pillanat, amikor nekik is meg kell harcolniuk érte. Vannak hőseink, akiknek a példája segít az eligazodásban. A pesti srácok és lányok önfeláldozó hősiessége világtörténelmet írt. Megmutatta, hogy a legnagyobb túlerővel is szembeszállunk, ha a szabadságunkról és a függetlenségünkről van szó. Mert ezzel tartozunk magunknak.

Hiszen mindannyian 1956 büszke örökösei vagyunk. Éljen a magyar szabadság! Éljen a haza!

Ezen szavak elhangzása után pedig elhelyezték az emlékezés koszorúit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában