díszpolgár

2020.10.08. 17:26

Díszpolgári címet adományoztak Dejtár polgármesterének

Idén harmincéves az önkormányzatiság Magyarországon. Ez alkalomból a megyenapon Nógrád Megye Önkormányzata díszpolgári címet adományozott Smitnya Sándornak, aki 1994-től 1998-ig volt a megyei közgyűlés elnöke, majd 2010-től társadalmi megbízatású, 2019-től főállású polgármestere Dejtár községnek.

Sz. K

Smitnya Sándornak (balra) Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke adja át az elismerést

Forrás: NMH

Fotó: T. A

– Mikor kezdődött a politikai pályafutása?

– Az 1990-es választások idején az SZDSZ-ben kezdtem politizálni, ahol ’93-tól a nyugat-nógrádi csoport vezetője, ’94-ben országgyűlési képviselőjelöltje lettem. Az önkormányzati választásokon a KDNP, FIDESZ, MDF, Kisgazdapártok képviselői jelezték felénk, hogy személyemet elfogadnák a megyei közgyűlés elnökének, amelyet a megyei SZDSZ frakció is támogatott. Így jött létre a megyei közgyűlés koalíciója, amelyben a MSZP és a Munkáspárt képviselte az ellenzéket.

Smitnya Sándornak (balra) Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke adja át az elismerést | Fotó: T. A / NMH

– Hogyan ítéli meg ezt az időszakot?

– A közgyűlés szervezetéhez több mint húsz intézmény, két és fél ezer munkavállaló tartozott. Alapvető feladatomnak tekintettem, hogy csapattá szervezzem őket, és azokat a haladó kezdeményezéseket, szándékokat támogassam, amelyek javítják a megye helyzetét és segítik a lakosok boldogulását. Két esztendőbe telt, mire fegyelmezett, komoly szakmai munkával az önkormányzat költségvetését rendbe hoztuk, a hiányát felszámoltuk, az intézményeink működését biztosítottuk. Befejeztük a megye komplex vízhálózatának fejlesztését és megalapoztuk a Szent Lázár Nógrád Megyei Kórház jövőjét. Az elsők között voltunk az országban, akik bevezettük az állami gondozott gyerekek részére a családi házas gyermeknevelési rendszert. Az intelligens régió program keretén belül minden önkormányzat számítógéphez és internethálózathoz jutott. A Nógrád Megyei Önkormányzatokkal, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitánysággal és civil szervezetekkel összefogva a létrehoztuk a Nógrád Biztonságáért programot, mely komoly sikereket hozott a közbiztonság terén.

– Mennyiben más a polgármesteri tevékenység, mint a megyei közgyűlésben végzett munka?

– Itt egy kisebb, közel 1500 fős közösség életének szervezése, életkörülményeinek javítása a feladat, ahol a folyamatokban nagyobb szerepet kap a személyes részvétel. A költségvetésünket pályázatokkal egészítjük ki, rendszeresen részt veszünk a közmunkaprogramokban, támogatjuk az időseket, a rászorulókat, az iskolásokat. Az elmúlt tíz évben az utakat pormentesítettük, az általános iskola és a művelődési ház energetikai fejlesztése megtörtént, felújítottuk az óvodát, a könyvtárat, a polgármesteri hivatalt. Feladataink között szerepel a civil összejövetelek szervezése. Közösségi térré alakítjuk át a sportpályát, ahol a foci és atlétika mellett családi programok is szervezhetők, színpadot, világítással rendelkező műfüves pályát építettünk, kerékpáros fogadóhelyet alakítunk ki. Játszótereket építünk, parkosítunk, fejlesztjük az ehhez szükséges eszközöket. A helyi turizmus fellendítése érdekében pedig 2019-ben kialakítottunk egy 66 fős ifjúsági szállót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában