vírus

2020.10.21. 07:00

Fegyelmezettebben viselik a szájmaszkot a nógrádiak

A koronavírus-járvány miatt meghozott intézkedések egyik fontos eleme, hogy szájat és orrot eltakaró maszkot kell viselni az üzletekben. Ennek betartását a rendőrség ellenőrzi. Figyelmeztetik a szabálytalankodókat, de akár pénzbírsággal is járhat, ha maszk nélküli vásárlót szolgálnak ki, sőt a boltot is bezárhatják.

Gulyás Edina

Salgótarjáni kereskedelem illusztráció

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

– Amióta mindenhol kötelező a maszk használata, azóta könnyebb helyzetben vagyunk – tájékoztatott dr. Sándor Nikoletta állatorvos, az Aranyszem Állateledelbolt tulajdonosa, aki azt is elmondta, hogy nyáron sokkal lazábban kezelték ezt az emberek, nagyjából a vásárlók fele úgy tért be az üzletbe, hogy nem viselt maszkot. Az őszi, második hullám elején sok probléma volt, sokszor figyelmeztetni kellett az embereket, hogy hordják a védőeszközt. Természetesen a legtöbben szó nélkül felteszik azt, de akad olyan is, aki visszaszól.

– Az eladókkal úgy határoztunk, hogy amennyiben valaki a határozott kérés ellenére sem hajlandó felvenni a maszkot, azt nem szolgálják ki, és távozásra szólítják fel – mondta el dr. Sándor Nikoletta, hozzátéve: – Szerencsére emiatt hatósági intézkedést még nem kellett kérni. Az idő előrehaladtával egyre kevesebb ezzel kapcsolatban a probléma.

Mint mondta, amennyiben egy vevőt úgy szolgálnak ki, hogy az nem visel maszkot, jelentős, akár félmillió forintos büntetést is kaphat az üzlet, sőt, akár be is zárhatják azt. Tudomása szerint megyénkben már volt példa erre.

Dr. Abay Nemes Gyula, a Nyugat-nógrádi Coop Zrt. vezérigazgatója arról számolt be, hogy üzleteikben az új szigorításokat sokkal komolyabban veszik a vevők is.

– Nem tapasztalunk ezzel kapcsolatos ellenállást, mindenki szó nélkül hordja a maszkot. Ha történetesen otthon felejtik azt, felajánljuk a megvásárlását, amit mindenki elfogad – tájékoztatott a vezérigazgató, aki azt is elmondta: – A rendőrség már tartott ellenőrzéseket üzleteinkben, de szabálytalanságot még nem tapasztaltak. Ellenkező esetben a jogszabály lehetőséget ad a bolt szankcionálására, de erre még nem volt példa a területünkön.

Tőzsér Judit kommunikációs cégvezető úgy fogalmazott: a Lidl Magyarország eddig is mindent megtett annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a vonatkozó kormányrendelet betartására.

– Az új rendelkezésről a jövőben is az áruházakban kihelyezett plakátokon, valamint az online felületeken tájékozódhatnak a vásárlók – tette hozzá.

Mint mondta, az új törvényben foglaltak alapján, ha a vásárló nem tesz eleget a helyes maszkviselési kötelezettségnek, az áruházban dolgozó munkatársak felszólíthatják az üzlet elhagyására, és meg is tagadhatják tőle a kiszolgálást. Amennyiben valaki nem hajlandó viselni a védőeszközt, az áruházlánc munkatársai jogosultak rendőri intézkedést kezdeményezni.

– Az eddigi tapasztalatok alapján a vásárlók eleget tesznek maszkviselési kötelezettségüknek. Sem az áruházi biztonsági személyzet általi, sem pedig rendőri intézkedés nem történt idáig. A vállalat nem kapott bírságot vagy elmarasztalást maszkhasználat miatt – tájékoztatott a kommunikációs vezető.

Egyéni felelősségre intenek

A maszkhasználat ellenőrzésével kapcsolatban megkerestük az Országos Rendőr-főkapitányságot is. Ezzel kapcsolatban arról tájékoztattak: a rendőrség a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló kormányrendelet és a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló törvény alapján jár el. Amennyiben a rendőr a védelmi intézkedések betartásával kapcsolatban szabálytalanságot észlel, vagy ilyet hoznak tudomására, szabálysértés elkövetése miatt intézkedik: figyelmeztetést alkalmaz, helyszíni bírságot szab ki, vagy feljelentést tesz. Hangsúlyozzák az egyéni felelősséget: a maszkviselés szabályainak betartása a mások élete, testi épsége és egészségének védelme érdekében fontos. Arról, hogy Nógrád megyében hány esetben intézkedtek a rendőrök és milyen szankciókat alkalmaztak, hány üzletet büntettek valamilyen módon, az operatív törzset kérdeztük, megkeresésünkre azonban eddig nem kaptunk válaszokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában