Nógrádikum díj

2020.10.15. 17:25

Hamisítatlan Nógrádikum lett a bujákiak zúzás csíkja

Újabb elismerést tudhat magáénak Buják, hiszen egyik tradicionális ételüket Nógrádikum díjjal jutalmazták a közelmúltban. A különleges finomságot korábban lakodalmak idején készítették a háziasszonyok.

Nagy Orsolya

Borbély Gábor, a falu polgármestere és Vargáné Andrea, a helyi művelődési ház vezetője az oklevéllel

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

A település számos Nógrádikummal büszkélkedhet már. Nemrég az első gasztronómiai jellegű elismerést is megkapták, amelyet egy helyi sajátosság, a zúzás csík érdemelt ki. Borbély Gábor, a falu polgármestere felidézte a tradicionális ételhez fűződő egykori szokásokat.

– Esküvő előtt néhány nappal mind a vőlegény, mind a menyasszony házánál összejött 8–10 asszony, akik elkészítették, gyúrták, nyújtották és vagdosták a tyúkhúslevesbe való csíkot. A lisztet a lakodalmas ház adta, a tojást az asszonyok hordták össze. Az ebédet és a vacsorát a lakodalmas ház udvarában szabad tűzön, katlanokban és fazekakban főzték, sütötték a rokonok a lagzi napján. Előző nap vagdosták le a tyúkokat, amelyeket a meghívottak vittek. Ezen a napon zúzás csík volt a vacsora, hiszen szükség volt a tápláló és finom ételre a mozgalmas másnapi események miatt – mesélte Borbély Gábor.

Borbély Gábor, a falu polgármestere és Vargáné Andrea, a helyi művelődési ház vezetője az oklevéllel | Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

Hozzátette: a tyúknak minden részét igyekeztek hasznosítani. Az értékesebb húsokat a levesben megfőzték. A zúzát, a szívet, a májat és a tyúk tojástartójában (hasüregében) lévő kicsi tojássárgákat a zúzáscsíkhoz használták fel, amely hasonlít a ma ismert zúzapörkölthöz, de mégsem lehet annak nevezni, hiszen ez egy igazán autentikus finomság.

A polgármester azt is hozzáfűzte, hogy vannak a településen, akik a mai napig készítik ezt a hagyományos bujáki ételt, ami nagyon fontos helyi érték is egyben.

– Saját ősi kultúránk van, amely gyönyörű dolog. Ez a mi névjegyünk és szeretném, ha minél többen megismernék szokásainkat, népviseletünket vagy akár a gasztronómiánkat.

Fontos, hogy ezek az értékek megmaradjanak és az is lényeges, hogy a fiatalok is tudjanak róla és továbbadják majd az utókor számára – hangsúlyozta Borbély Gábor. A faluvezető azt is elmondta, hogy a helyiek szívesen gyűjtik össze a régi kincseket és elevenítik fel a szokásokat, tehát Bujákon valódi értékőrző közösség él.

A tervekkel kapcsolatban a polgármester úgy fogalmazott, hogy azok vannak bőven, hiszen a szívügyüknek tartják a hagyományok őrzését és további Nógrádikum díjakat is szeretnének még.

Már hétszer kaptak elismerést

A közelmúltban a zúzás csíkon kívül számos értéket ismertek el a településen. Nógrádikum díjat kapott már korábban a Glatz Oszkár galéria, amely számos festményt mutat be állandó kiállítás keretében, a Kálvária, amely a turisták egyik közkedvelt helye, de a bujáki sokszoknyás népviselet is, amely igazán különleges és megyénk egyik legszebb népviselete. Ezen­kívül a Tinódi Lantos Sebestyén énekéért, a Szent Márton-­kultuszért, de a különleges játékért, a kutyaköszörűért is elismerést kapott már a falu. Utóbbi tulajdonképpen egy autentikus kétkaros körhinta, amely ma is meglehetősen közkedvelt. Működése rendkívül egyszerű: a hölgyek a játék két végére ülnek, a férfiak pedig hajtják a hintát. A kutyaköszörű egyébként mind a mai napig megjelenik a település rendezvényein, és a látogatók szívesen ki is próbálják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában